Onderwijs van groot belang voor de psychosociale ontwikkeling van kinderen

24 januari 2023

Six children, smiling with headphones and tablets with Can't Wait to Learn, War Child's  learning app
Maar liefst 48,5 miljoen kinderen gaan op dit moment niet naar school vanwege een gewapend conflict. Omdat ze geen onderwijs volgen, lopen ze ook tegen sociale en mentale gezondheidsproblemen aan. Ons innovatieve onderwijsprogramma Can't Wait to Learn helpt ze daarbij.

Het recht op onderwijs = het recht op mentale gezondheid

Artikel 28 van het VN-Kinderrechtenverdrag is helder: ieder kind heeft recht op onderwijs. Maar door gewapende conflicten kunnen meer dan 48 miljoen kinderen niet naar school. Daarmee groeit de onderwijskloof en neemt wereldwijd de ongelijkheid toe.

Onze onderwijsprogramma's proberen die trend te keren. Dat doen we door te focussen op zowel de academische als sociale en emotionele vaardigheden van een kind. Ons team van onderzoekers test continue onze methodes. Want als we weten wat goed werkt, kunnen we kinderen nog beter helpen.

A classroom in Lebanon with children using Can't Wait to Learn, War Child's learning app

Met Can't Wait to Learn kunnen kinderen blijven leren, waar ze ook zijn

Three children in a bomb shelter in Ukraine using a tablet with Can't Wait to Learn, War Child's education app

zelfs in een Oekraïense schuilkelder

Een innovatief onderwijsprogramma

Ons Can't Wait to Learn-programma is op vele fronten een succes. We hebben al meer dan 85.000 kinderen kunnen bereiken met goed onderwijs. Zij kunnen hun schoolachterstand inhalen en direct doorleren. En dat in een oorlogsgebied! Bovendien laat onderzoek in Libanon zien dat deze kinderen - in slechts vier maanden tijd - veel meer zelfrespect krijgen.

In een aantal conflictgebieden - waaronder Jordanië en Oeganda - zetten we Can't Wait to Learn dus al in. Maar sinds september is het ook een onderdeel van ons Oekraïne-programma. Al 29.415 kinderen gebruiken onze app om vanuit een tijdelijke opvangplek of schuilkelder online rekenles te volgen.

Oekraïense kinderen zijn dol op onze nieuwe leesapp

We hebben onlangs een nieuwe leesapp gelanceerd. "Deze leesapp tilt de hele gamewereld naar een hoger niveau", vertelt Judith Flick, programmadirecteur van Can't Wait to Learn. "Van Andriy en Gosha tot papa Danylo en zijn dochtertje Lesya: alles en iedereen die je in de app tegenkomt, is gemaakt met hulp van Oekraïense kinderen zelf."

Naast dat dit voor een unieke ervaring zorgt, blijven kinderen op die manier nauw betrokken bij hun leesopdrachten. En zetten ze grote stappen, waar dan ook ter wereld.

"Voor mij is de app echt een uitkomst en redding", zegt Iryna. Zij is lerares in Oekraïne en gebruikt Can't Wait to Learn om haar lessen voort te kunnen zetten vanuit de schuilkelders. "De kinderen zijn razend enthousiast en dol op de spellen. Iedereen probeert steeds meer opdrachten uit te voeren. Sommigen hebben zelfs al verschillende levels afgerond."

“Alles en iedereen die je in de app tegenkomt, is gemaakt met hulp van Oekraïense kinderen zelf"
Judith Flick, programmadirecteur van Can't Wait to Learn

Hoop en vertrouwen

Naast de vooruitgang die kinderen natuurlijk boeken qua onderwijs, biedt Can't Wait to Learn ook een ontsnapping uit de dagelijkse realiteit. Het geeft hoop en vertrouwen. En dat is juist zo hard nodig.

“Een van de personages lijkt precies op mijn klasgenootje in Oekraïne”, zegt Mykola (9). De gevluchte Oekraïense jongen woont met zijn moeder in Nederland. "Ik kan niet wachten om het opnieuw te spelen en te zien of hij het echt is."

Meer kinderen bereiken

Het is voor Judith en haar team een bewuste keuze geweest om gevluchte kinderen via een app te bereiken. Het is tegelijkertijd natuurlijk een mooie ontwikkeling van het onderwijsprogramma.

"Want online kunnen we simpelweg sneller en meer kinderen bereiken", voegt ze eraan toe. "Daarnaast kunnen we ons gemakkelijker aan nieuwe omstandigheden aanpassen. We zetten alles op alles om de komende jaren meer kinderen dit noodonderwijs te geven. Dat doen we samen met onze partners bij de Oekraïense overheid en de toonaangevende organisatie Osvitoria."

De Can't Wait to Learn Oekraïne-app is te downloaden op iOS en Android. Wil je samenwerken met Can't Wait to Learn in een van onze landen, stuur dan een bericht naar willem.nederstigt@warchild.nl.