Colombia

Kinderen de touwtjes in handen geven om hun eigen toekomst op te bouwen

Vredesakkoord?

Al decennia lang leeft de Colombiaanse bevolking met de gevolgen van conflicten tussen regeringstroepen, gewapende groepen en criminele bendes. De afgelopen jaren zijn er belangrijke stappen gezet om een einde te maken aan het geweld in Colombia. Zo ondertekenden de regering en de rebellenbeweging FARC in 2016 een vredesakkoord.

Toch is vrede nog lang niet in zicht. In veel delen van het land zijn nog steeds rechtse paramilitairen actief, en FARC-dissidenten zijn ver verwijderd van een staakt-het-vuren met regeringsgroepen. Gebieden die voorheen in de handen van FARC waren zijn overgenomen door criminele bendes, die de illegale drugshandel nieuw leven inblazen.

Ons werk in Colombia

 • Spreekbeurt onderwerp kinderen in oorlog

  Colombia

  Kinderen de touwtjes in handen geven om hun eigen toekomst op te bouwen

  Ga naar de landenpagina 

  5 projecten

  2.500.000

  kinderen getroffen door conflict

  6512

  Totaal aantal deelnemers

   

Veiligheid: een ongekende luxe

Overal zie je de gevolgen van het geweld. Colombia is het land met het grootste aantal ontheemden wereldwijd. Volgens cijfers van de United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) hebben 7,7 miljoen mensen gedwongen huis en haard moeten verlaten. Ook komen er steeds meer vluchtelingen uit buurland Venezuela het land binnen. Zo wordt de toch al gespannen situatie verder op scherp gezet.

Voor kinderen en jongeren in Colombia is veiligheid vaak een ongekende luxe. Velen lopen het risico gerekruteerd of seksueel misbruikt te worden door gewapende groepen. Eenmaal geronseld worden kinderen vaak gebruikt om informatie los te krijgen, voor surveillance en als gewapende strijders in gevechten.

In ons project 'Con Paz Aprendemos Mas' leerde Edwin zijn angsten overwinnen. Nu is hij een populaire lokale radioverslaggever

Wat wij doen

In Colombia zetten wij ons in om de veerkracht van kinderen te versterken. Ons doel? Kinderen de kracht te geven om weerstand te bieden tegen de verleiding van gewapende groeperingen. Door de beschermingsstructuren rondom kinderen te versterken proberen wij te voorkomen dat zij worden geronseld.

Wij verbeteren het emotionele welzijn van kinderen door een combinatie van psychosociale hulp, onderwijs en bescherming in onze programma's. In samenwerking met scholen door heel Colombia zorgen wij ervoor dat kwetsbare kinderen zich in een beschermde en veilige leeromgeving kunnen ontwikkelen.