Oeganda

De veerkracht van Oegandese kinderen versterken

Conflicten in buurlanden

Na jaren van oorlog is het eindelijk vrede in Oeganda. Maar door conflicten in de buurlanden Zuid-Soedan, Burundi en DR Congo blijft de humanitaire situatie in het land gespannen. Enorm veel vluchtelingen komen naar Oeganda toe, op zoek naar veiligheid.

Naar schatting 1,5 miljoen vluchtelingen verblijven nu in Oeganda. Meer dan 1 miljoen vluchtelingen zijn afkomstig uit het door oorlog verscheurde Zuid-Soedan. Vrouwen en kinderen vormen hiervan de overgrote meerderheid.

Een onhoudbare situatie

De aanzienlijke bevolkingsgroei zet Oeganda onder druk. Alleen al de vluchtelingenopvang Bidibidi heeft in enkele maanden 270.000 mensen moeten opvangen. Door een gebrek aan geld dreigt het progressieve vluchtelingenbeleid van Oeganda onhoudbaar te worden. Dit alles leidt tot spanningen tussen gastgemeenschappen en de mensen die opvang zoeken.

Steven's reis naar een toekomst in Oeganda

Gevaren voor kinderen in Oeganda

Eenmaal aangekomen in een vluchtelingenopvang zijn kinderen en jongeren vaak nog steeds niet veilig. Seksueel geweld, kinderarbeid en vroegtijdige huwelijken liggen continu op de loer. Daarnaast zien kinderen hun voedselrantsoenen dagelijks krimpen door een gebrek aan noodhulp.

En dat terwijl deze kinderen al zoveel hebben meegemaakt. De trauma’s en stress die ze met zich meedragen hebben een langdurige invloed op hun levens. Wij weten als geen ander dat mentale ondersteuning een humanitaire prioriteit is en moet blijven.

“Wat War Child ons leert helpt ons - ook nadat we klaar zijn met school."
Steven (12) uit Zuid-Soedan

Wat wij doen

Psychosociale steun staat centraal in ons werk voor kinderen en jongeren in Oeganda. Deze aanpak – in combinatie met onderwijs – helpt kinderen bouwen aan hun veerkracht en weerbaarheid. Zo leren ze omgaan met hun negatieve ervaringen en krijgen ze de kans om te herstellen van de gevolgen van oorlog.

Maar we kijken ook naar de toekomst. Door een beter psychosociaal welzijn kunnen kinderen en jongeren namelijk ook gemakkelijker meekomen op school. Dit verhoogt hun kansen op een stabiele en duurzame toekomst - iets waar elk kind recht op heeft.