Oeganda

Ontmoet Nelson (15)

Nelson ontsnapt ternauwernood aan de rebellen in DR Congo en is nu één van de 854.000 kinderen op zoek naar veiligheid in Oeganda. Ondanks de relatieve vrede om hem heen, blijft de oorlog door zijn hoofd spoken. Uiteindelijk vindt hij toevlucht bij TeamUp: "Dansen maakt mij blij"

“Ik heb geleerd dat vechten nooit de oplossing is"

Het leven van kinderen in Oeganda

Na tientallen jaren van oorlog en geweld is de situatie in Oeganda eindelijk stabiel. Hetzelfde kan niet worden gezegd van buurlanden Zuid-Soedan, Burundi en DR Congo, van waaruit enorme aantallen vluchtelingen de afgelopen jaren onderdak zoeken in Oeganda.

Voor kinderen is de vlucht naar Oeganda vaak lang, zwaar en in veel gevallen traumatisch. Velen hebben te maken gehad met fysiek geweld en zijn gescheiden van hun familie. Sommigen zijn gedwongen om mee te vechten als kindsoldaat. Eenmaal in de Oegandese vluchtelingenkampen ijn ze nog niet veilig.

Wat wij doen

Vanwege de vele gevluchte kinderen in Oeganda hebben wij in 2017 onze bestaande programma’s in het land aangepast. Sindsdien ondersteunen en beschermen wij kinderen en jongeren door heel Oeganda met onze psychosociale hulpprogramma's. Deze aanpak - in combinatie met onze onderwijsprogramma's - stelt kinderen in staat om vaardigheden te ontwikkelen, hun veerkracht op te bouwen en te herstellen van de gevolgen van opgroeien in en vluchten voor oorlog.

Binnen ons bekroonde onderwijsprogramma Can't Wait to Learn leren wij kinderen lezen, schrijven en rekenen met educatieve spellen op tablets. De spellen zijn per land en gebied op maat gemaakt en spelen in op het niveau en de leefwereld van de leerlingen. Deze flexibele en innovatieve onderwijsmethode zorgt ervoor dat kinderen altijd en overal kunnen leren - óók als er geen leerkrachten en scholen in de buurt zijn.

Onze projecten

Benieuwd naar onze projecten in Oeganda? Klik op de locaties hieronder!

Hier werken wij

War Child steunt gevluchte en Oegandese kinderen in Oeganda met psychosociale hulp en onderwijs

39,042

Deelnemers

7

Partners

10

War Child-projecten

 • Naar school, altijd

  Gebieden: Nakivale, Kyaka II, Kyangwali, Imvepi en Rhino
  Dit grote, door een consortium geleide en door ECHO gefinancierde programma biedt onderwijs aan gevluchte en kwetsbare Oegandese kinderen in vijf vluchtelingenkampen.

 • Kinderen in hun kracht zetten

  Vluchtelingenkampen in Kyaka, Kyangwali & Impevi
  Veiligheid, kansen, zelfbeschikking, verantwoordelijkheid en leiderschap - dat gunnen wij elk kind. Vanuit dit ideaal werken wij mee aan dit consortiumproject onder leiding van CARE, in samenwerking met zes lokale partners.

 • Mentaal welzijn voor iedereen

  Vluchtelingenkampen in Rhino, Omugo, Bidibidi & Palorinya
  Met dit programma versterken wij de veerkracht en weerbaarheid van schoolgaande kinderen - en stimuleren wij het mentale welzijn van kwetsbare leerkrachten en ouders/verzorgers met uitgebreide psychosociale steun.

 • Can’t Wait to Learn

  Vluchtelingenkampen in Impevi and Rhino
  Binnen dit unieke onderwijsprogramma leren kinderen lezen, schrijven en rekenen via educatieve spellen op e-learning tablets. De digitale spelwereld ontwikkelen wij samen met ontwerpers én lokale kinderen - zodat de spelomgeving naadloos aansluit op hun belevingswereld. De methodiek van Can't Wait to Learn is gebaseerd op het reguliere Oegandese onderwijs en overbrugt de onderwijskloof voor gevluchte kinderen in West-Nijl.

 • Spelenderwijs leren

  Vluchtelingenkampen door heel Oeganda en daarbuiten
  Dit grootschalige partnerproject heeft als missie om de kindertijd van 800.000 gevluchte kinderen in Oeganda, Ethiopië en Tanzania opnieuw vorm te geven. Want elk kind heeft recht op veilig kunnen spelen, goed onderwijs en de kans om aan zijn of haar toekomst te bouwen.

 • Beroepsopleidingen voor jongeren

  West-Nijlgebied
  Het doel van dit grootschalige project is de baankansen van (gevluchte) jongeren te vergroten door opleidingen in digitale technologie te combineren met het versterken van de sociale- en emotionele vaardigheden van deelnemers.

 • Ebola-respons

  Het Kyegegwa-district

  We bieden mentale hulp en psychosociale ondersteuning aan kinderen in het Kyegegwa-district, dat getroffen is door het ebolavirus.

 • TeamUp

  Kisoro-district

  We bieden gevluchte kinderen noodhulp, leerondersteuning en ons TeamUp-programma aan. In samenwerking met Save the Children bieden we TeamUp-sessies op twee veilige plekken.

 • E-learning in noodsituaties

  Zuidwest Oeganda
  Onze lokale Can't Wait to Learn-team heeft de krachten gebundeld met de Knowledge and Innovation Exchange (KIX) voor onderzoek naar het afstemmen en opschalen van e-learning-innovaties, om de kwaliteit en het bereik van digitaal onderwijs in noodsituaties naar een hoger plan te tillen.

 • Bereik vergroten met 'ReachNow'

  West-Nijlgebied
  Dit programma maakt gebruik van een serie geïllustreerde verhalen over kinderen met psychosociale problemen. Op één A4'tje vertellen de tekenfiguren hun verhaal op een manier die aansluit bij de wereld - en uitdagingen - van gevluchte en kwetsbare kinderen in Oeganda. Zo helpt 'ReachNow' ons in het signaleren, ondersteunen en doorverwijzen van kinderen die anders over het hoofd zouden zijn gezien.

Onze partners in de regio

European Commission partner War Child

ECHO

Het departement Europese Civiele Bescherming en Humanitaire Hulp financiert twee van onze grootschalige projecten voor gevluchte- en lokale kinderen en jongeren in Oeganda.

Naar website
logo TPO uganda.png

TPO Uganda

TPO's expertise in hulpverlening aan en cognitieve gedragstherapie voor kwetsbare (gevluchte) kinderen in Oeganda vormt een belangrijke aanvulling op onze programma's voor psychosociale steun.

Naar website