Zweden
Ontmoet Rozy (20)
Het leven van gevluchte kinderen in Zweden
Kinderen en families die oorlog in hun thuisland ontvluchtten en in Zweden een nieuw leven proberen op te bouwen, krijgen sinds een aantal jaar te maken met een steeds vijandiger klimaat. Het veranderende politiek klimaat in Zweden heeft geleid tot een aangescherpt migratie- en terreurbeleid.
Voor de wet volwassen worden is iets waar jongeren van over de hele wereld reikhalzend naar uitkijken. Maar voor duizenden vluchtelingen in Zweden wordt deze opwinding overschaduwd door angst: de Zweedse wet 'Nya Gymnasielagen' bepaalt dat gevluchte jongeren die achttien zijn geworden binnen zes maanden na hun afstuderen een vaste baan moeten vinden en een permanente verblijfsvergunning moeten aanvragen. Lukt hen dit niet, dan worden zij gedeporteerd.
Wat wij doen
Wij werken sinds 2016 in Zweden. Onze programma's helpen gevluchte jongeren in Zweden kennismaken met de Scandinavische cultuur en natuur, en met het contact leggen met de Zweedse arbeidsmarkt.
Naast onze projecten voor gevluchte jeugd in Zweden zetten wij ons in voor War Child-programma's in andere landen. Zo trainen wij gemeenschappen en hulpverleners in onder andere Libanon en Oeganda, zodat zij in staat zijn kinderen psychosociale noodhulp te bieden in de onmiddellijke nasleep van een crisis.
Kinderen kunnen alleen herstellen van oorlog als hun rechten worden gerespecteerd - inclusief het recht op mentale gezondheid. Om dit fundamentele recht te kunnen waarborgen, werken wij samen met geestelijke gezondheidszorginstanties, maatschappelijke organisaties, beleidsmakers en overheden door heel Zweden.
Onze projecten
Benieuwd naar onze projecten in Zweden? Klik op de locatie hieronder!
Hier werken wij
310
Deelnemende kinderen
77
Deelnemende ouders/verzorgers
4
Partners
5
War Child-projecten
-
Naturkraft
Stockholm
De natuur in gaan is een manier waarop kinderen hun oorlogservaringen beetje bij beetje kunnen verwerken. Door de kracht van de Zweedse natuur te combineren met psychosociale steun helpen wij kinderen en jongeren hun verleden een plek te geven. -
Att leva i Sverige
Stockholm
Ons programma 'Leven in Zweden' (Att leva i Sverige) in samenwerking met de Zweedse NGO en jongerenorganisatie Fryshuset helpt jonge vluchtelingen de Zweedse samenleving, cultuur en lokale gebruiken beter te leren kennen. Zo krijgen gevluchte jongeren meer grip op hun leven én hun toekomst. -
Together
Södertälje, provincie Stockholm
Voor dit project bundelen wij onze krachten en expertise met de gemeente Södertälje en de Zweedse logistiekgigant Scania. Ons gemeenschappelijke doel is om alleenstaande gevluchte jongeren houvast te bieden in de vorm van bedreven mentoren en een jaar lang professionele training. Zo krijgen jongeren de kans hun vaardigheden uit te bouwen, zelfvertrouwen te vergroten en uiteindelijk een baan te vinden die bij hen past. -
Framtidshoppet
Stockholm
Ons project Framtidshoppet geeft directe steun aan gevluchte studenten die onder de nieuwe Zweedse onderwijswet Nya Gymnasielagen vallen, en hierdoor de kans lopen gedeporteerd te worden als zij niet binnen zes maanden na hun afstuderen werk vinden. Wij helpen deze jongeren met hun zoektocht naar een baan en koppelen hen aan professionele mentoren. Op deze manier ontdekken de jongeren hun passies en kunnen zij zich volledig voorbereiden op het werkende leven. -
We Can Do IT!
Stockholm
Dit project is een samenwerking met IBM Zweden om jonge vrouwen en meisjes te inspireren door hen essentiële IT-vaardigheden bij te brengen.
Onze partner in de regio
Scania
Sinds 2018 werken wij voor ons ondernemersproject in Zweden samen met deze bekende leverancier van bedrijfsvoertuigen. Door onze uiteenlopende expertise te combineren brengen wij gevluchte jongeren in contact met professionele mentoren. Zo krijgen zij na jarenlange angst en onzekerheid steeds meer grip op hun eigen toekomst.
Naar websiteBlijf op de hoogte
Volg War Child Zweden via de website en social media: