Burundi

Ontmoet Roger (15)

Toen de rebellen zijn huis in Burundi overvielen, moest Roger rennen voor zijn leven. Hij haalde het, maar zijn zes broers en zussen hadden minder geluk. Nu, vanuit een overvol vluchtelingenkamp in Oeganda, helpen wij hem zijn toekomstdromen terugvinden.

"Tijdens de TeamUp-sessies voel ik mij vrij. Dan vergeet ik wat er allemaal gebeurd is"

Het leven van kinderen in Burundi

Kinderen in Burundi groeien op met de erfenis van de bloedige burgeroorlog die in 1993 uitbarstte tussen twee etnische groepen – de Hutu’s en Tutsi’s. In dertien jaar tijd werden 300.000 mensen. vermoord. Honderdduizenden sloegen op de vlucht in eigen land, of zochten hun heil in buurlanden.

Zestig procent van de binnenlandse vluchtelingen in Burundi is kind. Voor hen is het gevaar nog steeds niet geweken. Velen van hen zijn gescheiden van hun ouders en verzorgers - en noodgedwongen in hun eentje op zoek naar veiligheid. Een grote groep kwetsbare kinderen in Burundi loopt het risico misbruikt, verwaarloosd en uitgebuit te worden.

Wat wij doen

Sinds 2008 werken wij samen met nationale NGO's in Burundi - en sinds 2011 hebben wij onze eigen projecten in de regio. Onze focus hier ligt op het bieden van goede geestelijke gezondheidszorg en psychosociale steun, bescherming en onderwijs voor kinderen door heel Burundi.

Wij ondersteunen extra kwetsbare kinderen door lokale gemeenschappen te activeren en te trainen in het beschermen van kinderen - bijvoorbeeld door het opzetten van speciale kinderbeschermingscomités. Zo kunnen kinderen hun vaak traumatische ervaringen verwerken, hun zelfvertrouwen terugvinden en aan een toekomst voor zichzelf en de hele gemeenschap bouwen.

Onze projecten

Benieuwd naar onze projecten in Burundi? Klik op de locaties hieronder!

Hier werken wij

In Burundi zet War Child zich in voor bescherming van, psychosociale steun en onderwijs aan kinderen

72,420

Deelnemers

2

Partners

4

War Child-programma's

 • Schooluitval en kinderzwangerschappen voorkomen

  Cibitoke en Bujumbura

  Dit project, dat wordt gefinancierd door de Zwitserse ontwikkelingssamenwerking, heeft als doel het aantal vroegtijdige schoolverlaters en kinderzwangerschappen te verminderen door onderwijs en bescherming te bieden aan kinderen, leerkrachten, leden van de gemeenschapsstructuur, jongeren en ouders die zijn getroffen door conflicten in Burundi.

 • NSHIGIKIRA NIGE

  Makamba

  In samenwerking met de lokale overheid verbeteren we onderwijs, bescherming en hygiëne voor 30.000 kwetsbare kinderen. Het project zorgt voor inclusieve leeromgevingen van hoge kwaliteit waar het potentieel van elk kind tot bloei komt.

 • Veerkracht en Onderwijs

  In de gebieden: Cibitoke en Bujumbura

  Kinderen toegang geven tot kwaliteitsonderwijs. Het programma maakt de weg vrij voor hernieuwde leermogelijkheden en een betere toekomst.

 • Akazi Keza (Kirundisch voor 'mooi werk')

  In de gebieden: Cibitoke en Rumonge

  Dit project is gebaseerd op onze evaluatie van de behoeften van Burundese jongeren - en heeft als doel hen te motiveren en voor te bereiden op hun toekomst. Door middel van technische- en levensvaardigheidstrainingen moedigen wij jongeren aan hun loopbaancompetenties te ontplooien en bedrijven op te starten die van waarde zijn voor hun gemeenschap.

Onze partners in de regio

UNICEF Logo

UNICEF

Sinds 2018 werken wij samen met het Kinderfonds van de Verenigde Naties om kinderen in (en gevlucht uit) Burundi psychosociale ondersteuning, bescherming en onderwijs te bieden. Zo maken wij samen een verschil in het leven van Burundese kinderen.

Naar website
logo_ch_confederation_suisse.png

Swiss Development and Cooperation

In samenwerking met de belangrijkste internationale ontwikkelingsorganisatie van Zwitserland bieden wij Burundese kinderen de steun die zij nodig hebben.

Naar website