Libanon

Ontmoet Fatima (13)

Bijna een kwart van de Libanese bevolking bestaat uit Syrische vluchtelingen. Velen leven in overvolle kampen met weinig toekomstperspectief. Ontdek hoe Fatima uit Syrië haar schrijftalent inzet om haar dromen waar te maken.

"Als ik bang of boos ben schrijf ik een verhaal - zo blaas ik stoom af"

Het leven van kinderen in Libanon

Libanon vangt wereldwijd de meeste vluchtelingen per hoofd van de bevolking op. De toestroom van vluchtelingen zet de toch al zwakke infrastructuur en economie van Libanon verder onder druk. Anderhalf miljoen Libanezen leven onder de armoedegrens.

Een groot gedeelte van de gevluchte Syrische gezinnen heeft geen officiële vluchtelingenstatus en is hierdoor extra kwetsbaar.

Voor gevluchte kinderen zijn seksueel misbruik, uitbuiting in de vorm van kinderarbeid en kindhuwelijken reële bedreigingen. Naar school gaan is voor veel gevluchte kinderen in Libanon onmogelijk - of zij nou uit Syrië of de bezette Palestijnse gebieden komen.

Wat wij doen

Wij zijn actief op meer dan 40 locaties in alle deelstaten van Libanon - waaronder de meest kwetsbare gebieden van het land. Hier bieden wij gevluchte Syrische en Palestijnse gezinnen en Libanese gastgemeenschappen psychosociale steun, onderwijs en bescherming. Ook zetten wij ons in voor een betere integratie van kinderen met een handicap.

We werken samen met lokale NGO's en hulporganisaties om de impact en het bereik van onze programma's uit te breiden, en onze capaciteit te versterken. In de nasleep van de explosies in Beiroet en de coronapandemie schaalden wij ons werk in de regio op.

Onze focus ligt op het opzetten van beschermingsdiensten in het land, de veerkracht van kinderen en jongeren te versterken en ouders en verzorgers de steun te bieden die zij nodig hebben om er voor hun kinderen te kunnen zijn.

Onze projecten

Benieuwd naar onze programma's in Libanon? Klik op de locaties hieronder!

Hier werken wij

In Libanon vangt War Child gevluchte Syrische en kwetsbare Libanese kinderen op

43,850

Deelnemers

22

Partners

9

War Child-programma's

 • Tabletonderwijs

  Meerdere locaties door heel Libanon
  Met ons e-learning programma 'Can't Wait to Learn' bieden wij kinderen in conflictgebieden kwaliteitsonderwijs - waar en hoe dan ook. Kinderen leren spelenderwijs lezen, schrijven en rekenen met effectieve, op maat gemaakte educatieve spellen.

  Read more
 • Onderwijs en bescherming in één

  Regio's: Akkar, Baalbek en Hermel
  Door op te komen voor de rechten van jonge meisjes en jongens en hen goed onderwijs en bescherming te bieden voorkomen wij dat zij de dupe worden van geweld, misbruik, uitbuiting en verwaarlozing. Tegelijkertijd overbrugt dit programma de onderwijskloof voor honderdduizenden gevluchte Syrische kinderen.

 • Terug naar de toekomst

  Noord-Libanon / Akkar
  Dit grootschalige onderwijsprogramma is een initiatief van een internationaal consortium en zet zich in voor kwalitatief (inhaal-)onderwijs voor kwetsbare Syrische en Libanese kinderen en jongeren.

  Read more
 • Ouders en verzorgers ondersteunen

  Bekavallei
  Dit programma gaat uit van de kracht en vaardigheden van gevluchte ouders en verzorgers. Zij weten als geen ander wat hun kinderen nodig hebben om veilig op te kunnen groeien. Met de juiste steun weten ouders en verzorgers hun stress te verminderen, hun welzijn én dat van hun kinderen te bevorderen.

  Read more
 • Leiders van morgen

  Regio's: Akkar, Hermel en Bekka
  Wij zetten alles op alles om te voorkomen dat duizenden jongeren uit vluchtelingen- en gastgemeenschappen vroegtijdig school verlaten. Dit doen wij onder andere door hen kwalitatief inhaalonderwijs en extra taallessen te bieden.

 • Psychosociale steun en bescherming

  Beiroet en het gebergte 'Libanon'
  Veilig zijn én je veilig voelen: daar draait dit project om. Hand in hand met lokale gemeenschappen organiseren wij sport-, spel- en creatieve activiteiten voor kinderen - en bieden wij professionele steun en voorlichtingssessies aan hun ouders en verzorgers.

 • Muziekproject in Beiroet

  Beiroet
  Een economische crisis, de nasleep van de coronapandemie en twee dodelijke explosies er bovenop. In moeilijke tijden biedt muziek een uitweg, hoop en ontspanning. Voor dit programma bundelen wij onze krachten met leiders binnen de muzieksector in Beiroet, jong muzikaal talent en de lokale muziekhub Onomatopoeia.

 • Mentale zorg voor vluchtelingen

  Noord-Libanon / Akkar
  Kinderen in vluchtelingenkampen in Libanon hebben nauwelijks tot geen toegang tot psychosociale steun. Daar brengen wij met dit programma verandering in. Samen met lokale partners trainen wij gemeenschappen in het aanbieden van snelle en effectieve mentale ondersteuning aan gevluchte kinderen en jongeren.

  Read more
 • Gezondheidszorg versterken

  Libanon gebergte
  Dit onderzoeksproject pakt de mentale gezondheidscrisis aan van kinderen en jongeren in Libanon die al jaren op de vlucht zijn voor oorlog en geweld. Het doel is onderzoeken hoe lokale gezondheidssystemen op duurzame wijze versterkt kunnen worden.

 • Samen kinderen beschermen

  Beiroet en het gebergte 'Libanon'
  Dit programma bouwt voort op de vaardigheden die wij ouders en verzorgers helpen ontwikkelen tijdens speciale workshops en sessies. In de nasleep van de explosies in Beiroet en te midden van een verdiepende economische crisis in het land ondersteunen wij hen in het creëren van een veilige en beschermende thuisomgeving.

 • Onder de hoede

  Noord-Libanon: Akkar, Bekaa, Baalback el Hermel, Beiroet en het gebergte 'Libanon'
  Een beschermende omgeving creëren voor kwetsbare jongens en meisjes in het noorden van Libanon - dat is het doel van dit programma. Wij realiseren dit door casemanagement en kinderbeschermingsdiensten te integreren.

 • Onderwijs voor kwetsbare kinderen

  Meerdere locaties door heel Libanon
  Een gezamenlijk initiatief met UNICEF om kansarme kinderen onder de vijf jaar voorschools onderwijs te bieden om leerachterstanden in te halen.

Onze partners in de regio

Al Ribat Association Actively providing education and protection in Tripoli and beyond - War Child Holland in Lebanon

Al Ribat Association

Samen met Al Ribat bieden wij onderwijs en bescherming aan kinderen, gezinnen en hun gemeenschappen in Tripoli en aangrenzende gebieden in het noordwesten van Libanon.

Naar website
War Child works together with Onomatopoeia - The Music Hub in Lebanon

Onomatopoeia - The Music Hub

Muziek heelt - en brengt mensen samen. In samenwerking met het muziekcentrum Onomatopoeia verenigen wij noodhulp met muziek en creatieve activiteiten om lokale gemeenschappen houvast en hoop te geven.

Naar website

Blijf op de hoogte

Volg War Child Libanon op social media: