Sara (14) zoekt houvast in een storm van onzekerheid

Sara (14) ontsnapte in 2016 aan het geweld en de instabiliteit in Afghanistan om met het gezin opnieuw te beginnen in Nederland. Vier jaar later worden ze nog steeds geconfronteerd met angst en onzekerheid, maar TeamUp biedt Sara houvast en stabiliteit.

Sara is ondertussen 14 jaar en een kop groter, maar ze heeft nog steeds dezelfde glimlach op haar gezicht. Ze komt net terug van school en vertelt trots dat ze een presentatie heeft gehouden over Philips. Haar moeder grapt dat Sara wel wat zenuwachtig was, maar dat wordt volledig ontkend door Sara. “Het was niet zo moeilijk en het is hartstikke goed gegaan” zegt Sara in vloeiend Nederlands.

Sara woont met haar ouders en vier broers en zussen al meer dan vier jaar in Nederland. “Ik ben in Afghanistan geboren,” vertelt Sara. Maar van dat land kan ze zich weinig meer herinneren. Ze was nog klein toen het gezin vluchtte. Via een jarenlange tussenstop in Iran wisten ze uiteindelijk Europa te bereiken.

Doeltreffende activiteiten

Al vanaf het eerste moment dat Sara in Nederland is, doet ze mee aan de activiteiten van TeamUp. De activiteiten richten zich op wat er speelt onder kinderen in opvanglocaties, zoals stress, angst en vrienden maken. Kinderen worden weerbaar. Ze leren contact maken en met hun gevoelens omgaan.

De activiteiten bieden Sara afleiding. “Het leukste vind ik trefbal. Dan heb ik plezier en voel ik me weer gelukkig.”

Sara tijdens TeamUp in een azc in Nederland - War Child

Sara in 2016 tijdens de TeamUp-activiteiten.

Foto: Merijn Roubroeks

Sara tijdens TeamUp in een azc in Nederland - War Child

De activiteiten helpen haar om te gaan met stress, angst en onzekerheid.

Foto: Merijn Roubroeks

Vermoeid

En die afleiding is hard nodig. Want haar hoop en dromen voor de toekomst waar we drie jaar geleden over spraken, zijn belemmerd door gevoelens van verdriet, onzekerheid en angst. Het gezin heeft een brief ontvangen waarin staat dat ze zich moeten klaarmaken voor de terugkeer naar Afghanistan.

De terugkeer geeft het gezin een hele hoop stress. Ze hebben het erg zwaar en zijn zichtbaar vermoeid. "Mijn kinderen slapen slecht, zijn veel wakker en hebben nachtmerries” - aldus vader.

Positief

Toch probeert het gezin positief te blijven. Vader en moeder doen vrijwilligerswerk in het bejaardentehuis en vader geeft zwemles. Als moeder thuis is, probeert ze haar gedachten te verzetten door schoonmaken en opruimen. Bezig blijven. Ze is blij dat de kinderen wekelijks naar TeamUp kunnen zodat ze daar even alles los kunnen laten. De activiteiten bieden haar kinderen houvast. Zowel toen ze arriveerden in Nederland als nu in een tijd vol onzekerheid en angst.

Ontspannen

Als het tijd is voor TeamUp gaat vader met Sara, haar twee zussen en haar broertje mee. Hij is aan het glunderen als hij zijn kinderen ziet genieten. Ze beginnen de activiteiten vol enthousiasme met een jel. Alle kinderen gaan helemaal op in de activiteiten. Er wordt gelachen en ze moedigen elkaar aan. Het maakt niet uit in welk team ze zitten of welke taal ze spreken, ze hebben allemaal plezier.

Sara in een azc - TeamUp War Child

Sara gaat helemaal op in de TeamUp-activiteiten en doet vol enthousiasme mee.

Foto: Michael Jessurun

Sara heeft op meerdere locaties in Nederland gewoond. “Overal waar wij woonden, was TeamUp. Daar ben ik zo blij om." De aanwezigheid van TeamUp op meerdere locaties is belangrijk voor de herkenning en structuur in het leven van kinderen. Ook in het leven van Sara. "Soms zeggen anderen dat ik te oud ben voor deze activiteiten. Welnee. Ik vind het zo leuk!” Haar grote glimlach spreekt boekdelen. Gewoon lekker spelen en nieuwe vrienden maken. Even niet meer denken aan alle narigheid.

De sessie vliegt voorbij en voordat ze het weten moeten ze weg om zich te klaar te maken voor het Halloweenfeest op school. De maskers komen tevoorschijn en vriendinnen worden geappt. Ondertussen schept moeder vast een bord spaghetti op.

TeamUp wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor asiel, migratie en integratie.

Logo AMIF - Europese Unie fonds voor asiel, migratie en integratie - partner War Child

het Fonds voor asiel, migratie en integratie (AMIF)

Het AMIF Fonds biedt subsidie voor asiel en opvang, integratie en terugkeer.

naar website