DR Congo: noodhulp bieden in kritieke situatie

28 februari 2024

War Child in DR Congo
Het gaat helaas weer helemaal fout in de Democratische Republiek Congo. De afgelopen weken liep het geweld tussen het leger en de rebellengroep M23 volledig uit de hand. Noodhulp is nu geboden.

Wat is er aan de hand?

Al meer dan dertig jaar teisteren conflicten het Afrikaanse DR Congo. Daarbij zijn zes miljoen mensen om het leven gekomen en evenzoveel mensen op de vlucht geslagen. Zij zijn ontheemd van huis en haard. Sinds januari is de situatie ernstig verslechterd. M23 rukt momenteel op naar Goma waar zo’n twee miljoen mensen wonen. De stad loopt het risico volledig belegerd te worden. Bij het oplaaiende geweld zijn al tientallen doden gevallen. Meer dan 130.000 mensen zijn gevlucht, waarvan de helft kind is.

De situatie is uiterst kritiek. De vluchtelingenkampen zitten bomvol en huisvesten al meer dan 800.000 mensen. De dagelijkse voorzieningen raken snel op. De hygiënische omstandigheden zijn mensonterend en verschillende ziektes verspreiden zich in een moordend tempo.

Vrouwen en kinderen lopen een verhoogd risico op uitbuiting en seksueel geweld. Ook lopen kinderen het gevaar gerekruteerd te worden door gewapende groepen, en hoge aantallen kinderen worden gescheiden van hun families. Scholen worden omgebouwd voor onderdak, waardoor kinderen geen toegang meer hebben tot onderwijs.

Wat doet War Child?

Het is duidelijk, we hebben geen moment te verliezen. Onze collega’s zijn ter plaatse en bieden bescherming en humanitaire hulp aan kinderen en hun families. De komende weken zijn echter cruciaal en daarom gaan we het volgende doen:

  • Het verlenen van psychosociale eerste hulp, omdat kinderen en hun families zwaar getroffen zijn. We helpen hen met het verwerken van hun traumatische ervaringen. Dit doen we om zo enige stabiliteit te kunnen bieden.
  • We zetten ons in voor het opsporen van familieleden zodat deze herenigd kunnen worden. Tegelijkertijd beschermen we de kinderen die het meest kwetsbaar zijn voor ontvoering of mensenhandel.
  • Tijdelijke schoolruimtes plus leermateriaal zorgen ervoor dat kinderen in een veilige omgeving kunnen blijven leren.
  • We verstrekken beperkte financiële hulp aan de families die het echt onmiddellijk nodig hebben.