DR Congo

Door onderwijs, bescherming en psychosociale hulp kinderen in DR Congo de touwtjes in handen geven

Geteisterd door interne conflicten

De Democratische Republiek Congo (DRC) wordt al ruim twintig jaar geteisterd door interne conflicten. Meer dan vijf miljoen mensen kwamen om door het geweld. Een serie epidemieën en natuurrampen zette de verhoudingen in het land verder op scherp. Miljoenen hebben dringend hulp nodig.

Uitbarstingen van geweld

De burgeroorlog kwam tot een einde in 2003, maar politieke spanningen blijven bestaan – met name in het oosten van het land. De onzekerheid rond de uitgestelde presidentiële verkiezingen leidde tot nieuwe gewelddadigheden. Uiteindelijk werden de langverwachte verkiezingen gehouden in december 2018, met oppositieleider Felix Tshisekedi als verrassende (en volgens sommigen twijfelachtige) winnaar.

De politieke situatie blijft onzeker – en de humanitaire crisis duurt voort. Meer dan 13 miljoen mensen – waarvan 7,7 miljoen kinderen – hebben dringend hulp nodig. Maar liefst 4,5 miljoen Congolezen moesten hun huis ontvluchten.

Gevaren voor kinderen

Welke gevaren liggen er op de loer voor kinderen in DRC? Allereerst is de rekrutering van kinderen en jongeren door gewapende groepen niet ongebruikelijk. Meer dan 40,000 kinderen leven op straat – een aantal dat met de dag oploopt. Seksueel en gendergerelateerd geweld komt veel voor en vormt een aanzienlijk risico voor meisjes en vrouwen. Zo’n 3,5 miljoen kinderen jonger dan elf jaar kunnen niet naar school

Kinderen in DR Congo steunen

Gevlucht meisje uit Burundi doet in DR Congo mee aan onze projecten

Foto: Jeppe Schilder

“Ik heb veel lessen gemist. Hier in Congo kan ik eindelijk weer naar school. Ik kan weer leren!"
Meisje (12) gevlucht uit Burundi

Wat wij doen

Sinds 2003 zetten wij ons in voor kinderen in DRC. We zijn met name actief in de provincie Zuid-Kivu, in het oosten van het land. We bieden kinderen in de gebieden Fizi en Kalehe onderwijs, bescherming en psychosociale steun. Met beroepsonderwijs hopen we de kansen van kinderen en jongeren op een stabiele toekomst na school te verbeteren.

Dit doen wij niet alleen. Samen met internationale en lokale partners komen we de onderwijsbehoeften van gevluchte en lokale kinderen tegemoet. We steunen jongeren in hun zoektocht naar een baan of helpen ze met het beginnen van een eigen bedrijf.

Daarnaast versterken we de capaciteiten van ouders, verzorgers en de gemeenschap om hun verantwoordelijkheden voor kinderen te nemen. Zo zorgen we ervoor dat ons werk relevant én effectief blijft.