Bezette Palestijnse gebieden

Ontmoet Amal (15)

Net zoals miljoenen leeftijdsgenoten wereldwijd loopt Amal uit de bezette Palestijnse gebieden elke dag naar school. Het verschil is dat zij meerdere militaire controleposten langs moet. In deze video vertelt ze hoe zij haar angsten overwint en bouwt aan haar toekomst.

"Ik weet dat onze situatie onvergelijkbaar is. Maar wij hebben ook recht op onderwijs."

Het leven van kinderen in Gaza

Stel je voor: je bent 13 jaar oud en woont aan de Gazastrook in de bezette Palestijnse gebieden. Jij hebt al vier gewapende conflicten meegemaakt waarbij tienduizenden gewonden vielen. Voor jou zijn politieke spanningen, onrust en gewelddadigheden aan de orde van de dag.

Veilig opgroeien is er voor de meeste kinderen in Gaza, aan de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem niet bij. Beschermde speeltuinen zijn er nauwelijks en op straat spelen brengt grote risico’s met zich mee. Thuis, op school en daarbuiten zijn kinderen vaak de dupe van het geweld

Wat wij doen

Wij werken op kwetsbare plekken in de bezette Palestijnse gebieden. Hier bundelen wij onze krachten met lokale experts, maatschappelijke organisaties en overheidsinstanties om kinderen te beschermen en hun psychosociale welzijn te versterken. Samen maken wij ons hard voor veilige plekken waar kinderen in vrede kunnen opgroeien.

Daarnaast zetten wij alles op alles om kinderen in de bezette Palestijnse gebieden goed onderwijs te bieden.

Ook stellen wij ouders en verzorgers in staat om kinderen te helpen omgaan met het leven in een gewelddadig gebied. Door ouders en verzorgers bij te staan helpen wij hen een veilige, zorgzame omgeving te creëren voor hun kinderen.

Wanneer de rechten van kinderen worden geschonden - ongeacht door wie - spreken wij ons hiertegen uit en werken wij hard om verdere schendingen te voorkomen.

Meerdere locaties

Tijdens de (piek van de) coronapandemie boden wij leraren telefonisch psychosociale steun en leverden wij voedsel- en onderwijspakketten aan kinderen in lockdown in de bezette Palestijnse gebieden. Lees meer.

Onze programma's

Benieuwd naar onze programma's in de bezette Palestijnse gebieden? Klik op de locaties hieronder!

Onze programma's

War Child steunt kinderen in de bezette Palestijnse gebieden met onderwijs, bescherming en psychosociale hulp

21,903

Deelnemers

15

Partners

8

War Child-programma's

 • 'Geen plek voor een kind'

  Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem

  Met dit belangrijke project beschermen wij Palestijnse kinderen die zijn gearresteerd en vastgezet tegen marteling en andere vormen van mishandeling. Wij richten ons op preventie, schadebeperking en rehabilitatie. Lees hier verder

 • Palestijnse vrouwen en meisjes voorop

  Meerdere locaties

  Met dit unieke initiatief moedigen wij vrouwen en meisjes in de bezette Palestijnse gebieden aan hun stem te laten horen en deel te namen aan besluitvormingsprocessen. Tegelijkertijd komen wij op voor de fundamentele rechten van Palestijnse vrouwen.

 • Een toekomst voor kwetsbare kinderen

  Westelijke Jordaanoever, Zone C

  In deze gebieden lopen kinderen het grootste risico om geweld en intimidatie mee te maken, blootgesteld te worden aan vernielde gebouwen of uit huis gezet te worden. Samen met onze partners geven wij deze kinderen goed onderwijs, bescherming en geestelijke gezondheidszorg door middel van o.a. onze TeamUp-methode en ons programma voor ouders/verzorgers.

 • Noodhulp voor kinderen

  Meerdere locaties

  Wij bieden tijdige noodhulp aan kinderen en hun gemeenschappen in de bezette Palestijnse gebieden in de directe nasleep van oplaaiend geweld - of het nu gaat om een massale vernietiging van gebouwen of een militair bombardement. Lees verder

 • Steun tijdens de coronapandemie

  Meerdere locaties

  Tijdens de (piek van de) coronapandemie bieden wij leraren telefonisch psychosociale steun en leveren wij voedsel- en onderwijspakketten aan kinderen in lockdown in de bezette Palestijnse gebieden. Lees meer

 • Veilig in de schoolbanken

  Westelijke Jordaanoever, Zone C

  Met dit project beschermen wij kinderen die het risico lopen te worden aangevallen door Israëlische militairen, zodat zij veilig kunnen spelen en zonder zorgen naar school kunnen. Onderdeel van dit project is ons sport- en spelprogramma TeamUp en ReachNow: onze methode die leraren in staat stelt kinderen te identificeren en door te verwijzen die geestelijke gezondheidszorg nodig hebben.

 • Noodhulp in Gaza

  Meerdere locaties

  Dit project hebben wij opgezet als gevolg van het oplaaiende geweld in Gaza in (en sinds) 2021. Ons werk hier omvat psychologische eerste hulp, onze TeamUp-methode en ons programma voor ouders/verzorgers. Ons doel hier is om stress bij kinderen en hun ouders/verzorgers te verminderen en hen te helpen hun emoties te verwerken.

Onze partners in de regio

ECW-full-logo-and-wordmark-orange.png

Education Cannot Wait

Samen met 'Education Cannot Wait' bieden wij kinderen in de Westelijke Jordaanoever: Zone C, Hebron en Oost-Jeruzalem toegang tot goed onderwijs.

Naar website
UNICEF Logo

UNICEF

In samenwerking met UNICEF voeren wij het door ECW gefinancierde project uit om kinderen in de Westelijke Jordaanoever: Zone C, Hebron en Oost-Jeruzalem een kans te geven goed onderwijs te volgen (fase II).

Naar website