TeamUp voor gevluchte kinderen in Nederland

Sinds 2015 verwelkomt Nederland duizenden vluchtelingen. Daarop besloten wij, samen met Save the Children en UNICEF Nederland, om onze jarenlange ervaring en expertise te bundelen in TeamUp: het programma voor gevluchte kinderen in Nederland.
TeamUp

Onze vrijwilliger Lize aan het werk in een azc

Foto: Julie Hrudova

TeamUp

Ook vrijwilliger worden voor TeamUp? Neem contact met ons op!

Foto: Julie Hrudova

Gevluchte kinderen in Nederland hebben veel meegemaakt. In het land van herkomst en tijdens de reis naar Nederland zijn ze blootgesteld aan oorlog, geweld en stressvolle situaties. Helaas stopt de onzekerheid en stress hier niet. In Nederland moeten kinderen vaak verhuizen en maken zij zich zorgen om hun ouders en vrienden. Hierdoor zijn ze bang en onzeker geworden. ’s Nachts hebben ze vaak nachtmerries, overdag zijn ze stil en teruggetrokken of juist agressief. Over het algemeen vinden ze het moeilijk om mensen te vertrouwen.

Bij TeamUp doen we daar wat aan

TeamUp biedt gestructureerde sport-, spel- en bewegingsactiviteiten zodat kinderen van 6 tot 18 jaar leren hoe ze met hun gevoel moeten omgaan. De vaardigheden die ze bij ons opdoen, zijn gekoppeld aan sociaal emotionele thema’s. Die komen weer van pas in hun dagelijks leven.

Deze activiteiten

  • Dragen bij aan stabiliteit en structuur voor kinderen en zorgen dat kinderen ‘weer kind’ kunnen zijn;
  • Verkleinen de kans dat kinderen op lange termijn verdere psychosociale problemen ontwikkelen
  • Zorgen ervoor dat kinderen die meer sociaal emotionele ondersteuning nodig hebben, geïdentificeerd en doorverwezen worden naar de juiste instantie;
  • Zorgen ervoor dat de veerkracht van kinderen wordt versterkt zodat ze beter leren omgaan met stressfactoren zoals pesten, boosheid en angst.

TeamUp | voor gevluchte kinderen in Nederland

TeamUp in opvanglocaties

Momenteel draait het programma in ruim 30 opvanglocaties verspreid over het land. Het uiteindelijke doel is om zoveel mogelijk gevluchte kinderen - in welke opvang dan ook - deze mogelijkheid te geven. Daarom zijn we op zoek naar vrijwilligers om drie uur per week de activiteiten te begeleiden. Je wordt getraind en begeleid door TeamUp en gaat op een locatie bij jou in de buurt aan de slag. Geïnteresseerd? Bekijk dan de vacature! Of solliciteer direct.

TeamUp op school

Sinds de start van TeamUp werd de vraag vanuit het onderwijs gesteld of de TeamUp-methodiek kon worden ingezet op scholen met gevluchte kinderen. Om aan de vraag tegemoet te komen, heeft TeamUp in het schooljaar van 2017-2018 samen met partner CED-Groep een pilot uitgevoerd met zeven scholen. Uit de pilot is gebleken dat TeamUp een juiste aanvulling is voor de sociaal emotionele ontwikkeling van nieuwkomers in de klas, vooral door de focus op de non-verbale technieken. In het schooljaar 2018-2019 breidt de pilot uit naar zeventien scholen.

TeamUp internationaal

TeamUp zit ook in het buitenland, zoals in Oeganda, waar gevluchte kinderen uit Zuid-Soedan deelnemen aan de activiteiten. We bekijken de mogelijkheden om TeamUp ook in Zuid-Soedan, de bezette Palestijns gebieden, Colombia, Griekenland en Zweden op te zetten.

Dit zijn onze TeamUp-partners

savethechildren.svg

Save the Children

Save the Children helpt kinderen in nood als gevolg van armoede, conflicten en rampen.

naar website 
UNICEF_Logo.png

UNICEF

UNICEF is de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties

naar website