De situatie468 Miljoen kinderen groeien op met de gevolgen van oorlog en conflict. Zij leven in angst en onzekerheid. Het aantal kinderen dat dringend bescherming nodig heeft is de afgelopen twintig jaar verdubbeld. Al deze kinderen hebben recht op een jeugd in vrede.

In 2023 zorgden wij dat 761,378 kinderen veilig konden spelen en leren

Bescherming voor kinderen in oorlog

Wij creëren veilige plekken voor kinderen in oorlog. Hier helpen wij kinderen hoe zij conflicten vreedzaam op kunnen lossen, hun zelfvertrouwen vergroten en organiseren we creatieve activiteiten rondom thema's als ongelijkheid, discriminatie en religie. De bescherming van een veilige plek geeft kinderen in oorlog de kans om te spelen, leren en weer aan een toekomst te bouwen.
Meisje met haar moeder gevlucht uit Burundi naar DRC - War Child

Veilig zijn én voelen

Lees meer Sluiten

Opgroeien in oorlog betekent voortdurende onzekerheid. Op onze veilige plekken kunnen kinderen in een beschermde omgeving hun nare gedachten even van zich af schudden. Door onze bescherming kunnen ze ongestoord samen spelen en leren met leeftijdsgenoten.

TeamUp kinderen in Gaza Bezette Palestijnse Gebieden activiteiten ontspanning War Child

Zelfvertrouwen vergroten

Lees meer Sluiten

Op onze veilige plekken gaan lokale medewerkers met de kinderen aan de slag. Vaak beginnen ze met sport- en spelactiviteiten. Deze activiteiten geven een eerste indruk van de kinderen en welke hulp zij nodig hebben. Alle activiteiten hebben een achterliggend doel en helpen de kinderen hun zelfvertrouwen weer op te bouwen.

Boy in Uganda joining TeamUp _War Child

Opkomen voor zichzelf

Lees meer Sluiten

Creatieve activiteiten helpen de kinderen hun angst en verdriet te uiten. Door voorstellingen op te voeren leren zij verschillende onderwerpen bespreekbaar maken. Kinderen vinden hun eigen stem en leren voor zichzelf en hun rechten opkomen.

Alle kinderen hebben recht op een veilige plek om op te groeien, te spelen en te leren
“Deze kinderen zijn getroffen door oorlog. Ze zijn op zoek naar mensen bij wie ze zich veilig voelen. Er is angst in hun ogen - maar ook hoop. In die hoop zien we de veerkracht. En daar werken we mee."
Melad, medewerker War Child Lebanon

Van schoolgebouw tot buurthuis

Voor ons kan een veilige plek van alles zijn. Van een schoolgebouw, een tent, tot een buurthuis. Of zelfs een veldje in het dorp. Hoe het eruit ziet maakt niet zoveel uit. Het belangrijkste is dat de kinderen er beschermd zijn en zich veilig voelen.

In onze veilige plekken kunnen gevluchte kinderen – vaak na maanden – weer spelen met leeftijdsgenoten. Door nieuwe kinderen te leren kennen, missen zij hun vrienden en familie in hun thuisland minder erg. Onze activiteiten bieden hen plezier en afleiding, maar dat niet alleen. Wij noemen onze methoden met een reden ‘I-Deal’: wij helpen kinderen dealen met hun nare ervaringen. De beste manier hiervoor, zo hebben wij ontdekt, is het combineren van bescherming, psychosociale steun en onderwijs. In onze veilige plekken komt dit allemaal samen.

TeamUp voor kinderen in Sri Lanka - War Child

Kinderen in één van onze veilige plekken in Sri Lanka

Foto: War Child

Irak - War Child helpt kinderen in oorlog weer kind zijn op veilige plekken

Gevluchte kinderen in één van onze veilige plekken in Irak.

Foto: War Child

Bescherming op maat

Hoe gaan wij precies te werk in deze veilige plekken? Vaak organiseren onze lokale medewerkers allereerst sport- en spelactiviteiten. Zo krijgen zij een eerste indruk van de kinderen en welke hulp zij nodig hebben.

Sommige kinderen hebben baat bij extra psychosociale steun. Anderen doen mee met creatieve workshops waarin zij angst en verdriet leren te uiten. En weer anderen worden indirect door ons geholpen, bijvoorbeeld doordat wij hun ouders voorlichten en leraren opleiden. Allemaal op onze veilige plekken.