bezette Palestijnse gebieden

Kinderen in de bezette Palestijnse gebieden beschermen en opkomen voor hun rechten

Regelmatig gewelddadigheden

In de bezette Palestijnse gebieden (occupied Palestinian territories, oPt) leiden politieke spanningen vaak tot gewelddadigheden. In maart 2018 werden massale demonstraties bij het grensgebied met Israël hardhandig de kop ingedrukt door Israëlische veiligheidsdiensten. 31 Palestijnse kinderen vonden hier de dood, en meer dan drieduizend kinderen raakten gewond. In mei 2018 leidde de opening van een nieuwe Amerikaanse ambassade in Jeruzalem tot een golf van geweld.

Tienjarige blokkade

Door de inmiddels tienjarige blokkade wordt de bewoners van de Gazastrook regelmatig de toegang ontzegd tot voedsel, water, elektriciteit en andere basisbehoeften. Bij de bouw van nieuwe nederzettingen aan de Westelijke Jordaanoever raakten veel Palestijnse gezinnen daarnaast hun huizen kwijt - wat de verhoudingen in het gebied verder op scherp zette. Deskundigen vrezen dat de stopzetting van 500 miljoen dollar aan financiering door de Verenigde Staten de genadeslag kan zijn voor de inwoners van de Gazastrook.

De rechten van kinderen worden geregeld geschonden

Het aantal mensen in de regio dat dringend hulp nodig heeft neemt toe. Wij weten als geen ander hoe moeilijk het is voor humanitaire hulporganisaties om de bevolking de nodige steun te kunnen bieden, vanwege een ernstig gebrek aan financiering.

De rechten van kinderen in de bezette Palestijnse gebieden worden aan de lopende band geschonden. Zo worden kinderen geregeld opgepakt en vastgezet - soms zelfs kinderen jonger dan twaalf jaar. Bij een van de meest bloedige conflicten - in 2014 - vielen 1400 Palestijnse doden - waaronder 551 kinderen - en zes Israëlische doden. Kinderen in de bezette Palestijnse gebieden kennen niets anders dan een wereld vol spanning en geweld.

bezette Palestijnse gebieden meisje War Child

Kinderen in de bezette Palestijnse gebieden kunnen met onze hulp weer leren en spelen

Foto: War Child

“Ik was altijd heel bang als ik de geluiden van raketten, vliegtuigen en bommen hoorde. Ik kon er niet van slapen."
Ahmad uit de bezette Palestijnse gebieden

Wat wij doen

Wij maken ons in de bezette Palestijnse gebieden hard voor het vergroten van het psychosociale welzijn van kinderen. Hiervoor hebben wij veilige plekken opgezet, waar kinderen in een beschermde omgeving kunnen leren en spelen met leeftijdsgenoten. Wij trainen mensen uit de lokale gemeenschap om kinderen te ondersteunen met psychosociale hulp, en om hen belangrijke praktische vaardigheden aan te leren.

Uit ervaring weten wij dat kinderen geholpen zijn met ouders/verzorgers die goed in hun vel zitten. Daarom zijn onze projecten in de bezette Palestijnse gebieden gericht op het verminderen van stress van kinderen én hun ouders/verzorgers. Zo proberen wij een omgeving te creëren waarin kinderen zich kunnen ontwikkelen, en leren om te gaan met de dagelijkse, helaas nog al te vaak gewelddadige realiteit. Kortom: wij stimuleren de veerkracht van kinderen.

Daarnaast geven wij trainingen aan kinderen en hun directe omgeving over hun rechten en verantwoordelijkheden met betrekking tot internationale wetten en conventies. Wanneer wij zelf zien dat de rechten van kinderen worden geschonden - door wie dan ook - spreken wij ons uit.