Roger (15) droomt weer van mooie dingen

Een verhaal uit Burundi dat je eigenlijk niet kunt geloven. Hoe Roger in één klap zijn zes broertjes en zusjes verloor. En hoe je het vertrouwen in de mensheid zou verliezen. Toch opent Roger zich steeds meer en komt er weer langzaam leven in deze tiener. Hij droomt zelfs nu van mooie dingen.
Roger krijgt tabletonderwijs met Can't Wait to Learn

Roger krijgt in Oeganda tabletonderwijs met Can't Wait to Learn

Foto: War Child

Totale paniek

Burundi is een land dat nog steeds veel (politiek) geweld kent. Na een inval van de rebellen in zijn huis vinden Roger en zijn ouders de andere zes kinderen opgehangen in de schuur. In totale paniek en angst vluchten zij meteen. Ze hebben geen afscheid kunnen nemen noch de kinderen kunnen begraven. Oeganda wordt hun nieuwe thuis.

Vader en zoon maken zich zorgen om elkaar

De zelfgebouwde tent staat op instorten en biedt nog weinig bescherming. De vader van Roger maakt zich grote zorgen om zijn zoon. Hij verliest Roger nooit uit het oog en slaapt zelfs naast hem. Alles om maar zeker te weten dat hij veilig is en dat het goed met hem gaat. Andersom maakt Roger zich zorgen om zijn vader: “Mijn vader heeft weinig afleiding om te vergeten wat er is gebeurd. Hij doet zijn best om te blijven lachen en geen de pijn te laten zien.”

Roger met zijn vader in de klas tijdens tabletonderwijs met Can't Wait to Learn

Roger's vader vergezeld Roger tijdens de lancering van Can't Wait to Learn.

Foto: War Child

Een drukke, maar leuke dag

Roger is blij dat hij naar school kan. Hij geniet zichtbaar als hij op zijn tablet aan het rekenen is via de educatieve spellen van Can’t Wait to Learn. Later op de dag doet hij mee aan TeamUp. Facilitators zien dat Roger stil en teruggetrokken is. Hij vindt het moeilijk andere kinderen te vertrouwen. De spellen helpen hem met zijn sociaal-emotionele vaardigheden. Ze gaan over thema’s als vriendschap, stress en assertiviteit. Dat komt uiteindelijk allemaal weer van pas in zijn dagelijks leven.

Can't Wait to Learn tablets kinderen onderwijs bieden door War Child

Via educatieve spellen op tablets kunnen kinderen spelend leren rekenen en lezen.

Foto: War Child

Lekker afschudden

“Het allerleukste vind ik Aipepeta: dat is een spel waarbij je zingt en danst. Je schudt een denkbeeldig voorwerp van je af. Daardoor kan ik tijdens het spelen lekker de spanning van me afschudden!”, vertelt Roger. En later? En later? Dan wil hij dokter worden. Daar droomt hij nu al van.

Roger tijdens een TeamUp sessie voor meer zelfvertrouwen

Roger doet mee tijdens TeamUp activiteiten waar hij nieuwe vrienden kan maken.

Foto: War Child

Sport- en spel thuis tijdens de coronacrisis

Sinds de uitbraak van het coronavirus hebben we de sport-, spel- en bewegingsactiviteiten moeten stopzetten. Wel bieden we kinderen oefeningen en spelletjes aan om stress te verminderen. We gaan door met het begeleiden van kinderen. Vanaf de drempel van een woning of de ingang van een tent, door de telefoon en via WhatsApp.

* De naam Roger is om veiligheidsredenen gefingeerd.