Burundi

Sociale structuren versterken om kinderen te beschermen tegen geweld

80% leeft onder de armoedegrens

Burundi is één van de armste landen van Afrika: bijna 80% van de bevolking leeft in armoede. Het land kenmerkt zich bovendien al jarenlang door conflicten en instabiliteit. Dit is de erfenis van een burgeroorlog die in 1993 uitbrak tussen de Hutu’s en Tutsi’s. Een oorlog die pas in 2006 tot een einde kwam en in totaal 300.000 mensen het leven kostte.

Ondanks het vredesakkoord in 2006 blijft de humanitaire situatie in Burundi gespannen. Omstreden presidentsverkiezingen in 2015 waren het startsein voor een golf van geweld - die tot op de dag van vandaag voortduurt. Door de voortdurende politieke instabiliteit ontvluchtten ruim 345.000 Burundese burgers hun land. Meer dan de helft van hen is onder de 18 jaar.

In je eentje op zoek naar veiligheid

Veel van deze kinderen zijn zonder familie op de vlucht geslagen. Omdat hun ouders, broertjes of zusjes zijn vermoord, of omdat ze hen zijn kwijtgeraakt. In hun zoektocht naar veiligheid lopen ze - zeker alleen - grote risico's. Seksueel geweld en bendes vormen onderweg een dagelijkse dreiging.

In Burundi blijven is voor veel kinderen geen optie. Hier lopen ze de kans te worden uitgebuit, misbruikt of verwaarloost. Veel kinderen in het land kampen met ondervoeding en zo'n 150.000 kinderen leven op straat.

Burundi1918x1080

Wij helpen kinderen in Burundi weer spelen en leren

Foto: Jeppe Schilder

“Ik vind de spellen van War Child heel leuk. Vooral spelen met de kleine tennisbal, dansen en touwtjespringen. Ik ben blij als ik kan spelen."
Elise (13) uit Burundi

Wat wij doen

Sinds 2008 werken wij samen met nationale NGO's in Burundi. Samen werken wij aan de wederopbouw van maatschappelijke structuren in het land. Door het versterken van lokale instanties - die zich richten op de bescherming van kinderen - helpen wij hen die dit het hardst nodig hebben. Of dit nu Burundese kinderen zijn, of kinderen die zijn gevlucht uit buurlanden.

Met onze projecten bieden wij kinderen in Burundi bescherming, psychosociale steun en onderwijs. In onze veilige plekken krijgen kinderen de kans om te leren, hun nare ervaringen te verwerken en aan hun zelfvertrouwen te werken. Zo proberen wij de veerkracht van kinderen te versterken. Want wij weten dat kinderen met de juiste steun geweld en oorlog achter zich kunnen laten.