Onderwijs
Psychosociale hulp
De situatieEén op de vijf kinderen wereldwijd groeit op in conflictgebieden. Dit zijn 420 miljoen kinderen. Het aantal kinderen in conflictgebied is de afgelopen 20 jaar verdubbeld.
In 2017 zorgden wij dat 290.596 kinderen veilig konden spelen en leren
War Child
Steun ons werk
Zo beschermen wij kinderen


Veilig zijn én voelen
Opgroeien in oorlog betekent voortdurende onzekerheid. Op onze veilige plekken kunnen kinderen in een beschermde omgeving hun nare gedachten even van zich af te schudden. Hier kunnen ze ongestoord spelen met leeftijdsgenoten. Ook geven wij kinderen de kans om weer onderwijs te volgen.

Zelfvertrouwen vergroten
Op onze veilige plekken gaan lokale medewerkers met de kinderen aan de slag. Vaak beginnen ze met sport- en spelactiviteiten. Deze activiteiten geven een eerste indruk van de kinderen en welke hulp zij nodig hebben. Alle activiteiten hebben een achterliggend doel en helpen de kinderen hun zelfvertrouwen weer op te bouwen.

Opkomen voor zichzelf
Creatieve activiteiten helpen de kinderen hun angst en verdriet te uiten. Door voorstellingen op te voeren leren ze hoe ze verschillende onderwerpen bespreekbaar maken. Ze vinden hun eigen stem en leren voor zichzelf en hun rechten opkomen.
Van schoolgebouw tot buurthuis
Voor ons kan een veilige plek van alles zijn. Van een schoolgebouw, een tent, tot een buurthuis. Of zelfs een veldje in het dorp. Hoe het eruit ziet maakt niet zoveel uit. Het belangrijkste is dat de kinderen er veilig zijn. En zich veilig voelen.
In onze veilige plekken kunnen kinderen – vaak na maanden – weer spelen met leeftijdsgenoten. Door nieuwe kinderen te leren kennen, missen zij hun vrienden en familie thuis minder erg. Onze activiteiten bieden hen plezier en afleiding, maar dat niet alleen. Wij noemen onze methoden met een reden ‘I-Deal’: wij helpen kinderen dealen met hun nare ervaringen. De beste manier hiervoor, zo hebben wij ontdekt, is het combineren van bescherming, psychosociale steun en onderwijs. In onze veilige plekken komt dit allemaal samen.

Twee kinderen in één van onze veilige plekken in Sri Lanka
Foto: Geert Snoeijer

Gevluchte kinderen uit Zuid-Soedan voor één van onze veilige plekken in Oeganda
Foto: Rutger Brouwer
Bescherming op maat
Hoe gaan wij precies te werk in deze veilige plekken? Vaak organiseren onze lokale medewerkers allereerst sport- en spelactiviteiten. Zo krijgen zij een eerste indruk van de kinderen en welke hulp zij nodig hebben.
Sommige kinderen hebben baat bij extra psychosociale hulp. Anderen doen mee met creatieve workshops waarin zij angst en verdriet leren te uiten. En weer anderen worden indirect door ons geholpen, bijvoorbeeld doordat wij hun ouders voorlichten en leraren opleiden. Allemaal op onze veilige plekken.