Colombia

Ontmoet Lieva (24)

Lieva groeide op in een door geweld verscheurd Colombia. Nu spreekt zij met kunst de hoop en veerkracht van kinderen en jongeren in vergelijkbare situaties aan - zodat zij níet in stilte hoeven te lijden.

"Kunst helpt ons moeilijke situaties het hoofd te bieden."

Het leven van kinderen in Colombia

Ondanks het akkoord met de FARC is vrede in Colombia nog ver weg. Criminele groeperingen houden zich er bezig met cocaïneproductie, mensenhandel en illegale mijnbouw. Het land heeft de meeste binnenlandse vluchtelingen wereldwijd. Ook miljoenen Venezolanen zijn naar Colombia gevlucht om te ontsnappen aan de onrust in hun thuisland.

Veel kinderen in Colombia lopen het risico gedwongen te worden om zwaar en gevaarlijk werk te doen, bijvoorbeeld als plantagearbeider of drugskoerier. Vooral kinderen die niet naar school gaan en leven in armoede lopen kans gerekruteerd te worden als kindsoldaat.

Seksueel misbruik door gewapende groepen en criminele bendes is een ander gevaar voor veel Colombiaanse- en gevluchte Venezolaanse jongeren. Vooral Venezolaanse vrouwen en jonge meisjes zijn hier vaak de dupe van, maar durven incidenten meestal niet te melden uit angst voor discriminatie of om uitgezet te worden.

Wat wij doen

Wij helpen Colombiaanse jongeren omgaan met het geweld dat hen dagelijks omringt en moedigen gevluchte en lokale jongeren aan op een positieve manier samen te werken en aan hun toekomst te bouwen door middel van spel- en bewegingsactiviteiten en initiatieven gericht op vredesopbouw.

Samen met ouders, verzorgers en leerkrachten activeren wij lokale gemeenschappen en helpen wij hen kinderen beschermen tegen bendes en gewapende groepen. Daarnaast stimuleren wij Colombiaanse jongeren hun stem te laten horen door deel te nemen aan de lokale besluitvorming.

Onze projecten

Benieuwd naar onze projecten in Colombia? Klik op de locaties hieronder!

Hier werken wij

War Child werkt in Colombia aan het beschermen en psychosociale welzijn van jongeren

14,412

Deelnemers

9

Partners

7

War Child-projecten

 • Safer Together

  Dit project is een combinatie van twee van onze wetenschappelijk bewezen methoden: ons gemeenschapsprogramma gericht op kinderbescherming en ons programma voor het signaleren van geestelijke gezondheidsproblemen bij jongeren. Ons doel is om lokale Colombiaanse samenlevingen te ondersteunen en hen in staat te stellen het welzijn en de veiligheid van kinderen te waarborgen. Zo bouwen wij samen aan een betere toekomst.

 • Alive

  Bogotá

  Dit project onderzoekt de geestelijke gezondheid en het welzijn van jongeren in de hoofdstad van Colombia. Op basis van dit project willen we een programma ontwikkelen om depressie en angst onder jongeren in lage- en middeninkomenslanden te voorkomen en hun vermogen om hun doelen te bereiken te versterken.

 • Juégatela por la Vida y el Futuro

  Bogotá

  In het project 'Juégatela por la Vida y el Futuro' worden gediplomeerde KNVB-instructeurs opgeleid tot gediplomeerde voetbaltrainers voor jongeren die dreigen voortijdig de school te verlaten. Naast het overbrengen van hun beste voetenwerk, brengen de instructeurs belangrijke levensvaardigheden over op de jongeren, zoals zelfbewustzijn, empathie, kritisch denken en omgaan met moeilijke situaties. Ze leren ook de basisprincipes van psychosociale steun.

 • Arte por la Vida

  Bogotá, Soacha, Cali, Medellín and Buenaventura

  Dit 'Arte por la Vida'-project is een door jongeren geleid gemeenschaps-, artistiek en cultureel communicatieproject dat de bescherming en geestelijke gezondheid van jongeren ondersteunt en hen helpt hun recht op sociaal protest uit te oefenen.

 • Conéctate con tu Futuro

  Bogotá

  Een wetenschappelijk onderbouwd project gericht op het psychosociale welzijn van jongeren in de Colombiaanse hoofdstad. Met dit project stimuleren wij jongeren en adolescenten vaardigheden te ontwikkelen die hen helpen om hun doelen te bereiken en depressie en angst te voorkomen.

 • Resguardos de Paz

  Chocó

  Dit door de EU gefinancierde project 'Resguardos de Paz' ondersteunt duizenden jonge lokale mensenrechtenactivisten in 36 inheemse gemeenschappen om hun gemeenschap en voorouderlijk land te beschermen zonder het gebruik van wapens. We breiden een vangnet uit rond deze jonge beschermers, van wie velen onder verhoogde dreiging staan van gewapende groepen. Ze leren lokale tradities en gebruiken te redden en te behouden, terwijl ze interpersoonlijke vaardigheden ontwikkelen om veilig te blijven.

 • Territorios Protectores

  Chocó

  Met dit project proberen wij op een zo effectief mogelijke wijze te voorkomen dat jongeren worden gerekruteerd door gewapende groeperingen. Dit doen wij door bestaande beschermingsstructuren van lokale gemeenschappen te versterken en door de negatieve psychosociale gevolgen van de aanwezigheid van gewapende groepen te verminderen.

Onze partners in de regio

Cormepaz.png

Cormepaz

Lokale kennis van zaken - dat is van groot belang als je effectief hulp wilt bieden. Daarom werken wij samen met lokale NGO Cormepaz in het bieden van psychosociale steun aan kinderen die het slachtoffer zijn van geweld.

Naar website
Reino de los Países Bajos Logo

Reino de los Países Bajos

De Nederlandse ambassade steunt twee van onze essentiële projecten gericht op het welzijn en toekomstperspectief van jongeren in Colombiaanse steden.

Naar website

Blijf op de hoogte

Volg War Child Colombia op social media: