Hoe beschermen wij kinderen in oorlog?

Alle kinderen hebben recht op een veilige plek om op te groeien, spelen en leren

De situatie

Eén op de zes kinderen groeit op in oorlogsgebied. Wereldwijd leeft bijna 60% van de kinderen onder 18 jaar in een conflictgebied. Opgeteld zijn dit 357 miljoen kinderen in oorlog en geweld. Een aantal dat sinds 2000 alleen maar toeneemt.

Oorlog laat meestal geen spaan heel van de infrastructuur van een land. Huizen, ziekenhuizen en bruggen liggen vaker wel dan niet in puin. Als alles vernietigd is, waar speel je dan?

Wij creëren veilige plekken voor kinderen in oorlog

Op onze veilige plekken gaan wij met de kinderen aan de slag. Samen werken wij aan hun zelfvertrouwen en vaardigheden om conflicten vreedzaam op te lossen, en organiseren we creatieve activiteiten rondom belangrijke thema's als ongelijkheid, discriminatie en religie.

  1. Veilig zijn én voelen
  2. Zelfvertrouwen vergroten
  3. Opkomen voor zichzelf
“Deze kinderen zijn getroffen door oorlog. Ze zijn op zoek naar mensen bij wie ze zich veilig voelen. Er is angst in hun ogen - maar ook hoop. In die hoop zien we de veerkracht. En daar werken we mee."
Melad, medewerker War Child Lebanon

Een kijkje in één van onze veilige plekken in Libanon

Van schoolgebouw tot buurthuis

Voor ons kan een veilige plek van alles zijn. Van een schoolgebouw, een tent, tot een buurthuis. Of zelfs een veldje in het dorp. Hoe het eruit ziet maakt niet zoveel uit. Het belangrijkste is dat de kinderen er veilig zijn. En zich veilig voelen.

In onze veilige plekken kunnen kinderen – vaak na maanden – weer spelen met leeftijdsgenoten. Door nieuwe kinderen te leren kennen, missen zij hun vrienden en familie thuis minder erg. Onze activiteiten bieden hen plezier en afleiding, maar dat niet alleen. Wij noemen onze methoden met een reden ‘I-Deal’: wij helpen kinderen dealen met hun nare ervaringen. De beste manier hiervoor, zo hebben wij ontdekt, is het combineren van bescherming, psychosociale steun en onderwijs. In onze veilige plekken komt dit allemaal samen.

Sri Lanka veilige plek

Twee kinderen in één van onze veilige plekken in Sri Lanka

Foto: Geert Snoeijer

Sudan veilige plek

Gevluchte kinderen uit Zuid-Soedan voor één van onze veilige plekken in Oeganda

Foto: Rutger Brouwer

Bescherming op maat

Hoe gaan wij precies te werk in deze veilige plekken? Vaak organiseren onze lokale medewerkers allereerst sport- en spelactiviteiten. Zo krijgen zij een eerste indruk van de kinderen en welke hulp zij nodig hebben.

Sommige kinderen hebben baat bij extra psychosociale hulp. Anderen doen mee met creatieve workshops waarin zij angst en verdriet leren te uiten. En weer anderen worden indirect door ons geholpen, bijvoorbeeld doordat wij hun ouders voorlichten en leraren opleiden. Allemaal op onze veilige plekken.