Zuid-Soedan: een ernstige humanitaire crisis

8 februari 2024

KindverhaalSudan-3
Afgelopen maand kwamen tientallen mensen om door een conflict tussen bevolkingsgroepen om olierijke grond op de grens tussen Zuid-Soedan en Soedan. Kinderen in Zuid-Soedan leven al heel lang in angst en onzekerheid. Het vredesakkoord in 2018 bracht officieel een eind aan de burgeroorlog, maar het geweld tussen bevolkingsgroepen houdt aan.

Crisis op crisis

Ongeveer 9,4 miljoen mensen – maar liefst twee derde van de bevolking - heeft dringend humanitaire hulp nodig. De jarenlange conflicten hebben de economie, de infrastructuur en de sociale structuur van het land verwoest. En daarbovenop komen natuurrampen. Hierdoor weten Zuid-Soedanese kinderen nooit zeker of ze genoeg te eten hebben en is er gebrek aan onderwijs en gezondheidszorg.

Miljoenen mensen zijn op de vlucht in eigen land of in buurlanden zoals Ethiopië, Soedan, Oeganda en Kenia. Kinderen lopen het risico om door gewapende groepen te worden uitgebuit of misbruikt. Of om gewond te raken of zelfs vermoord te worden. Het is dan ook niet vreemd dat heel veel kinderen kampen met mentale problemen. Daarom helpen we kinderen in Zuid-Soedan om te gaan met de gevolgen van burgeroorlog in hun land.

Nyagoa is al een leven lang op de vlucht

Juist vrouwen en kinderen zijn kwetsbaar en slaan op de vlucht, op zoek naar veiligheid. Zoals de 11-jarige Nyagoa. Ze werd in 2013 geboren in Zuid-Soedan en verloor haar beide ouders, die werden gedood toen ze nog maar een baby was. Nyagoa werd gered door haar oom en vluchtte met hem naar Soedan. Daar leefde ze 10 jaar lang als vluchteling. Tot april 2023, toen nam Nyagoa's leven een nieuwe dramatische wending.

Geweld laaide op in de Soedanese hoofdstad Khartoem, waar ze verbleef. Gedwongen om opnieuw te vluchten, begon ze aan een gevaarlijke reis terug naar Zuid-Soedan. Daar sloot zij zich aan bij de maar liefst 387.000 mensen die de grens over wilden steken, op zoek naar veiligere leefomstandigheden.

Aangekomen op een veilige plek van War Child in het Bulukat Transit Center in Malakal, konden Nyagoa en haar oom eindelijk op adem komen.

War Child biedt veilige haven

In Malakal biedt War Child een brede aanpak van psychosociale steun, onderwijs en bescherming. Denk aan hierbij de activiteiten van ons wetenschappenschappelijk bewezen programma TeamUp , waar kinderen weer leren spelen en plezier maken. Ook individuele begeleiding, basisonderwijs en hulp bij levensonderhoud horen hierbij.

Daarnaast traint War Child gemeenschapsleiders, leraren en maatschappelijk werkers in de bescherming van kinderen. En zorgen we voor bewustwording hoe familiescheiding te voorkomen en waar kinderen en hun families steun kunnen vinden.

War Child heeft al 23.709 kinderen kunnen steunen in de belangrijkste vluchtelingencentra in Zuid-Soedan. Maar door de aanhouden conflicten blijft hulp keihard nodig, zodat kinderen hun heftige ervaringen kunnen verwerken. Zo kunnen ze weer vertrouwen krijgen in zichzelf en bouwen aan hun toekomst.