Gevlucht uit Syrië en nu vrijwilliger in Nederland

Jawad (38) vluchtte uit Syrië. In Nederland moest hij leren omgaan met de taal, de systemen en de sociale omgang. Nu is hij vrijwilliger bij TeamUp, en helpt hij zelf gevluchte kinderen met het overwinnen van deze obstakels.
Vrijwilliger Jawad voor TeamUp Nederland - War Child

"Vooral kinderen hebben stabiliteit nodig."

Foto: Jawad Hasan (38)

Van Syrië naar Nederland

Maak kennis met Jawad Hasan (38): getrouwd, drie kinderen en vier jaar geleden gevlucht vanuit Syrië naar Nederland. Nadat hij vier jaar lang keihard werkte om de Nederlandse taal onder de knie te krijgen en een sociaal netwerk op te bouwen, begon Jawad aan een HBO-opleiding. Hiernaast werkt hij ook nog eens als vrijwilliger bij TeamUp.

Per vrachtwagen richting Turkije

Ruim 4 jaar geleden, toen de situatie in Syrië onhoudbaar werd voor Jawad en zijn gezin, besloot hij te vluchten naar Europa. Jawad maakte eerst zelf de reis per vrachtwagen om later herenigd te worden met zijn vrouw en kinderen. "Vanuit Nederland heb ik geregeld dat ze uiteindelijk per vliegtuig konden komen. Ik wilde niet dat zij per vrachtwagen Europa zouden bereiken.”

“Na vier dagen wachten in Turkije konden we per vrachtwagen doorreizen naar Europa. Het waren moeilijke omstandigheden, we zaten in een kleine ruimte en moesten soms uren wachten. Ik wilde graag naar Nederland omdat mijn zus daar al woonde. Zo had ik toch nog een beetje familie bij me in de buurt als ik daar aankwam."
Jawad

Een nieuw bestaan opbouwen

In Syrië was Jawad gymleraar en zijn vrouw wiskundelerares, beiden op een middelbare school. In Nederland wilde hij graag een opleiding volgen, maar daarvoor moest hij eerst de taal onder de knie krijgen. "De eerste periode was ontzettend moeilijk en vermoeiend. Je moet vanaf nul beginnen, je kent geen woord Nederlands. Je blijft achter in de taal en je merkt dat in het dagelijks leven."

TeamUp voor gevluchte kinderen in Nederland - War Child

Meisje doet mee met de TeamUp-activiteiten in azc Leersum

Foto: Michael Jessurun

Hand vasthouden tijdens TeamUp War Child-activiteiten

Tijdens TeamUp-sessies kunnen kinderen voor even hun zorgen vergeten

Foto: Julie Hrudova

De kracht van sport

Sport diende in deze lastige periode als houvast voor Jawad. “Toen ik in Nederland kwam ben ik vrijwel direct begonnen met volleybal. Dat is mijn favoriete sport. Hierdoor voelde ik mij direct thuis." Toen hij merkte wat sporten met hem deed heeft hij zijn eigen kinderen in Nederland ook direct aan het sporten gezet.

"Je hebt stress, je hebt drukte in je hoofd en door sporten kun je daar even afstand van nemen. Je maakt vrienden, je leert en je bent bezig. Je herinnert je namelijk dagelijks nog de situatie van thuis, maar met sporten vergeet je dat even. Dit werkt ook zo bij kinderen, misschien zelfs nog meer. Ze maken vriendjes, vormen een team en je ziet dat de stress even verdwijnt.”

Jawad wordt vrijwilliger bij TeamUp

Jawad vertelt hoe ze een groot deel van hun vrienden en familie in Syrië hebben moeten achterlaten. Dat je met sporten dan even je zorgen kan loslaten én nieuwe sociale contacten op kan doen, is daarom extra belangrijk. “Ik wilde de taal leren kennen en mijn kennis delen, daarnaast wilde ik mensen helpen en het liefste door sport. Ik kwam de vacature voor TeamUp-vrijwilliger tegen en dat sprak mij aan. Sporten is echt een uitlaatklep en een manier om sociale contacten op te doen. Dat is extra belangrijk voor kinderen die gevlucht zijn.”

TeamUp activiteit met War Child voor gevluchte kinderen in een azc in Nederland - War Child

Kinderen spelen samen met onze ambassadeur Quinty tijdens de TeamUp-activiteiten

Foto: Michael Jessurun

“Het is nu moeilijk om voor te stellen, maar mijn leven was en is daar. In Syrië heb ik mijn herinneringen en mijn familie, daar had ik alles opgebouwd. Als ik terug kan en mijn leven en het land weer kan opbouwen, dan gaan we zeker. Het is mijn land en dat blijft het."
Jawad

Kinderen moeten wel zeven keer verhuizen

Toen hij aankwam in Nederland heeft Jawad een tijdje in een AZC gezeten. Hij schrok van wat hij daar aantrof: "Ik vind het heel heftig om kinderen te zien die in de AZC’s wonen. Sommige kinderen verhuizen wel zeven keer naar verschillende locaties, ze maken vriendschappen die ze weer moeten afbreken. Je wordt als ouders wanhopig van het wachten. Vooral kinderen hebben stabiliteit nodig.”

Ondanks dat Jawad nog niet heel lang vrijwilliger is bij TeamUp, zag hij bij de eerste paar sessies direct al veranderingen bij de kinderen. “Twee meisjes die wekelijks naar de sessie komen, zijn altijd zo vrolijk! Dat was in de eerste sessie minder, toen waren ze erg rustig. Wat ik ook mooi vind om te zien, is dat de kinderen goed met elkaar kunnen optrekken, ondanks dat ze uit verschillende landen en culturen komen. Ze leren elkaar ook woordjes van hun eigen taal.”

Een toekomst in Nederland

Om ook hier in Nederland een toekomst op te bouwen is Jawad in september met een HBO-opleiding begonnen. Geen opleiding tot sportdocent, want daar is volgens Jawad minder makkelijk werk in te vinden. Toch zal sport altijd een centrale rol blijven spelen in zijn leven. Het is iets waar hij altijd tijd voor vrij wil maken.

Net zoals Jawad sport en spel begeleiden voor gevluchte kinderen op een locatie bij jou in de buurt? Word dan TeamUp-vrijwilliger: