DR Congo: vrouwen en meisjes centraal in onze noodhulp
18 april 2024
Veilig? Nee, de nachtmerrie begint pas
Volgens onze collega’s ter plekke hebben vrouwen en kinderen te maken met gruwelijke seksuele aanvallen en genitale verminkingen door gewapende mannen. Dit gebeurt met name terwijl kinderen op de vlucht zijn voor gevechten tussen het leger en de gewapende rebellen. Als zij in de overvolle vluchtelingenkampen vervolgens veilig denken te zijn, begint de nachtmerrie nog maar net.
Door het recent opgelaaide geweld zijn ruim 250.000 mensen uit hun huizen verdreven, onder wie maar liefst 130.000 kinderen. De geïmproviseerde onderkomens – vaak zonder verlichting of hygiënische voorzieningen – maken de vrouwen en meisjes extra kwetsbaar voor seksueel misbruik. “De risico’s nemen enorm toe als meisjes buiten de kampen op zoek gaan naar brandhout om op te koken. Of als ze werk zoeken om hun familie te voeden”, zegt onze collega Marie Soudnie Rivette vanuit DR Congo. “Het gevolg is seks in ruil voor goederen, prostitutie en gedwongen huwelijken.”
Kinderen herenigen met hun families
In de chaos zijn veel kinderen hun familie kwijtgeraakt. We werken sinds 2003 in deze regio en bieden steun aan ontheemde kinderen en gezinnen. Samen met UNICEF hebben we nu onze opsporingsdiensten opgeschaald. De afgelopen weken konden we al ruim 100 kinderen identificeren, documenteren en doorverwijzen naar lokale organisaties. Velen wachten daar nu op hereniging met hun familie.
Afgelopen maand deden zo’n 600 kinderen mee aan onze activiteiten gericht op spel, sport en cultuur
Geïmproviseerde onderkomens maken de vrouwen en meisjes extra kwetsbaar voor seksueel misbruik
Een veilige plek op vele manieren
We staan letterlijk middenin de lokale gemeenschappen. In onze eigen centra deden afgelopen maand zo’n 600 kinderen mee aan onze activiteiten gericht op spel, sport en cultuur. Zo konden zij even ontsnappen aan de realiteit. Dankzij onze geweldige facilitators kunnen kinderen inmiddels hun eigen risico’s identificeren en plannen maken om zichzelf te beschermen. Ook maken we veel gebruik van TeamUp-activiteiten.
We staan verder ook pleeggezinnen bij om ze vertrouwd te maken met het beschermen van kinderen. Ondertussen volgde een groep maatschappelijk werkers een opfriscursus op het gebied van seksueel geweld. En maar liefst 1876 mensen – waaronder 72 kinderen – namen deel aan een sessie over uiteenlopende risico’s zoals het verliezen van je persoonlijke documenten.
Uitbreiden van onze noodhulp
Onze noodhulp is nu extra hard nodig. Gelukkig ondersteunt de Dutch Relief Alliance een aantal nieuwe initiatieven, waaronder een project gericht op noodonderwijs en het beschermen van kinderen en verzorgers. Terwijl het geweld blijft escaleren in een regio die al dertig jaar wordt geteisterd door conflicten, onderzoeken wij met partners hoe wij zo snel mogelijk onze steun verder kunnen uitbreiden.