Onderwijsapp helpt kinderen in Oekraïense schuilkelders 'even ontsnappen'

12 oktober 2022

Foto: Olesya Morgunets

War Child's education app from Can't Wait to Learn offers an escape for children in Ukraine's bomb shelters
Een nieuwe reeks raketaanvallen stuurde maandag een schokgolf door Oekraïne. Duizenden kinderen en gezinnen vluchtten naar ondergrondse bunkers. Sinds de Russische invasie leven zij tussen hoop en vrees. In schuilkelders ontsnappen kinderen met de educatieve spellen van Can't Wait to Learn even aan de oorlog. "De spellen leiden kinderen af van wat er buiten gebeurt. De rekensommen bieden hen - even - een uitweg", vertelt leerkracht Viktor.

Scholen mogen nooit doelwit zijn. Punt.

Geen burger, school of publieke ruimte mag ooit een doelwit zijn. Afgelopen maandag werd dit grondbeginsel opnieuw verworpen toen raketten neerstortten op scholen en huizen door heel Oekraïne. Van Kharkiv tot Lviv werden er ruim 100 raketten afgevuurd op burgerdoelen. Op het moment van schrijven zijn er 19 doden en 105 gewonden gemeld.

Van speeltuin tot schuilkelder

In de hoofdstad Kyiv was een drukke speeltuin - een favoriete plek van de buurtbewoners - één van de eerst getroffen plaatsen. Viktor, docent aan één van de basisscholen in regio, bereidde zich voor op zijn eerste les toen het luchtalarm klonk. "Een paar leerlingen waren het klaslokaal al binnengegaan; anderen kwamen net de school binnen", vertelt hij. "We zijn inmiddels zo gewend aan het luchtalarm dat we precies wisten wat we moesten doen. Ik verzamelde de kinderen en we baanden ons een weg naar beneden, de schuilkelder in. Iedereen dacht dat we binnen een uur wel weer terug naar boven zouden kunnen, zoals meestal. Uiteindelijk moesten we meer dan vijf uur in de kelder schuilen."

“Mijn leerlingen en ik moesten meer dan vijf uur in de kelder schuilen"
Viktor, basisschooldocent in Kyiv
A new wave of missiles and rockets descended on Ukraine, causing hundreds of children and families to seek shelter | War Child

Een raketaanslag laat een metersdiepe krater achter, vlak naast een speelplaats in Kyiv

Foto: Kyrylo Tymoshenko

A new wave of missiles and rockets descended on Ukraine, causing hundreds of children and families to seek shelter | War Child

Gezinnen schuilen in kelders en bunkers voor het oorlogsgeweld in hun land

Foto: War Child

Een moment van ontsnapping

Tijdens die lange uren in de schuilkelder, met oorlogsgeluiden op de achtergrond, deed Viktor er alles aan om een oase van rust te creëren voor zijn leerlingen. "We zaten op de grond en speelden Can't Wait to Learn-spelletjes via de app op tablets en mobiele telefoons. Samen maakten we rekensommetjes. De educatieve spellen leidden de kinderen af van wat er buiten de schuilkelder gebeurde. Zo konden ze even ontsnappen - op een voor hen cruciaal moment."

Can't Wait to Learn-app

Onze Can't Wait to Learn-app bestaat uit een reeks educatieve spellen die kinderen de kans geeft om te blijven leren - overal en altijd. Leerkrachten en verzorgers kunnen de Can't Wait to Learn-app downloaden op hun Android- en iOS-apparaten via de App Store en Google Play.

Dankzij de app, die wij eind september samen met onze partners, het Oekraïense ministerie van Onderwijs en Wetenschap (MESU) en de non-profit Osvitoria, lanceerden, krijgen nu al zo'n 8.770 kinderen op afstand les. Ons doel is om volgend jaar oktober tabletonderwijs te kunnen bieden aan 70.000 kinderen uit Oekraïne. "Door het aanhoudende geweld heeft de regering besloten om ál het onderwijs online te laten verlopen - deze week en mogelijk nog veel langer", zegt Kate Radford, Senior Consultant voor Can't Wait to Learn in Oekraïne. "Wij hebben Can't Wait to Learn ontwikkeld met dit noodscenario in het achterhoofd."

“In de spelwereld van Can't Wait to Learn vinden Oekraïense kinderen plezier en troost - te midden van de chaos"
Oleksandra Yarova, onze Communicatiedirecteur Noodhulpprogramma's in Oekraïne

Oplossing in een klein hoekje

Net als Viktor benadrukt ook Oleksandra Yarova, War Child's Communicatiedirecteur van onze noodhulpprogramma's in Oekraïne - en zelf Oekraïense vluchteling - de veerkracht van kinderen en gezinnen uit haar thuisland. "Sinds de invasie staat het leven in Oekraïne op zijn kop. De geweldescalatie van afgelopen maandag is verschrikkelijk. Tegelijkertijd put ik hoop uit programma's zoals Can't Wait to Learn. Te midden van oorlog klinken 'educatieve spellen' misschien onbeduidend. Niets is minder waar: de impact op kinderen is enorm. Dat is waarom wij doen wat we doen."

Troost te midden van chaos

Oleksandra legt uit dat Can't Wait to Learn kinderen niet alleen helpt met leren, maar hen ook in mentaal opzicht houvast geeft. "De educatieve spellen zijn in samenwerking met Oekraïense kinderen ontwikkeld", zegt ze. "Dankzij deze co-creatie is de spelomgeving waarin kinderen leren zowel vertrouwd als boeiend. In deze wereld vinden zij plezier en troost - te midden van de chaos."

War Child's Can't Wait to Learn App for Ukrainian children

Oleksandra: "De impact van de educatie spellen op kinderen is enorm. Dat is waarom wij doen wat we doen"

Foto: War Child

Meer kinderen bereiken

Naast het ontwikkelen van de Can't Wait to Learn-app hebben wij onze ReachNow-methode aangepast, zodat gevluchte kinderen uit Oekraïne er gebruik van kunnen maken. Met ReachNow kunnen gastgemeenschappen kinderen en jongeren identificeren die hulp nodig hebben - en hen indien nodig doorverwijzen naar specialisten in de geestelijke gezondheidszorg.

Wereldwijd hebben meer dan 32 miljoen kinderen nooit een leraar gezien als gevolg van een gewapend conflict. Ondertussen worden honderden scholen gebruikt als doelwit in oorlogstijd. Can't Wait to Learn biedt een oplossing om de onderwijskloof voor deze kinderen te dichten. Lees hoe wij Can't Wait to Learn inzetten in landen als Soedan, Oeganda, Libanon en Jordanië.