Bijna een jaar na de vernietigende aardbevingen: update uit Syrië

In februari vorig jaar werden miljoenen Syrische en Turkse families zwaar getroffen door een reeks aardbevingen. Alles was verwoest. Er heerste totale chaos en paniek. Kinderen sloegen doodsangsten uit. Om de grote naschok te voorkomen, gingen onze lokale partnerorganisaties in Syrië meteen aan de slag. Met psychosociale eerste hulpacties en onderwijs kunnen veel kinderen het dagelijkse leven weer een beetje oppakken.
Een Syrische familie staat voor hun ingestorte huis

De wereld van duizenden kinderen werd volledig op zijn kop gezet

Foto: AFP

Voorkom de naschok

In de zwaar getroffen gebieden in Turkije en Noordwest-Syrië kwamen ruim 50.000 mensen om, tienduizenden families raakten alles kwijt. Onder hen heel veel kinderen.

De psychosociale gevolgen van de aardbevingsramp uitten zich bij elk kind verschillend. We zagen hoe sommigen kinderen angstig of boos werden, terwijl anderen zich juist stilletjes afsloten. Er was dringend psychosociale eerste hulp nodig, dat was direct duidelijk. Want hoe langer er met zulke hulp gewacht wordt, hoe groter de kans op blijvende schade is. Dat wilden we voorkomen.

Psychosociale eerste hulp

Omdat wij vanwege de oorlog al jaren in Syrië werken, konden onze partners vrijwel direct in het noordwesten van Syrië in actie komen. Te midden van het puin zijn wij families gaan opvangen. Onze collega’s ter plekke zorgden voor voldoende etenswaren, tenten, dekens, matrassen, kachels en winterkleding. Dat was letterlijk van levensbelang om daarna direct door te kunnen pakken met de immateriële schade. Want de mentale gezondheid van kinderen stond volledig op zijn kop. Voor zover mogelijk boden onze hulpverleners troost, maar het was vooral de psychosociale steun die zo ontzettend hard nodig bleek.

Psychosociale eerste hulp na aardbeving Syrië

Wij hebben inmiddels al 43.093 kinderen en volwassenen kunnen bereiken

Foto: War Child

Psychosociale eerste hulp na aardbeving Syrië

We zien dat veel kinderen langzaam hun angsten en ervaringen een plek weten te geven en weer kunnen ontspannen

Foto: War Child

Kinderen leren ontspannen

Dankzij de geweldige bijdrage van heel veel War Child friends hebben wij inmiddels al 43.093 kinderen en volwassenen kunnen bereiken. We zien dat veel kinderen langzaam hun angsten en ervaringen een plek weten te geven en weer kunnen ontspannen. Kijk maar naar Haneen die ontzettend bang was voor aardbevingen.

Écht positieve impact

We weten dat je écht positieve impact in het leven van kinderen bereikt door psychosociale steun, bescherming en onderwijs te combineren. We hebben drie nieuwe veilige plekken opgezet waar Syrische kinderen zoals de twaalfjarige Farah bijeenkomen om te leren, groeien en spelen.

Op onze veilige plekken krijgen kinderen sociale- en emotionele ondersteuning door de gestructureerde sport-, spel- en bewegingsactiviteiten van ons TeamUp-programma. Ruim 600 kinderen deden hier aan mee. 79 hulpverleners maakten gebruik van ons Be There-programma. Ook organiseerden wij creatieve activiteiten, bewustwordingssessies en zorgden wij ervoor dat kinderen indien nodig doorverwezen worden naar specialistische zorg. Daarnaast ontvingen ruim 4000 vrouwen en meisjes ‘waardigheidskits’ met hygiëne- en toiletartikelen, waaronder menstruatieproducten.

War-Child-Nederland_Syrie_Aardbeving_Haneen_3_230512

Bij onze groeps- en individuele sessies leert Haneen om haar stress los te laten

Foto: War Child

Sinds april kunnen kinderen ook weer onderwijs volgen

DANKZIJ EEN BIJDRAGE VANUIT DE GIRO 555-ACTIE KUNNEN KINDEREN OOK WEER ONDERWIJS VOLGEN

Foto: War Child

Succes op school

Naast de psychosociale activiteiten hebben wij mede dankzij een bijdrage vanuit de Giro 555-actie sinds april kinderen ook weer onderwijs kunnen laten volgen. Een succesvolle terug-naar-school-campagne richtte zich op 2900 kinderen en volwassenen. In totaal volgden ruim 1600 kinderen formeel onderwijs. Het merendeel maakte daarbij gebruik van de aangeboden schoolbenodigdheden als pennen, potloden en boeken. Meer dan 1200 kinderen ronden hun niet-formele onderwijs af én heel belangrijk: zij schreven zich vervolgens in voor het formele onderwijs. Zo krijgen zij het licht aan het einde van de tunnel weer volop in zicht. Of dit alles een succes was? Lees hier het verhaal van Marwa en je weet genoeg.

Samen voor de Syrische kinderen

Dankzij donaties van Giro555 hebben wij - in samenwerking met andere hulporganisaties – al veel kunnen betekenen voor kinderen en gezinnen in Noordwest-Syrië. Toch is er nog ontzettend veel nodig, want de omvang van de ramp en haar nasleep is enorm. Bovendien maken de extreme weeromstandigheden - zowel in de zomer als winter – en bomaanslagen en ander geweld het werk niet gemakkelijk. Maar wij gaan door, want dat zijn we aan de kinderen verplicht. Wil jij ons verder helpen om het leven van deze kinderen weer op de rit te krijgen?