Aantal kinderen in oorlog blijft stijgen

9 januari 2023

Boy standing in front of burnt out vehicle
We hebben helaas slecht nieuws. Het aantal kinderen dat in conflictgebieden opgroeit, is met 15 procent gestegen naar maar liefst 230 miljoen. Vanwege de oorlog in Oekraïne verwachten we dat dit cijfer in 2023 dramatisch zal toenemen. Daarom gaan wij met nog meer toewijding en overtuiging ons werk doen dit jaar. Dat is meer dan ooit noodzakelijk.

230 miljoen kinderen in oorlog

Deze alarmerende cijfers komen uit een nieuw rapport* van Save the Children en het Peace Research Institute Oslo. In 2021 was het aantal kinderen dat op de meest gevaarlijke plekken op aarde leefde nog 200 miljoen.

In Afghanistan en de bezette Palestijnse gebieden lopen kinderen het meeste risico om gedood te worden of gewond te raken. In beide landen zijn wij actief. Het Midden-Oosten is de regio met het relatief hoogste aantal kinderen in een conflictgebied: maar liefst een derde van de jongeren groeit daar op te midden van geweld en conflict.

Recht op mentale gezondheidszorg

Dagelijks wakker worden in een conflictgebied heeft een enorme impact op kinderen. Bovendien vormt het een grote bedreiging voor hun rechten. Denk aan het recht op onderwijs, maar ook bijvoorbeeld hun recht op mentale gezondheidszorg.

"Als een kind getuige is van oorlog, geweld of de dood, dan heeft dat een ernstige en langdurige invloed op het psychosociaal welzijn”, legt War Child-directeur Ramin Shahzamani uit.

“Daarnaast verandert ook de sociale omgeving van een kind in een oorlog ingrijpend. Bestaande structuren om het kind te beschermen verdwijnen. Daarom staat psychosociale steun in alles wat wij doen centraal. Op die manier hopen wij zo vroeg mogelijk psychische aandoeningen op te sporen én te verhelpen.”

“Psychosociale steun staat in alles wat wij doen centraal"
War Child-directeur Ramin Shahzamani
Mother and daughter hugging each other

Psychosociale ondersteuning geven aan kinderen in oorlogsgebieden, daarin zijn wij uniek

Foto: War Child

Three young girls in Colombia as part of War Child Colombias Seeds project in Choco

Kinderen in conflictgebieden worden voortdurend blootgesteld aan geweld, dit heeft invloed op hun psychosociaal welzijn

Foto: War Child

Een nieuwe manier van werken

Het belang van psychosociale steun in ons werk staat voor ons buiten discussie. Tegelijkertijd laten deze nieuwe cijfers zien dat we nog harder aan de slag moeten. In het rapport wordt de impact van de oorlog in Oekraïne sterk benadrukt. De verwachting is dat er mede daardoor in 2023 meer kinderen in oorlog en op de vlucht zullen zijn.

Ramin: “We hebben het al vaker gezegd en we herhalen het nog een keer: we hebben écht nieuwe manieren van werken nodig. Als we een verschil willen maken in het leven van deze kinderen dan moeten we sneller groeien. Alleen dan kunnen we blijvend hoop geven.”

Dit jaar zullen we nog efficiënter en beter samenwerken met partners en andere organisaties. Zo krijgen meer kinderen de steun die zij verdienen. Wat wij waar precies doen? Lees hier meer over onze programma's.

*De gegevens in het nieuwste Stop the War on Children-rapport van Save the Children en in dit artikel zijn verzameld in de loop van 2021.