Jordanië

Ontmoet Sadeen en Aisha (17)

Twee gevluchte, jonge vrouwen uit Syrië delen een missie: een verschil maken voor hun gemeenschap.

"Succesverhalen gaan over mensen die uitdagingen aangaan en erin slagen deze te overwinnen. Wij zijn die mensen."

Het leven van kinderen in Jordanië

Door zijn geografische ligging is Jordanië een toevluchtsoord voor miljoenen vluchtelingen uit alle hoeken van het Midden-Oosten. Bijna geen enkel land ter wereld ontvangt meer vluchtelingen per hoofd van de bevolking. Vaak heeft het relatief kleine Jordanië moeite om deze mensen goed onderdak te bieden.

Honderdduizenden gevluchte Syrische kinderen zijn niet veilig in Jordanië. In vluchtelingenkampen is kinderarbeid een groot probleem: omdat hun ouders vaak niet mogen werken, zijn kinderen genoodzaakt het gezin te ondersteunen. Door onveiligheid, armoede en het gebrek aan leraren zijn er maar weinig gevluchte kinderen in Jordanië die naar school kunnen.

Wat wij doen

Wij werken sinds begin 2013 in Jordanië, waar wij gevluchte Syrische kinderen en hun families opvangen. Met psychosociale steun, bescherming en tabletonderwijs geven wij kinderen de kans om weer kind te zijn - en om aan een hoopvolle toekomst te bouwen.

Daarnaast zetten wij ouders en verzorgers in hun kracht en helpen wij hen er zo goed mogelijk zijn voor hun kinderen. Wij versterken de opvoedingsvaardigheden van ouders, verminderen hun stress en helpen hen omgaan met moeilijke situaties.

Op onze veilige plekken kunnen gevluchte Syrische en kwetsbare Jordaanse kinderen samen spelen, leren en - met de juiste mentale ondersteuning en aanmoediging - hun zelfvertrouwen terugvinden.

Onze projecten

Benieuwd naar onze projecten in Jordanië? Klik op de locaties hieronder!

Hier werken wij

War Child steunt gevluchte Syrische en kwetsbare kinderen in Jordanië

4,655

Deelnemers

6

Partners

7

War Child-projecten

 • Tabletonderwijs

  Amman, Zarqa, Shobak, Mafraq en Irbid
  Dankzij ons tabletonderwijsprogramma krijgen gevluchte en kwetsbare kinderen in Jordanië kwalitatief (nood)onderwijs om hun lees- en rekenvaardigheden te verbeteren en essentiële vaardigheden te ontwikkelen.

 • Bibliotheek met dromen

  Zarqa

  Door middel van bibliotheken op locatie en mobiele bibliotheken stellen we kwetsbare kinderen in staat om kennis op te doen en alfabetisering te stimuleren door middel van lezen en schrijven. Het project stimuleert een passie voor leren door middel van creativiteit.

 • Families ondersteunen

  Hashmi-gebied in Amman
  Met dit unieke programma - dat zich nog in een vroeg onderzoeksstadium bevindt - ondersteunen wij gevluchte gezinnen en versterken hun sociale vangnet. Lees verder

 • De allerkleinsten helpen

  Meerdere locaties in Jordanië
  Het is bewezen dat de eerste levensjaren (van 0 tot 6 jaar) een cruciale periode zijn voor de fysieke, cognitieve, emotionele en sociale ontwikkeling van kinderen. Met dit project creëren wij voor hen een ondersteunende, veilige omgeving.

 • Samen tegen kinderarbeid en kindhuwelijken

  Amman, Zarqa, Mafraq

  Het hoge aantal vluchtelingen in Jordanië heeft een groot effect op de economie en stabiliteit in het land. Samen met lokale partners werken wij aan een veilige toekomst voor gevluchte kinderen en families door het bieden van onderwijs en door kinderen inspraak te geven in de nationale besluitvorming.

 • Klaar Voor School

  Vluchtelingenkampen: Emirati, Azraq en Zaatari
  Dit programma stoomt kinderen klaar voor basis- en voortgezet onderwijs. Om zoveel mogelijk kinderen zo effectief mogelijk te kunnen helpen, combineert dit programma noodonderwijs, bescherming en psychosociale steun.

 • BeThere

  Amman, Zarqa, Mafraq

  BeThere verbetert de mentale gezondheid en het welzijn van verzorgers. De interventie bevordert indirect het welzijn van kinderen door hun verzorgers te ondersteunen.

Onze partners in de regio

CRP logo.png

Collateral Repair Project

In samenwerking met de krachtige gemeenschapsorganisatie Collateral Repair Project bereiken wij zoveel mogelijk gevluchte en kwetsbare families in Jordanië.

Naar website
UNICEF Logo

UNICEF

Om te kunnen inspelen op de langdurige nasleep van de coronacrisis - ondersteunt UNICEF ons noodonderwijsproject in Jordanië.

Naar website