Geschiedenis

Programma’s in 14 landen. Een bereik van honderdduizenden kinderen per jaar. Expertise op het gebied van psychosociale hulp. Dat is War Child nu. Maar we begonnen in een schuilkelder, met één jonge vrouw vastbesloten om de oorlog uit kinderen te halen.

Oorlog in de Balkan

1992. De Federatieve Volksrepubliek Joegoslavië valt uiteen. Een grimmig conflict laait op tussen de verschillende etnische groeperingen van het voormalige Bosnië-Herzegovina. Een conflict dat drie jaar zal duren en kinderen zal confronteren met etnische zuivering en genocide.

Geschiedenis

Waar het begon: muziekworkshops in een schuilkelder in Bosnië

Foto: War Child archief

Geschiedenis

Collega's in 1995, links bovenin onze oprichtster Willemijn Verloop

Foto: War Child archief

Muziek maken in een schuilkelder

De Nederlandse Willemijn Verloop werkt bij een Europese organisatie die zich hard maakt voor vrede in de Balkan. In het verwoeste Bosnië ontmoet zij de Britse muziekprofessor Nigel Osborne. Samen organiseren zij therapeutische muziekworkshops. Voor kinderen, in een schuilkelder.

Bekendheid in Nederland

Terug in Nederland breidt Willemijn bestaande activiteiten uit. Stichting War Child is een feit. Willemijn weet de razend populaire Marco Borsato aan de stichting te binden als ambassadeur. In recordtempo zet Willemijn War Child stevig – en permanent! – op de kaart.

Fantasie is vaak de enige manier om te ontsnappen aan de realiteit

Exclusief voor kinderen in oorlog

War Child groeit. In naamsbekendheid, in omvang, in expertise. Al snel zijn we actief in Azië, Afrika, het Midden Oosten en Latijns-Amerika. We zijn de enige internationale NGO die exclusief werkt voor en met kinderen in oorlog. Met onze spel-, zang-, en bewegingsactiviteiten versterken kinderen hun veerkracht.

Wetenschappers in huis

In 2015 startten wij ons eigen onderzoeksprogramma. Uniek voor een NGO. Door onze methoden wetenschappelijk te onderbouwen, kunnen we ze doorgeven aan anderen. Zo vergroten wij ons bereik en krijgen nog meer kinderen in oorlog de specialistische steun die zij nodig hebben.