Geschiedenis

War Child: van muziek in schuilkelders tot internationale NGO

Programma’s in negentien landen

Een internationale NGO met programma’s in negentien landen. Een bereik van honderdduizenden kinderen per jaar. Expertise op het gebied van psychosociale steun. Dat is War Child nu. Maar we begonnen in een schuilkelder in oorlogsgebied, met één jonge vrouw vastbesloten om de oorlog uit kinderen te halen.

Oorlog in de Balkan

1992. De Federatieve Volksrepubliek Joegoslavië valt uiteen. Een grimmig conflict laait op tussen de verschillende etnische groeperingen van het voormalige Bosnië-Herzegovina. Een conflict dat drie jaar zal duren en kinderen zal confronteren met etnische zuivering en genocide.

War Child historic photo archive

Waar NGO War Child begon: muziekworkshops in een schuilkelder in Bosnië

Foto: War Child archief

Oprichter NGO War Child Willemijn Verloop met team

Collega's in 2000, links bovenin onze oprichtster Willemijn Verloop

Foto: War Child archief

Muziek maken in een schuilkelder

De Nederlandse Willemijn Verloop werkt bij een Europese organisatie die zich hard maakt voor vrede in de Balkan. In het verwoeste oorlogsgebied van Bosnië ontmoet zij de Britse muziekprofessor Nigel Osborne. Samen organiseren zij therapeutische muziekworkshops. Voor kinderen, in een schuilkelder.

Bekendheid in Nederland

Terug in Nederland breidt Willemijn Verloop bestaande activiteiten uit. Stichting War Child is een feit. In recordtempo zet oprichter Willemijn Verloop War Child stevig – en permanent! – op de kaart.

Fantasie is vaak de enige manier om te ontsnappen aan de realiteit

Exclusief voor kinderen in oorlog

War Child groeit. In naamsbekendheid, in omvang, in expertise. Al snel zijn we actief in Azië, Afrika, het Midden Oosten en Latijns-Amerika. We zijn de enige internationale NGO (niet-gouvermentele organisatie) die exclusief werkt voor en met kinderen in oorlog. Met onze spel-, zang-, en bewegingsactiviteiten versterken kinderen hun veerkracht.

NGO met wetenschappers in huis

In 2015 startten wij ons eigen onderzoeksprogramma. Uniek voor een NGO. Door onze methoden wetenschappelijk te onderbouwen, kunnen we ze doorgeven aan anderen. Zo vergroten wij ons bereik en krijgen nog meer kinderen in oorlogsgebied de specialistische steun die zij nodig hebben.