Colombia

De veerkracht van kinderen versterken zodat zij zich verder kunnen ontwikkelen – vrij van traumatische ervaringen en geweld

Cijfers op een rij

  • Bevolking: 45.500.000
  • Kinderen en jongeren onder 18: 14.105.000
  • Kinderen die door het conflict zijn getroffen: 1.423.296
  • Aantal projecten van War Child in 2019: vijf
  • Aantal partners dat onze projecten helpt uitvoeren: drie
  • Aantal partners dat onze projecten financiert: drie
  • Aantal deelnemende kinderen: 5.743 (2.767 meisjes en 2.976 jongens)
  • Aantal volwassen deelnemers: 1.544 (925 vrouwen en 619 mannen)

Situatie in Colombia

De afgelopen jaren zijn er belangrijke stappen gezet om de oorlog in Colombia te beëindigen. Na tientallen jaren van strijd ondertekenden de regering en de revolutionaire organisatie FARC een vredesakkoord – tot grote blijdschap van de Colombianen en andere landen. Toch is vrede nog lang niet in zicht. De uitvoering van het akkoord verloopt traag. De druk op de nieuwe regering en het parlement loopt op; zij maakten kritische opmerkingen over het vredesakkoord.

Na verschillende schendingen van het staakt-het-vuren liepen vredesonderhandelingen met het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) – na de FARC de grootste guerrillagroep van het land – spaak. In veel delen van Colombia zijn nog steeds rechtse paramilitaire groepen actief en gaat de strijd tussen FARC-dissidenten en regeringstroepen gewoon door.

FARC heeft zich uit verschillende gebieden teruggetrokken. Maar hun plaats is ingenomen door criminele groeperingen die zich bezighouden met cocaïneproductie, mensenhandel en illegale mijnbouw. De strijd tussen criminelen en de regering is daardoor opgelaaid.

Tot op de dag van vandaag is Colombia het land waar de meeste mensen binnen de eigen landsgrenzen op de vlucht zijn. Volgens cijfers van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) hebben ruim 7,4 miljoen mensen hun huis achtergelaten. Ook zijn er door de toenemende politieke en economische onrust in buurland Venezuela miljoenen Venezolanen naar Colombia gevlucht.

In ons project 'Con Paz Aprendemos Mas' leerde Edwin zijn angsten overwinnen. Nu is hij een populaire lokale radioverslaggever

Situatie van kinderen

Ondanks het vredesakkoord zijn veel kinderen en jongeren in Colombia hun leven niet zeker. Zij lopen nog steeds het risico gerekruteerd te worden door de overgebleven gewapende groepen. Niemand weet precies hoeveel kinderen gedwongen worden deel te nemen aan de strijd, maar volgens officiële cijfers heeft de FARC alleen al tussen 1972 en 2014 ruim 11.000 kinderen en jongeren ingelijfd. Deze kinderen worden ingezet als kindsoldaten - voor het verzamelen van informatie en bewaking, maar ook om mee te vechten.

Seksueel geweld vormt een ander gevaar voor de Colombiaanse en Venezolaanse jeugd. Gewapende groepen en criminele bendes gebruiken seksuele uitbuiting en dreigen met misbruik als middel om hun zin te krijgen. De meerderheid van hun slachtoffers zijn vrouwen – waaronder een steeds meer meisjes tussen de tien en veertien jaar oud. Veel meisjes en vrouwen die uit Venezuela vluchtten zijn terughoudend om incidenten te melden, uit angst voor discriminatie en om uitgezet te worden.

Door het telen drugs en illegale goudmijnen zijn veel kinderen gedwongen om zwaar en zeer gevaarlijk werk te doen, bijvoorbeeld als plantagearbeider of drugskoerier.

Wat wij doen

In Colombia zet War Child zich in om het psychosociale welzijn van kinderen te verbeteren, en de manier waarop kinderen omgaan met het geweld. Samen met de kinderen zetten we ons met hun ouders en verzorgers en leerkrachten in om hen te beschermen tegen gewapende groepen. Zo proberen wij te voorkomen dat ze worden gerekruteerd als kindsoldaat.

Daarnaast werken wij samen met Colombiaanse scholen om ervoor te zorgen dat kwetsbare Colombiaanse en Venezolaanse kinderen in een kindvriendelijke en veilige omgeving kunnen leren en spelen. Wij combineren psychosociale steun met onderwijs. En we moedigen mensen aan de kinderen een stem te geven in besluiten over hun omgeving.

Kinderen in Colombia recht op onderwijs War Child

Kinderen in Colombia hebben recht op goed onderwijs in een veilige omgeving

Foto: War Child

Onze projecten

Samen bouwen aan een betere toekomst

Met dit project helpen wij voormalig kindsoldaten terugkeren in de samenleving. Verder werken wij samen met Colombiaanse gemeenschappen om de bescherming van kinderen te verbeteren. Wij doen dit in twee Colombiaanse regio’s die zwaar getroffen zijn door het geweld – Cauca en Chocó.

Vredescircus

Een project dat gericht is op het aanpakken van discriminatie, om zo geweld binnen het onderwijs in de provincie Putumayo terug te dringen. Wij stellen discriminatie op basis van geslacht, etniciteit, handicaps en nationaliteit aan de orde in klassen, op scholen en binnen onderwijsinstellingen. Dat doen we samen met de lokale gemeenschap.

In het circus omarmen kinderen en leraren de vrede door creatieve activiteiten zoals beeldende kunst, acrobatiek, theater, muziek en dans. Hun kunsten – die altijd een boodschap hebben – presenteren zij vervolgens aan hun omgeving.

Connectiviteit en e-Learning

We trainen kinderen en jongeren in het gebruik van IT. De training is een grote stap in hun ontwikkeling – ze leren niet alleen omgaan met techniek, maar ook samenwerken en andere vaardigheden die ze kunnen gebruiken in hun werk. Zo stomen wij hen klaar voor – bijvoorbeeld – beroepsonderwijs. Dit doen wij in de Ciudad Bolivar in de hoofdstad Bogotá, één van wijken waar relatief de meeste vluchtelingen wonen.

Psychosociale steun en bescherming voor Venezolaanse migranten en Colombiaanse gastgemeenschappen

Met dit project proberen wij de vluchtelingen uit buurland Venezuela te steunen. Dit doen wij door Venezolaanse en Colombiaanse kinderen en hun ouders of verzorgers in de hoofdstad Bogotá te ondersteunen en zo snel mogelijk de psychosociale steun en bescherming te bieden waar zij recht op hebben.

Kinderen in Chocó beschermen

Kinderen en jongeren in de provincie Chocó lopen nog steeds de kans gerekruteerd te worden door gewapende groepen. Daar proberen wij met dit project een stokje voor te steken. Dit doen wij door met de kinderen in hun vrije tijd activiteiten te ondernemen, en structuren op te zetten waarbinnen zij veilig zijn.

“Ik heb geleerd hoe ik met anderen kan omgaan en samenzijn – zonder te vechten. Ik heb een tweede kans gekregen, waar ik de rest van mijn leven dankbaar voor zal zijn."
Jorge, ex-kindsoldaat uit Colombia

Verhalen van kinderen

Een tweede kans

Jorge is één van de miljoenen jonge mensen in Colombia die dagelijks te maken heeft met de gevolgen van geweld en intimidatie. Hij is ervan overtuigd dat hij geluk heeft dat hij nog in leven is. Toen hij 13 was werd hij door een gewapende groep ingelijfd. "Ze hebben mijn beste vriend voor mijn ogen gedood. Ik zal dat nooit kunnen vergeten."

Toen Jorge uiteindelijk zijn vrijheid terug had, sloot hij zich al snel aan bij de activiteiten van War Child. Hier leerde hij omgaan met zijn emoties, en dat geweld en agressie hem uiteindelijk niets brengen.

"Ik ben enorm veranderd," zegt Jorge. "Ik heb bijvoorbeeld geleerd hoe ik met anderen kan omgaan en samenzijn – zonder te vechten. Ik heb een tweede kans gekregen, waar ik de rest van mijn leven dankbaar voor zal zijn.”