Syrische vluchtelingen

Noodhulpprogramma om de veiligheid en het welzijn van kinderen in Syrië te waarborgen

Een nietsontziende burgeroorlog

In Syrië woedt al zeven jaar een vernietigende oorlog. In het nietsontziende geweld worden luchtbombardementen uitgevoerd - zonder onderscheid te maken tussen militaire doelen en steden of zelfs scholen. Een hele generatie van kinderen groeit op in oorlog. Zij kennen niks anders dan geweld.

Op zoek naar een veilig onderkomen

Meer dan zes miljoen mensen zijn het geweld ontvlucht en bevinden zich nog binnen de landgrenzen. Nog eens 5,5 miljoen Syriërs vluchtten naar buurlanden. Sommigen van hen maken de reis terug – al dan niet vrijwillig. Wat ze aantreffen als ze weer thuiskomen? Aanhoudend geweld en een schrijnend gebrek aan voedsel, water en onderwijs. Naar schatting 13 miljoen Syriërs hebben op dit moment dringend humanitaire hulp nodig. Kinderen worden het hardst getroffen.

Hoe leer je als het oorlog is? Syrische kinderen Ahmad en Manal kunnen met onze hulp onderwijs volgen

“Ik moest naar school, de dag dat de oorlog begon. We moesten de hele tijd vluchten voor het geweld. Ik kon niet meer naar school."
Ahmad (11) uit Aleppo

De strijd om te overleven

Syrische kinderen hebben geen veilige plek om te leren, spelen of wonen met hun families. Keer op keer moeten ze verhuizen en worden ze blootgesteld aan geweld, met alle negatieve gevolgen voor hun psychosociale welzijn van dien. Gevluchte kinderen zijn het meest kwetsbaar: zij lopen het risico uitgehuwelijkt te worden, of zware arbeid te moeten verrichten.

Wat wij doen

Sinds 2012 zetten wij ons in voor gevluchte Syrische kinderen. Wij nemen de leiding in het bieden van psychosociale noodhulp en onderwijs aan gevluchte Syrische kinderen in Libanon en Jordanië. Ons doel? Het bevorderen van het psychosociale welzijn en de veerkracht van kinderen in onze programma’s. Deze programma’s – uitgevoerd op onze veilige plekken – geven kinderen de kans hun nare ervaringen te verwerken. Zo kunnen ze zich weer richten op een betere toekomst.