DR Congo

Met onderwijs, bescherming en psychosociale hulp kinderen in DR Congo de touwtjes in handen geven

Situatie in DR Congo

De Democratische Republiek Congo (DRC) wordt al ruim twintig jaar geteisterd door ernstige armoede en interne conflicten. Meer dan vijf miljoen mensen kwamen om door het geweld. Een serie epidemieën en natuurrampen zette de verhoudingen in het land verder op scherp. Miljoenen kinderen in DRC hebben dringend hulp nodig.

De burgeroorlog kwam tot een einde in 2003, maar politieke spanningen blijven bestaan – met name in het oosten van het land. De onzekerheid rond de uitgestelde presidentiële verkiezingen leidde tot nieuwe gewelddadigheden. Uiteindelijk werden de langverwachte verkiezingen gehouden in december 2018, met oppositieleider Felix Tshisekedi als verrassende (en volgens sommigen twijfelachtige) winnaar.

De politieke situatie blijft onzeker – en de humanitaire crisis duurt voort. Meer dan 13 miljoen mensen – waarvan 7,7 miljoen kinderen – hebben dringend hulp en voedsel nodig. Miljoenen Congolese gezinnen moesten hun huis ontvluchten.

Situatie van Congolese kinderen

Welke gevaren liggen er op de loer voor kinderen in Congo? Allereerst is de rekrutering van kinderen en jongeren door gewapende groepen niet ongebruikelijk - zeker voor vluchtelingen. Meer dan 40,000 kinderen leven in armoede op straat – een aantal dat met de dag oploopt. Seksueel en gendergerelateerd geweld komt veel voor en vormt een groot risico voor meisjes en vrouwen. Onderwijs is er voor veel kinderen een ongekende luxe - zo’n 3,5 miljoen kinderen jonger dan elf jaar kunnen niet veilig naar school.

Meisje met haar moeder gevlucht uit Burundi naar DRC - War Child

In DR Congo doen ook veel gevluchte kinderen uit Burundi mee aan onze programma's.

Foto: War Child

“Ik heb al veel nieuwe vrienden gemaakt die ik allemaal heb ontmoet tijdens de War Child sessies."
Nina (14) gevlucht uit Burundi

Wat wij doen voor kinderen in DRC

Sinds 2003 zetten wij ons in voor kinderen en gezinnen in Congo. We zijn met name actief in de provincie Zuid-Kivu, in het oosten van het land. We bieden kinderen in de gebieden Fizi en Kalehe onderwijs, bescherming en psychosociale steun. Met beroepsonderwijs hopen we de kansen van Congolese kinderen en jongeren op een toekomst na school te verbeteren.

Dit doen wij niet alleen. Samen met internationale en lokale partners komen we de onderwijsbehoeften van vluchtelingen en lokale kinderen in DRC tegemoet. We bieden jongeren veiligheid, steunen hen in een zoektocht naar een baan of helpen ze met het beginnen van een eigen bedrijf.

Daarnaast zetten wij ons in voor kinderrechten door de capaciteiten van ouders, verzorgers en de gemeenschap te versterken, zodat zij hun verantwoordelijkheden voor kinderen kunnen nemen. Zo helpen wij kinderen in Congo opgroeien in veiligheid en met de steun waar zij recht op hebben.