Syrië: een paar maanden na de aardbeving

In februari werden miljoenen Syrische en Turkse families zwaar getroffen door een reeks aardbevingen. Alles was verwoest. Er heerste totale chaos en paniek. Kinderen sloegen doodsangsten uit. Om de grote naschok te voorkomen, gingen onze lokale partnerorganisaties in Syrië meteen aan de slag.
Een Syrische familie staat voor hun ingestorte huis

In februari werd de wereld van duizenden kinderen volledig op zijn kop gezet

Foto: AFP

Voorkom de naschok

In de zwaar getroffen gebieden in Turkije en Noordwest-Syrië kwamen ruim 50.000 mensen om, tienduizenden families raakten alles kwijt. Onder hen heel veel kinderen.

De psychosociale gevolgen van de aardbevingsramp uitten zich bij elk kind verschillend. We zagen hoe sommigen kinderen angstig of boos werden, terwijl anderen zich juist stilletjes afsloten. Er was dringend psychosociale eerste hulp nodig, dat was direct duidelijk. Want hoe langer er met zulke hulp gewacht wordt, hoe groter de kans op blijvende schade is. Dat wilden we voorkomen.

Psychosociale eerste hulp

Omdat wij vanwege de oorlog al jaren in Syrië werken, konden onze partners vrijwel direct in het noordwesten van Syrië in actie komen. Te midden van het puin zijn wij families gaan opvangen. Onze collega’s ter plekke zorgden voor voldoende etenswaren, tenten, dekens, matrassen, kachels en winterkleding. Dat was letterlijk van levensbelang om daarna direct door te kunnen pakken met de immateriële schade. Want de mentale gezondheid van kinderen stond volledig op zijn kop. Voor zover mogelijk boden onze hulpverleners troost, maar het was vooral de psychosociale steun die zo ontzettend hard nodig bleek.

Psychosociale eerste hulp na aardbeving Syrië

Wij hebben inmiddels al 43.093 kinderen en volwassenen kunnen bereiken

Foto: War Child

Psychosociale eerste hulp na aardbeving Syrië

We zien dat veel kinderen langzaam hun angsten en ervaringen een plek weten te geven en weer kunnen ontspannen

Foto: War Child

Kinderen leren ontspannen

Dankzij de geweldige bijdrage van heel veel War Child friends hebben wij inmiddels al 43.093 kinderen en volwassenen kunnen bereiken. We zien dat veel kinderen langzaam hun angsten en ervaringen een plek weten te geven en weer kunnen ontspannen. Kijk maar naar Haneen die ontzettend bang was voor aardbevingen.

Dit negenjarige Syrische meisje leerde in groepssessies om haar gevoelens te delen met leeftijdsgenootjes. Zij kreeg de juiste professionele ondersteuning om zich te uiten. Onze toegewijde collega’s gaven haar bovendien hulpmiddelen om haar angsten te overwinnen. Zo stapte zij zelf uit de schaduw van haar angst en trad de vreugde en het gezelschap van haar nieuwe vrienden tegemoet. En die veerkracht zagen wij gelukkig bij heel veel kinderen.

War-Child-Nederland_Syrie_Aardbeving_Haneen_3_230512

Bij onze groeps- en individuele sessies leert Haneen om haar stress los te laten

Foto: War Child

Sinds april kunnen kinderen ook weer onderwijs volgen

DANKZIJ EEN BIJDRAGE VANUIT DE GIRO 555-ACTIE KUNNEN KINDEREN OOK WEER ONDERWIJS VOLGEN

Foto: War Child

Extra bijdrage Giro-555

Naast de psychosociale activiteiten hebben wij mede dankzij een bijdrage vanuit de Giro 555-actie sinds april kinderen ook weer onderwijs kunnen laten volgen. Maar liefst ruim duizend kinderen hebben zo langzaamaan hun oude ritme weer opgepakt wat bijdraagt aan hun mentale gezondheid.

Onze prioriteit de komende maanden? Zoveel mogelijk kinderen weer gewoon naar school laten gaan en schooluitval voorkomen. Daarnaast zijn we volop bezig met de wederopbouw van de verwoeste schoolgebouwen. Vier scholen krijgen snel een grote opknapbeurt. Met deze aanpak hopen we dat kinderen zich kunnen blijven ontwikkelen en weer een sprankje hoop krijgen in een land wat door oorlog en natuurrampen is verwoest.