Geef kinderen in oorlog een veilige plek

Kinderen in oorlog hebben recht op een veilige plek. Een plek om te voetballen, dansen en toneel te spelen. Een beschermde omgeving waarin zij leren lezen, schrijven en rekenen.

Al voor €15.000 zetten wij een veilige plek op waar tientallen kinderen kunnen spelen en leren. Help ons vóór het einde van het jaar 30 nieuwe veilige plekken voor kinderen in oorlog te realiseren. Doe jij mee?

Lees meer

Je geeft sport- en spelmateriaal aan kinderen

Je geeft een kind psychosociale hulp

Je draagt bij aan de training van lokale begeleiders

Je helpt mee een veilige plek realiseren

Wij registreren jouw gegevens en gaan hier eerlijk mee om. Lees hier waarom.

Doe mee

Help ons om kinderen in oorlog een veilige plek te geven

€450.000

€447.011

Jongen uit Oeganda - Mozes - Geef kinderen een veilige plek - War Child

“Ik ben zo blij dat ik weer kan spelen. Vooral voetballen en dansen vind ik heel erg leuk.“

Lees Mozes' verhaal

Fanatiek schopt hij tegen de bal. Als je Mozes ziet spelen is het moeilijk voor te stellen hoe anders zijn leven er een half jaar geleden uitzag. Nu is hij op een veilige plek. Maar wat hij heeft meegemaakt, kan hij nooit meer vergeten.

Alles achterlaten

Het is midden in de nacht als Mozes (13) uit Morobo, Zuid-Soedan wakker wordt van harde knallen. Met een bonzend hart springt hij uit bed. Zijn moeder schreeuwt dat ze moeten rennen, zo hard als ze kunnen! Mozes grijpt de hand van zijn jongere broertje en sleurt hem mee naar buiten. In het donker raken ze hun ouders kwijt, maar niet elkaar.

“Ineens klinken er schoten. We moeten rennen, zo hard als we kunnen."
Mozes
War Child veilige plek in Oeganda_Mozes

Mozes kan op onze veilige plek weer leren

Foto: War Child

Een maand lang lopen

Wonder boven wonder weten Mozes en zijn broertje te ontsnappen. Maar veilig zijn ze nog lang niet. Dagen, weken lopen ze. Waarheen weten ze niet. Onderweg maken ze gruwelijke dingen mee. Mozes beschrijft hoe ze over lichamen moesten lopen. “Maar ik wist: we moeten door.”

“Toen Mozes bij ons aankwam was hij - net zoals veel andere kinderen die de oorlog meemaakten - angstig, verdrietig en teruggetrokken"
Vivianne, medewerker War Child in Oeganda

Buiten gevaar in Oeganda

Uiteindelijk komen de broers aan in Oeganda. Hier worden ze opgevangen in onze veilige plek. Vivianne, een van de begeleiders, vertelt: “Toen Mozes bij ons aankwam was hij - net zoals veel andere kinderen die de oorlog meemaakten - angstig, verdrietig en teruggetrokken.”

Het gaat een paar maanden later al veel beter. “Als Mozes en zijn broertje nu langslopen zeggen ze enthousiast: ‘Hoi Vivianne, hoe gaat het met je?’. Dat maakt mijn dag.”

Vivianne Veilige Plek TeamUp Oeganda - War Child

Vivianne werkt met kinderen op een veilige plek in Oeganda

Foto: War Child

Verwerken op een veilige plek

Voor Mozes en zijn broertje lijkt het tij eindelijk gekeerd. Maar de herinneringen blijven. “Als ik nu terugdenk aan thuis, aan Zuid-Soedan, dan word ik misselijk. Ik mis mijn ouders heel erg”, vertelt Mozes.

Op onze veilige plek leert hij deze gedachtes uit te spreken. Met de hulp van lokale begeleiders zoals Vivianne kan hij stap voor stap zijn herinneringen een plek geven. Hij is blij dat hij weer kan spelen en leren. Mozes: “Vooral voetballen en dansen vind ik heel erg leuk. Het maakt me blij.”

“Ik ben zo blij dat ik weer kan spelen. Vooral voetballen en dansen vind ik heel erg leuk."
Mozes

Mozes kan nu veilig leren en spelen

Deel deze campagne:

Mozes is voor zijn eigen veiligheid een schuilnaam.

Tekening, doodle, schets van een veilige plek - huis - War Child
“Op dit moment groeien er 357 miljoen kinderen op in oorlog en geweld. Dit zijn kinderen die van jou of van mij hadden kunnen zijn. Met een voor- en een achternaam. Kinderen zoals Mozes."
Marco Borsato – al 20 jaar onze ambassadeur