Onze aanpak
Weten van aanpakken
Door onze methoden en resultaten grondig te onderzoeken leren wij steeds beter in te spelen op de behoeften van kinderen die opgroeien met de gevolgen van oorlog en conflict. Zo bouwen wij aan het 'War Child Zorgsysteem': een combinatie van 10 wetenschappelijk onderbouwde methoden die psychosociale steun, bescherming en onderwijs combineren om het welzijn van kinderen in conflictgebieden te verbeteren.
Voor en door kinderen
De échte ervaringsdeskundigen, dat zijn de kinderen. En de mensen om hen heen: familieleden, leerkrachten en gemeenschappen. Daarom betrekken wij kinderen én hun directe omgeving bij onze programma's. Zo creëren we samen veilige plekken waar kinderen kind kunnen zijn, vrij kunnen groeien, leren en spelen. Op deze manier wordt ons zorgsysteem onderdeel van de leefomgeving van kinderen - en worden onze methoden uiteindelijk door de gemeenschap zelf uitgevoerd.
Meten is weten
Ons werk is natuurlijk gebaseerd op beproefde humanitaire methoden. Maar wij leggen de lat nog een stuk hoger. Een speciaal team van wetenschappers test, evalueert én optimaliseert onze programma's. Dit doen zij in meerjarige onderzoekstrajecten. Hun bevindingen leggen wij voor aan externe wetenschappers en publiceren we in wetenschappelijke tijdschriften. Zo kunnen wij de positieve impact op kinderen niet alleen zelf zien, maar ook bewijzen. Hoe meer bewijsmateriaal wij kunnen verzamelen om aan te tonen dan onze aanpak werkt, hoe meer partners zich achter onze missie willen scharen. Met ons groeiende netwerk bereiken wij steeds meer kinderen in oorlog.
Bewijsmateriaal voor onze aanpak betekent: méér partners die ook onze methoden willen inzetten
Foto: War Child
Met ons groeiende netwerk van partners bereiken wij steeds meer kinderen in oorlog
Foto: War Child
Het War Child Zorgsysteem
1. Weer even kind zijn
Wist je dat één op de zes kinderen in een conflictgebied opgroeit? Kom erachter hoe gevluchte kinderen overal ter wereld met de gestructureerde, non-verbale sport-, spel- en bewegingsactiviteiten van ons programma TeamUp weer even kind kunnen zijn, leren vertrouwen op zichzelf én hun omgeving.
Zo helpen wij kinderen in oorlog ontspannen
Doe de rondleiding2. Signaleren van mentale problemen
Veruit de meeste kinderen in conflictgebieden hebben geen toegang tot mentale gezondheidszorg. Zelfs áls er al psychosociale hulpdiensten aanwezig zijn, zijn de drempels hoog en worden velen over het hoofd gezien. Onze innovatieve, betaalbare ReachNow-methode helpt bij het signaleren van de kinderen die onze mentale steun het hardst nodig hebben.
Zo maken wij psychosociale steun bereikbaar
Doe de rondleiding3. Extra aandacht
Minder dan één op de tien kinderen in conflictgebieden krijgt de psychosociale hulp die zij nodig hebben. Om deze enorme kloof te overbruggen, trainen wij met ons snelgroeiend zogenaamde EASE-programma gemeenschappen in het zelf aanbieden van intensieve mentale steun aan kinderen.
Zo trainen wij anderen in het bieden van mentale zorg
Doe de rondleiding4. Mentaal welzijn ouders en verzorgers
Niet alleen voor kinderen - óók voor ouders en verzorgers is leven met oorlog stressvol. Oorlogsgeweld en onzekerheid beïnvloedt hun welzijn en vermogen om er voor hun kinderen te zijn. Ontdek hoe ons BeThere-programma ouders en verzorgers - en daarmee hun kinderen - in hun kracht zet.
Zo zetten wij ouders in oorlog in hun kracht
Doe de rondleiding5. Aandacht voor families
In tijden van oorlog zijn families de lijm die alles bij elkaar houdt. Maar de stress van langdurig geweld kan het moeilijker maken voor familieleden om elkaar te steunen. Ons Nurturing Families-programma helpt voorkomen dat gezinsproblemen opstapelen en geeft families de kans samen sterk te staan - juíst in tijden van oorlog.
Zo steunen wij families in conflictgebieden
Doe de rondleiding6. Onderwijs via een tablet
Álle kinderen hebben recht op onderwijs. Toch gaan er op dit moment zo’n 260 miljoen kinderen niet naar school. Omdat er in hun land oorlog is of omdat ze bijvoorbeeld op de vlucht zijn. Kom erachter hoe wij via het Can't Wait to Learn-programma kinderen met tabletgames weer laten leren, zodat zij kunnen dromen van een betere toekomst. Overal en altijd.
Zo geven wij kinderen tabletonderwijs
Doe de rondleiding7. Mentaal welzijn leerkrachten
Voor veel leerkrachten in conflictgebieden is hun werk meer dan een baan: zij voelen zich verantwoordelijk voor de toekomst van hun leerlingen. Ons CORE-programma helpt leerkrachten ondanks hun stressvolle omstandigheden, gebrek aan houvast en lesmaterialen het beste uit zichzelf én hun leerlingen halen.
Zo steunen wij docenten in oorlog
Doe de rondleiding8. Veilige leefomgeving
Hoe zorg je ervoor dat kinderen in een conflictgebied veilig kunnen opgroeien? Dat weten families, leraren en andere betrokken vaak beter dan wie ook. Ons zogenaamde Seeds-programma benut en versterkt de kracht van lokale gemeenschappen in het signaleren van problemen, en het bedenken én uitvoeren van oplossingen om kinderen zo effectief mogelijk te kunnen beschermen.
Zo helpen wij gemeenschappen kinderen te beschermen
Doe de rondleiding9. Verminderen van stigma's
Kinderen in conflictgebieden hebben vaak last van negatieve stigma's. Denk aan: ex-kindsoldaten of kinderen met heftige psychische problemen. Zij lopen het risico te worden verstoten door hun gemeenschap - soms zelfs door hun familie. STRETCH pakt deze stigmatisering van binnenuit aan.
Zo gaan wij stigmatisering van kinderen tegen
Doe de rondleiding10. Kwaliteitsbewaking
Kinderen in conflictgebieden verdienen de allerbeste steun. Het WeACT-programma stelt ons in staat deze hoge kwaliteit te garanderen, altijd en overal. WeACT helpt ons beoordelen of zorgverleners de kennis en expertise hebben om goede psychosociale steun te bieden. Zo werken wij samen met al onze partners toe naar een algehele hogere standaard in de zorg in conflictgebieden.