Isa Hoes, Evgeniy Levchenko, Sahar Meradji, Hans Goedkoop in nieuw drieluik ‘Oorlog is Erfelijk’

15 april 2024

War Child Nederland_Oorlog is Erfelijk_2024
War Child en de EO zenden vanaf dinsdag 23 april drie nieuwe afleveringen uit van ‘Oorlog is Erfelijk’. Onder regie van Deborah van Dam spreekt journalist Natascha van Weezel in deze serie met Isa Hoes, Evgeniy Levchenko, Sahar Meradji, Naz Kawan, Bert Woudstra en Hans Goedkoop over hoe oorlog hun leven heeft bepaald.

Ook nadat een oorlog is gestopt, worden oorlogstrauma’s vaak van generatie op generatie doorgegeven. Met de persoonlijke verhalen vragen War Child en de EO aandacht voor kinderen die nu in oorlogssituaties zitten.

Oorlog is erfelijk

Natascha van Weezel (37) over het drieluik: “Het is belangrijk om inzichtelijk te maken hoelang de effecten van oorlog kunnen doorwerken. Daarom vind ik het essentieel om mee te werken aan ‘Oorlog is Erfelijk’. Zelf ben ik het kleinkind van vier Holocaustoverlevenden en behoor dus tot de derde generatie. Thuis voelde ik altijd veel pijn en verdriet. Ik probeerde mijn grootouders gelukkig te maken, maar dat lukte niet. Daardoor had ik het idee dat ik faalde. Daarnaast werd ik angstig, omdat ik had meegekregen dat de wereld een gevaarlijke plek is.

Sinds kort ben ik zelf moeder. Ik wil koste wat kost voorkomen dat mijn zoontje óók weer wordt beïnvloed door die oorlog. Als hij oud genoeg is ga ik hem wél de familieverhalen vertellen, maar tegelijkertijd wil ik hem meegeven dat hij niet bang hoeft te zijn voor het leven.”

Oorlog is Erfelijk: met persoonlijke verhalen vragen War Child en de EO aandacht voor kinderen die nu in oorlogssituaties zitten

Zwijgen

Ook actrice en schrijfster Isa Hoes (56) kent de impact van oorlog. Haar Joodse moeder zat tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken. Veel familieleden overleefden de oorlog niet. “Ik had een ingewikkelde relatie met mijn moeder. De oorlog was bij ons thuis altijd aanwezig, maar er werd niet over gesproken,” zegt Isa. “Op dit moment sta ik anders in het leven, dan toen ik dertig was en alleen maar vooruitkeek. Nu vraag ik me af of mijn moeder haar traumatische ervaringen aan mij heeft doorgegeven? En wat geef ik door aan mijn kinderen?”

Andere sprekers

Evgeniy Levchenko (oud-profvoetballer), Hans Goedkoop (historicus en presentator), Naz Kawan (oprichter en directeur van het duurzame modemerk 2050), Sahar Meradji (Nederlandse documentairemaakster van Iraanse komaf) en Bert Woudstra (Holocaust-overlevende) zijn de andere sprekers in het drieluik. Allen vertellen hoe de oorlogspijn hun levensloop heeft beïnvloed. Omdat de angst, woede of schaamte bij sommigen te groot was, heeft het jaren geduurd, voordat ze er openlijk over konden praten.

“Nu vraag ik me af of mijn moeder haar traumatische ervaringen aan mij heeft doorgegeven? En wat geef ik door aan mijn kinderen?"
Isa Hoes, actrice en schrijfster

Actueel

De problematiek van het doorgeven van traumatische ervaringen is nog steeds actueel. Wereldwijd zijn er oorlogen zoals in Gaza, Soedan en DR Congo. Maar ook in Europa gaat het flink mis. Alweer ruim twee jaar woedt er een verschrikkelijke oorlog in Oekraïne. En de vraag is hoe lang die nog door zal gaan.

Psychosociale steun

We willen met de ervaringen uit de Tweede Wereldoorlog en andere oorlogen het belang onderstrepen van psychosociale steun aan kinderen nu. Wij helpen kinderen in 19 landen om traumatische ervaringen een plek te geven, zodat kinderen weer zelfvertrouwen krijgen en zo stabiel mogelijk verder kunnen leven.

‘Oorlog is Erfelijk’ is een samenwerking van de EO en War Child. In elke aflevering zijn twee gesprekken te zien. Op 23 april de gesprekken met Isa Hoes en Evgeniy Levchenko, op 30 april Sahar Meradji en Bert Woudstra en op 7 mei de verhalen van Hans Goedkoop en Naz Kawan. Het drieluik is te zien vanaf 23 april om 21.00 uur bij de EO op NPO 2 of via NPO Start.