Colombia

De veerkracht van kinderen versterken zodat zij zich verder kunnen ontwikkelen – vrij van traumatische ervaringen en geweld

Cijfers op een rij

  • Bevolking: 45.500.000
  • Kinderen en jongeren onder 18: 14.105.000
  • Kinderen die door het conflict zijn getroffen: 1.423.296
  • Aantal projecten van War Child in 2019: vijf
  • Aantal partners dat onze projecten helpt uitvoeren: vijf
  • Aantal partners dat onze projecten financiert: drie

Situatie in Colombia

De afgelopen jaren zijn er belangrijke stappen gezet om de oorlog in Colombia te beëindigen en de economie te stabiliseren. Na tientallen jaren van conflict ondertekenden de regering en de revolutionaire organisatie FARC een vredesakkoord – tot grote blijdschap van de Colombianen en andere landen. Toch is vrede nog lang niet in zicht. De uitvoering van het akkoord verloopt traag. De druk op de nieuwe regering en het parlement loopt op; zij maakten kritische opmerkingen over het vredesakkoord.

Na verschillende schendingen van het staakt-het-vuren liepen vredesonderhandelingen met het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) – na de FARC de grootste guerrillagroep van het land – spaak. In veel delen van Colombia zijn nog steeds rechtse paramilitaire groepen actief en gaat de strijd tussen FARC-dissidenten en regeringstroepen gewoon door.

FARC heeft zich uit verschillende gebieden teruggetrokken, maar hun plaats is ingenomen door criminele groeperingen die zich bezighouden met cocaïneproductie, mensenhandel en illegale mijnbouw. De strijd tussen criminelen en de regering is daardoor opgelaaid.

Tot op de dag van vandaag is Colombia het land waar de meeste mensen binnen de eigen landsgrenzen moesten vluchten. Volgens cijfers van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) hebben ruim 7,4 miljoen mensen (waarvan de helft kind) hun huis achtergelaten. Ook vluchtten er door de toenemende politieke en economische onrust in buurland Venezuela miljoenen Venezolanen naar Colombia.

War Child TeamUp in Bogota, Colombia

Met de hulp van donateurs zorgen wij ervoor dat Colombiaanse en Venezolaanse kinderen kunnen spelen in een veilige omgeving

Foto: War Child

Situatie van kinderen

Ondanks het vredesakkoord zijn veel kinderen en jongeren in Colombia hun leven niet zeker. Met name kinderen die niet naar school gaan en leven in armoede lopen het risico gerekruteerd te worden door de overgebleven gewapende groepen. Niemand weet precies hoeveel kinderen gedwongen worden deel te nemen aan de strijd, maar volgens officiële cijfers heeft de FARC alleen al tussen 1972 en 2014 ruim 11.000 kinderen en jongeren ingelijfd. Deze kinderen worden ingezet als kindsoldaten - met als doel het verzamelen van informatie en bewaking, maar ook om mee te vechten.

Seksueel geweld vormt een ander gevaar voor de Colombiaanse en Venezolaanse jeugd. Gewapende groepen en criminele bendes gebruiken seksuele uitbuiting en dreigen met misbruik als middel om hun zin te krijgen. De meerderheid van hun slachtoffers zijn vrouwen – waaronder steeds meer meisjes tussen de tien en veertien jaar oud. Veel meisjes en vrouwen die uit Venezuela vluchtten zijn terughoudend om incidenten te melden, uit angst voor discriminatie en om uitgezet te worden.

Door het telen drugs en illegale goudmijnen zijn veel kinderen gedwongen om zwaar en zeer gevaarlijk werk te doen, bijvoorbeeld als plantagearbeider of drugskoerier.

Wat wij doen

In Colombia zet War Child zich in om het psychosociale welzijn van kinderen te verbeteren, en de manier waarop kinderen omgaan met het geweld. Samen met de kinderen zetten we ons met hun ouders, verzorgers en leerkrachten in om hen te beschermen tegen gewapende groepen. Zo geven wij hen een kans op een toekomst in vrede proberen wij te voorkomen dat ze moeten vluchten of worden gerekruteerd als kindsoldaat.

