Syrische vluchtelingen

Noodhulpprogramma om de veiligheid en het welzijn van gevluchte Syrische kinderen te verbeteren

Cijfers op een rij

  • Bevolking: 18,3 miljoen
  • Kinderen en jongeren onder 18: 8,2 miljoen
  • Kinderen die door het conflict zijn getroffen: 5,9 miljoen
  • Aantal projecten van War Child in 2019: zes
  • Aantal partners dat onze projecten helpt uitvoeren: elf
  • Aantal partners dat onze projecten financiert: zes
  • Aantal deelnemende kinderen: 51.063
  • Aantal deelnemende volwassenen: 11.114

Situatie in Syrië

Syrië is al bijna tien jaar in de greep van oorlog en meedogenloos geweld tussen de regering en allerlei gewapende groepen. Er zijn veel bombardementen – regelmatig vallen er bommen in gebieden waar burgers wonen.

De afgelopen twee jaar hebben de troepen van de regering verschillende bolwerken van de rebellen veroverd, vooral in het midden en zuiden van het land. Ook in andere delen van Syrië gaat de oorlog en het geweld door. Vooral in het noordoosten – rondom Idlib – zijn hevige gevechten. Hier hebben ruim twee miljoen mensen dringend humanitaire hulp nodig. Door de burgeroorlog hebben 6,2 miljoen mensen hun huis moeten verlaten, op zoek naar een veilig onderkomen elders in het land - vaak in een vluchtelingenkamp. Nog eens 5,6 miljoen leeft door de oorlog in Syrië nu als vluchteling in andere landen, waarvan een deel in Europa.

Ondanks de oorlog begint een deel van de vluchtelingen uit Syrië in binnen- en buitenland terug naar huis te keren – niet altijd vrijwillig. Vaak keren mensen terug naar gebieden waar geweld nog steeds aan de orde van de dag is en waar huizen en gebouwen in puin liggen. Terugkeerders hebben een schrijnend tekort aan water, voedsel en gezondheidszorg. Ook zijn er nauwelijks banen, waardoor het voor gezinnen moeilijk is om in hun eigen levensbehoeften te kunnen voorzien. Ruim 11,7 miljoen achtergebleven en teruggekeerde Syriërs hebben dringend humanitaire hulp en hulpgoederen nodig.

Hoe leer je als het oorlog is? Syrische kinderen Ahmad en Manal kunnen met onze hulp onderwijs volgen

Situatie van kinderen in Syrië

Syrische kinderen lijden het meeste onder de gevolgen van de wrede oorlog in hun thuisland. Zij hebben geen veilige plek om samen met hun families te wonen, om te spelen of om te leren. Het geweld en hun vlucht heeft directe én langdurige gevolgen voor het psychosociale welzijn van deze kinderen.

Door de oorlog kunnen veel kinderen niet naar school. Wij schatten dat meer dan twee miljoen schoolkinderen in Syrië en meer dan 40 procent van de Syrische vluchtelingen in andere landen nog steeds geen onderwijs kan volgen. Syrische vluchtelingen helpen terug naar school te kunnen is lastig - ruim een derde van de scholen in het land is beschadigd, verwoest, gebruikt als schuilplaats of bewoond door gewapende groepen.

Kinderen uit Syrië die zijn gevlucht naar buurlanden lopen nog steeds grote risico’s. Veel gevluchte gezinnen leven in kampen en zien door de schade en enorme armoede om hen heen geen andere uitweg dan hun kinderen te laten werken of uit te huwelijken. Voor een gemiddeld Syrisch kind is het leven al jaren een strijd.

Wat wij doen

Sinds 2012 zette wij alles op alles om Syrische vluchtelingen te helpen - voor kinderen en hun families. We zorgen voor kindvriendelijke ruimtes (veilige plekken) waar zij hun oorlogservaringen kunnen verwerken en bouwen aan hun toekomst.

In Libanon leiden we een groep organisaties die psychosociale noodhulp en onderwijs biedt aan Syrische kinderen. In Jordanië helpen wij gevluchte kinderen met onze programma’s gericht op onderwijs en bescherming.

Onze programma’s in Libanon en Jordanië

Can’t Wait to Learn

Dit is een internationaal programma om kinderen in conflictgebieden de kans te geven op goed onderwijs. Met Can’t Wait to Learn leren kinderen op een leuke en effectieve manier, aan de hand van leerspellen op tablets. In Jordanië bieden we dit onderwijs aan kinderen uit Syrië en aan Jordaanse kinderen die zelf niet naar een goede school kunnen.

Back to the Future

Dit is een groot onderwijsproject voor kinderen die vanwege de oorlog zijn gevlucht uit Syrië. Het project zorgt ervoor dat de Syrische kinderen in Libanon en Jordanië naar school kunnen en psychosociale steun krijgen.

Time to be a Child

Door heel Libanon zetten wij een ​​netwerk van kindvriendelijke plekken op, waar gevluchte Syrische kinderen veilig kunnen spelen, leren en zich kunnen ontwikkelen.

Veilige plek

In het registratiecentrum van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) organiseren wij spel- en ontspanningsactiviteiten. Op deze veilige plekken helpen we kinderen en hun ouders omgaan met de vaak lange wachttijden in het registratiecentrum en onzekerheden van hun nieuwe leven als vluchteling.

Bescherming en veerkracht versterken

Dit programma betrekt mensen bij het verbeteren van de bescherming - en het stimuleren van de veerkracht - van gevluchte kinderen, hun ouders/verzorgers en gezinnen in de gastlanden.

“Ik zat op mijn fiets toen gewapende mannen mijn straat in renden."
Habib

Verhalen van kinderen

Strijd om te overleven

Habib was twaalf jaar toen hij samen met zijn ouders het geweld in Syrië ontvluchtte. "Ik zat op mijn fiets toen gewapende mannen mijn straat in renden", herinnert hij zich. "Ze sleepten mensen uit hun huizen en schoten ze neer."

Een raketaanval vernietigde het huis van zijn familie en een stuk puin van de explosie raakte Habib’s hoofd. Hij werd omvergeworpen door de impact, maar overleefde de knal. "Ik raakte buiten bewustzijn", vertelt Habib. "Toen ik weer wakker werd, voelde ik geen pijn. Het was mijn hart dat pijn deed, door wat ik om me heen zag. Er waren overal dode mensen op de grond. Twee van mijn vrienden waren dood."

“Toen ik weer wakker werd, voelde ik geen pijn. Het was mijn hart dat pijn deed, door wat ik om me heen zag. Er waren overal dode mensen op de grond. Twee van mijn vrienden waren dood."
Habib uit Syrië

Habib woont nu met zijn familie in Libanon. Hij wil naar school omdat hij graag leert, maar zijn familie kan dit niet betalen. Habib verkoopt dingen op straat – dat is de enige manier waarop hij een beetje geld kan verdienen om zijn gezin in leven te houden.

War Child helpt kinderen zoals Habib. Op onze kindvriendelijke en veilige plekken krijgen kinderen zoals hij inhaalonderwijs. Daarnaast bieden wij kinderen psychosociale ondersteuning en bescherming. Daardoor worden ze veerkrachtiger. Ze geloven weer in de toekomst en werken toe naar nieuwe dingen voor zichzelf en hun familie.