Lindsay (8) uit Iran: "Dankzij TeamUp vind ik wonen in het azc leuk"

Lindsay was vijf jaar oud toen ze met haar ouders Iran ontvluchtte. Ze moest alles achterlaten, haar kamer vol met spullen, haar vriendinnetjes en ook haar lievelingsjuf. In het azc in Nederland doet ze iedere vrijdag mee met de spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp: “Nu we TeamUp hebben vind ik het hier wel leuk.”
Lindsay from Iran is participating in War Child's programme TeamUp for refugee children

Vijf jaar oud was Lindsay toen ze met haar ouders Iran ontvluchtte en alles moest achterlaten

Foto: Julie Hrudova

Lindsay from Iran is participating in War Child's programme TeamUp for refugee children

Inmiddels woont ze al ruim drieënhalf jaar in Nederland en doet ze mee met ons TeamUp-programma

Foto: Julie Hrudova

Van Iran naar Nederland

Inmiddels woont Lindsay al drieënhalf jaar in een azc in Nederland. Ze vindt het hier leuker dan in Iran. “Want als je in Iran 8 of 9 jaar bent, moet je als meisje aparte kleding aandoen en dan moet je een soort doek dragen zodat je jouw haar niet meer kan zien. Ook heb je daar een aparte school voor jongens en meisjes. Dat vind ik jammer, dan zou ik mijn boertje niet zien op school."

Een onafscheidelijk duo

In Nederland heeft Lindsay het naar haar zin op school. Ze is het liefst de hele dag bezig met tekenen, gym en spelletjes doen. Op school heeft Lindsay haar beste vriendin ontmoet, zij is in Nederland geboren. Samen vormen ze een onafscheidelijk duo, ze doen alles samen: in de klas, maar ook na school. Haar vriendin wil graag bij Lindsay spelen omdat ze het azc zo leuk vindt - en dan vooral de speeltuin - maar Lindsay speelt liever bij haar vriendin thuis.

Leven op het azc

Want het leven op het azc is niet gemakkelijk. Zo heeft Lindsay niet, zoals haar vriendin, een eigen slaapkamer. “Ik vind het niet zo leuk dat ik zo’n klein huis heb en dat ik geen eigen kamer heb en met mijn moeder moet slapen”. Ook is het moeilijk om met het leefgeld extra dingen te doen, maar gelukkig kan Lindsay vaak mee met de ouders van haar vriendin. Samen zijn ze bijvoorbeeld naar de kinderboerderij, het trampolinepark en het strand geweest. Morgen gaan ze waarschijnlijk naar een dierentuin, want in de kinderboerderij waren geen slangen en spinnen te zien. “In Iran ging ik ook vaak naar de dierentuin en dat vond ik heel leuk”.

Refugee children playing and having fun at TeamUp session at an asylum in The Netherlands

TeamUp zorgt voor stabiliteit, structuur en een gevoel van veiligheid en verbondenheid voor gevluchte kinderen

Foto: Julie Hrudova

Kat en muis spelen

Iedere vrijdag doet Lindsay op het azc mee met de spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp: “Ik vond het niet zo leuk om in een azc te wonen, maar nu we TeamUp hebben vind ik het wel leuk”. TeamUp is er op vaste dagen, tijden en met dezelfde begeleiders. Dit zorgt voor stabiliteit, structuur en een gevoel van veiligheid en verbondenheid voor gevluchte kinderen. Haar beste vriendin was vandaag voor het eerst mee naar TeamUp, Lindsay had haar uitgenodigd: “Ik vind het leuk om TeamUp te laten zien aan mijn vriendinnetje”. Lindsay had deze keer geluk, ze deden haar lievelingsspel ‘kat en muis’. Vol enthousiasme renden de kinderen achter elkaar aan, terwijl ‘de katten’ probeerden ‘de muizen’ af te tikken.

Children and TeamUp facilitator playing during TeamUp session in the Netherlands

De kinderen op het azc komen dankzij TeamUp in contact met leeftijdsgenootjes en ontmoeten vrienden

Foto: Julie Hrudova

Children participate in a TeamUp session for refugee children at a Dutch asylum

TeamUp leert kinderen spelenderwijs omgaan met emoties zoals boosheid, angst en verdriet

Foto: Julie Hrudova

Emoties herkennen, uiten en ermee omgaan

TeamUp biedt niet alleen plezier, maar leert kinderen ook spelenderwijs om te gaan met hun emoties zoals boosheid, angst en verdriet. Vóór en na de TeamUp-activiteiten wordt altijd aan de kinderen gevraagd hoe het met hen gaat. Kinderen leren hun emoties herkennen, deze te uiten en hiermee om te gaan. Doordat de activiteiten met een groep zijn, komen ze in contact met leeftijdsgenootjes en sluiten ze nieuwe vriendschappen.

Een veilige plek

Het programma biedt kinderen een veilige ruimte om stress en spanning los te laten, zodat zij weer even helemaal kind kunnen zijn. Lindsay: “Ik word heel blij van TeamUp, na TeamUp ben ik nog meer blij.” Als Lindsay zich niet zo fijn voelt tijdens TeamUp, dan kan ze ervoor kiezen om even niet mee te spelen en op de time-out mat te gaan zitten - een plek voor kinderen om even bij te komen. “Maar dat is nog nooit gebeurd”. De vaardigheden die kinderen bij TeamUp opdoen zijn gekoppeld aan sociaal emotionele thema’s, die komen weer van pas in hun dagelijks leven.

Girl looking at the camera smiling during a TeamUp session at a Dutch refugee center

De vaardigheden die kinderen bij TeamUp opdoen zijn gekoppeld aan sociaal emotionele thema’s

Foto: Julie Hrudova

Refugee kids playing games during a TeamUp session at an asylum in The Netherlands

Lindsay: “Ik word heel blij van TeamUp, na TeamUp ben ik nog meer blij"

Foto: Julie Hrudova

Linday's toekomstplannen

Lindsay kijkt uit naar de toekomst. “Als ik een verblijfsvergunning krijg, dan krijg ik misschien een televisie en dan mag ik wanneer ik wil iPad kijken. Mijn broertje mag dat natuurlijk niet, want hij kijkt dan de hele dag.“ Later als ze groot is, wil Lindsay graag politie en advocaat worden. En ze wil een dierenwinkel hebben, zodat ze veel dieren kan verkopen.

De naam Lindsay is om veiligheidsredenen gefingeerd.