Daarnaast werken wij samen met Colombiaanse scholen om ervoor te zorgen dat kwetsbare Venezolaanse en Colombiaanse kinderen in een kindvriendelijke en veilige omgeving naar school kunnen gaan, kunnen leren en spelen. Wij helpen kinderen in Colombia door psychosociale steun met onderwijs te combineren - en we moedigen mensen aan de kinderen een stem te geven in besluiten over hun omgeving.

Urban Violence Youth Centre Colombia - War Child

Kinderen in Colombia hebben recht op goed onderwijs in een veilige omgeving

Foto: War Child

Onze projecten

Samen bouwen aan een betere toekomst

Met dit project helpen wij voormalig kindsoldaten terugkeren in de samenleving. Verder werken wij samen met Colombiaanse gemeenschappen om de bescherming van kinderen te verbeteren. Wij doen dit in twee Colombiaanse regio’s die zwaar getroffen zijn door het geweld – Cauca en Chocó.

Vredescircus

Een project dat gericht is op het aanpakken van discriminatie, om zo geweld binnen het onderwijs in de provincie Putumayo terug te dringen. Wij stellen discriminatie op basis van geslacht, etniciteit, handicaps en nationaliteit aan de orde in klassen, op scholen en binnen onderwijsinstellingen. Dat doen we samen met de lokale gemeenschap.

In het circus omarmen kinderen en leraren de vrede door creatieve activiteiten zoals beeldende kunst, acrobatiek, theater, muziek en dans. Hun kunsten – die altijd een boodschap hebben – presenteren zij vervolgens aan hun omgeving.

Connectiviteit en e-Learning

We trainen Colombiaanse kinderen en jongeren in het gebruik van IT. De training is een grote stap in hun ontwikkeling – ze leren niet alleen omgaan met techniek, maar ook samenwerken en andere vaardigheden die ze kunnen gebruiken in hun werk. Zo stomen wij hen klaar voor – bijvoorbeeld – beroepsonderwijs. Dit doen wij in de Ciudad Bolivar in de hoofdstad Bogotá, één van wijken waar relatief de meeste vluchtelingen wonen.

Psychosociale steun en bescherming voor Venezolaanse migranten en Colombiaanse gastgemeenschappen

Met dit project proberen wij de vluchtelingen uit buurland Venezuela te steunen. Dit doen wij door Venezolaanse en Colombiaanse kinderen en hun ouders of verzorgers in de hoofdstad Bogotá te ondersteunen en zo snel mogelijk de psychosociale steun en bescherming te bieden waar zij recht op hebben.

Kinderen in Chocó beschermen

Kinderen en jongeren in de provincie Chocó - vooral zij die in armoede leven - lopen nog steeds de kans gerekruteerd te worden door gewapende groepen. Het doel van dit project is om hier een stokje voor te steken. Dit doen wij door met de kinderen in hun vrije tijd activiteiten te ondernemen en structuren op te zetten waarbinnen zij veilig zijn.

“Ik heb geleerd hoe ik met anderen kan omgaan en samenzijn – zonder te vechten. Ik heb een tweede kans gekregen, waar ik de rest van mijn leven dankbaar voor zal zijn."
Jorge, ex-kindsoldaat uit Colombia

Verhalen van kinderen

Een tweede kans

Jorge is één van de miljoenen jonge mensen in Colombia die dagelijks te maken heeft met de gevolgen van geweld en intimidatie. Hij is ervan overtuigd dat hij geluk heeft dat hij nog in leven is. Toen hij 13 was werd hij door een gewapende groep ingelijfd. "Ze hebben mijn beste vriend voor mijn ogen gedood. Ik zal dat nooit kunnen vergeten."

Toen Jorge uiteindelijk zijn vrijheid terug had, sloot hij zich al snel aan bij de activiteiten van War Child. Hier leerde hij omgaan met zijn emoties, en dat geweld en agressie hem uiteindelijk niets brengen.

"Ik ben enorm veranderd," zegt Jorge. "Ik heb bijvoorbeeld geleerd hoe ik met anderen kan omgaan en samenzijn – zonder te vechten. Ik heb een tweede kans gekregen, waar ik de rest van mijn leven dankbaar voor zal zijn.”