WeACT

Zo garanderen wij goede psychosociale steun wereldwijd

Doe de rondleiding

Goede zorg, altijd en overal

Programma
“Kinderen in oorlog verdienen de allerbeste steun. Het WeACT-programma stelt ons in staat deze hoge kwaliteit te garanderen. WeACT helpt ons beoordelen of zorgverleners de kennis en expertise hebben om kwalitatieve psychosociale steun te bieden. Zo werken wij toe naar een algehele hogere standaard in de zorg in conflictgebieden.”

Frederik Steen, Onderzoeker bij War Child

Lees meer Minder

Wil je meer weten over onze psychosociale programma's? Lees verder

Waarom?

Investeren in lokale expertise

  • Wereldwijd is er een tekort aan medewerkers in de geestelijke gezondheidszorg (er is ongeveer 1 specialist per 10.000 mensen)
  • In lage-inkomenslanden en conflictgebieden werken miljoenen (humanitaire) hulpverleners hard om dit tekort aan te vullen
  • Investeren in de vaardigheden en expertise van deze mensen is cruciaal
Wat?

Vaardigheden onder de loep

WeACT maakt gebruikt van een puntensysteem om de persoonlijke en professionele competenties van niet-specialistische zorgverleners die met kinderen werken, te beoordelen. 1 = potentieel schadelijk, 2 = niet competent, 3 = competent, 4 = zeer competent. Onze trainers baseren hun lessen op bovenstaande scores en zorgen er zo voor dat zij vaardigheidstrainingen op maat aanbieden.

Hoe?

Rollenspellen

Een belangrijk onderdeel van WeACT zijn de rollenspellen. Onder begeleiding van trainers doen psychosociale zorgverleners mee aan rollenspellen - gebaseerd op levensechte, realistische werksituaties. De rollenspellen vinden plaats voorafgaande aan - én na afloop van - onze vaardigheidstrainingen. Zo kunnen wij meten of de kennis, expertise en handelswijze van de zorgverleners is verbeterd.

In de praktijk

Online platform

In april 2022 publiceerden wij een online versie van WeACT op het platform 'EQUIP'. Hier kunnen externe teams kennismaken met het programma. Momenteel maken onder andere groepen humanitaire hulpverleners in Irak en Colombia gebruik van de online versie van WeACT.

Lees meer Minder

WeACT is een essentieel onderdeel van het EQUIP-platform - een online hub met waardevolle hulpmiddelen en instructies om de kwaliteit van de psychologische steun te verbeteren in conflictgebieden en landen waar het gemiddelde inkomen laag ligt.

Wie?

Onze partners

Tijdens het ontwikkelen, testen en uitbreiden van WeACT werken wij nauw samen met onze EQUIP-partners, UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie, onder technisch leiderschap van George Washington University.

Waar?

Landen

Wij hebben WeACT getest in:


Momenteel passen we het trainingspakket van WeAct aan, en bereiden wij ons voor op het uitbreiden van WeACT naar meer programmalanden.

Impact

17%

Doeltreffender

In Libanon hebben wij de effectiviteit van de vaardigheidstrainingen van WeACT getest onder twee groepen War Child-zorgverleners. De eerste groep volgde een competentiegerichte training van WeACT; de tweede volgde een standaardtraining.

Hieruit bleek de vaardigheidstraining van WeACT 17% effectiever dan de standaardtraining.

Hoe nu verder?

Onderzoeksagenda

Lees meer Minder

Tot dusver hebben wij WeACT getest in landen waar Arabisch de eerste taal is. De komende tijd testen en evalueren wij de trainingen en rollenspellen van WeACT in nieuwe talen en contexten.

sleep om te verplaatsen