"TeamUp geeft mij energie voor de hele week"

Lise (25) vertelt hoe het is om als vrijwilliger bij TeamUp gevluchte kinderen in Nederland te helpen. “Ieder kind wil het gewoon leuk hebben en daar draag ik graag aan bij. Ik kan het iedereen aanraden."
TeamUp voor gevluchte kinderen in Nederland

Lise is vrijwilliger bij TeamUp - ons programma samen met Save the Children en UNICEF Nederland voor gevluchte kinderen in Nederland

Foto: Julie Hrudova

"Ik kon het niet loslaten"

Als afgestudeerd psycholoog en orthopedagoog is Lise begaan met het lot van vluchtelingen. “Ik voel me betrokken bij mensen die minder geluk hebben dan ik”, vertelt ze. “Voor mijn masterthesis deed ik onderzoek naar alleenstaande, minderjarige vluchtelingen. Na het inleveren van mijn thesis kon ik dit onderwerp niet loslaten en begon ik als vrijwilliger bij TeamUp.” In een AZC in Sneek brengt ze kinderen – die de meest vreselijke ervaringen hebben moeten doorstaan – dichterbij elkaar.

Elkaar ontmoeten door dans

Tijdens TeamUp-sessies kunnen kinderen voor even hun zorgen vergeten en worden zij door middel van sport en spel aangemoedigd om samen te werken. “Dansen is een belangrijk onderdeel van de sessies. De kinderen verbazen mij keer op keer met hun moves. Op een dag lieten ze mij zelfs een hele dans zien die ze op TV hadden geleerd!” Ook al spreken sommige kinderen elkaars taal niet, op deze manier kunnen ze communiceren. "Dat is mooi om te zien."

TeamUp voor gevluchte kinderen in Nederland

Alle activiteiten hebben een dieperliggend doel en zijn gekoppeld aan sociaal emotionele thema’s

Foto: Julie Hrudova

“Kinderen hebben weleens aangeleerde vooroordelen, tijdens de TeamUp-sessie verdwijnen die langzaam maar zeker"
Lise (25), TeamUp-vrijwilliger

Voor het eerst samen spelen

Dat een TeamUp-sessie soepel verloopt, is nooit vanzelfsprekend. “Sommige kinderen groeien op met het idee dat mensen uit andere culturen raar zijn. In bepaalde AZC’s leven verschillende groepen daarom gescheiden van elkaar - en dat merk je in de sessies”, vertelt Lise. “Kinderen hebben weleens aangeleerde vooroordelen, maar gelukkig verdwijnen die langzaamaan tijdens de sessies.” Door spellen te doen waarbij kinderen moeten samenwerken, ontstaan er bijzondere situaties. Meisjes en jongens die voor het eerst van hun leven samen spelen, bijvoorbeeld. Of kinderen uit verschillende culturen die elkaar een hand geven en zo leren dat zij helemaal niet zo anders zijn.

War Child TeamUp voor gevluchte kinderen in Nederland

Door de activiteiten krijgen kinderen hun vertrouwen in zichzelf, anderen en de toekomst terug

Foto: Julie Hrudova

Hand vasthouden tijdens TeamUp War Child-activiteiten

Kinderen uit verschillende culturen geven elkaar een hand, door spellen waarbij ze moeten samenwerken

Foto: Julie Hrudova

“Ik kan het iedereen aanraden. Je krijgt er zoveel plezier voor terug. Ik word betaald in glimlachen van kinderen. Dat geeft mij energie voor de hele week en dat is onbetaalbaar"
Lise (25), TeamUp-vrijwilliger

"Ik word betaald in glimlachen"

Lise had op de maandagmiddagen ook een betaald baantje kunnen zoeken, maar koos ervoor om zich als vrijwilliger voor TeamUp in te zetten. “Ik kan het iedereen aanraden. Je krijgt er zoveel plezier voor terug. Ik word betaald in glimlachen van kinderen die plezier maken, ontspannen en zich weer even kind voelen. Dat geeft mij energie voor de hele week en dat is onbetaalbaar.”

Net als Lise activiteiten voor gevluchte kinderen begeleiden?

Dat kan! Wij zijn hard op zoek naar nieuwe vrijwilligers. De TeamUp-activiteiten zijn op maar liefst 28 opvanglocaties door heel Nederland, dus er is altijd wel een locatie bij jou in de buurt.

TeamUp wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor asiel, migratie en integratie.

Logo AMIF - Europese Unie fonds voor asiel, migratie en integratie - partner War Child

het Fonds voor asiel, migratie en integratie (AMIF)

Het AMIF Fonds biedt subsidie voor asiel en opvang, integratie en terugkeer.

Naar website