Nyagoa (11) uit Zuid-Soedan is al een leven lang op de vlucht

Als baby kwam Nyagoa vanuit Zuid-Soedan aan in Khartoem, de hoofdstad van het buurland Soedan. Op de vlucht voor geweld en conflict. Hier leefde ze tien jaar als vluchteling, totdat ze vorig jaar opnieuw moest vluchten toen het geweld losbarstte tussen twee groeperingen in Soedan. Nyagoa moest een verschrikkelijke reis terug maken naar Zuid-Soedan. Eenmaal aangekomen in Malakal - in het noordoosten van Zuid-Soedan – kan ze eindelijk ontspannen en op adem komen in ons programma.
KindverhaalSudan-2

Met behulp van ons TeamUp programma kan de elfjarige Nyagoa eindelijk ontspannen en op adem komen

Nyagoa's leven staat op zijn kop

Toen ze nog maar één jaar oud was, werden de ouders van Nyagoa gedood in het conflict tussen de overheid van  Zuid-Soedan en het leger van de oppositiebeweging. Ze werd gered door haar oom en vluchtte met hem naar buurland Soedan, op zoek naar veiligheid. In de Soedanese hoofdstad Khartoem werd Nyagoa geconfronteerd met de moeilijkheden en onzekerheden waar kindvluchtelingen mee te maken krijgen – vaak alleen, onbeschermd en zonder (goed) onderwijs. Een ongelooflijk slechte start voor een jong meisje.

In april van dit jaar stond Nyagoa's leven opnieuw op zijn kop toen er conflicten uitbraken tussen het Soedanese regeringsleger en een onafhankelijke paramilitaire strijdmacht, waardoor het geweld in Khartoem losbarstte.

Gedwongen om opnieuw te vluchten

Nyagoa voegde zich samen met haar oom en in totaal maar liefst 387.000 anderen op een gevaarlijke reis terug naar de Zuid-Soedanese grens. Na 3 dagen staken ze uitgeput en hongerig de grens over naar Zuid-Soedan en vonden tijdelijk onderdak in het Bulukat Transit Centre in Malakal.

Hier biedt War Child een breed scala aan ondersteunende activiteiten voor kinderen en gezinnen die zijn gevlucht of weer terugkeren naar hun land. Nyagoa en haar oom kregen hier eindelijk steun, die ze zó hard nodig hadden.

“Op onze veilige plekken kunnen kinderen spelen, meedoen aan onze groepsactiviteiten, en één-op-één praten met onze maatschappelijk werkers", vertelt Toendepi Kamusewu, onze projectmanager in Zuid-Soedan.

“Ik zie hoe kinderen zoals ik geholpen kunnen worden. Misschien kan ik hoop geven aan andere kinderen die alles verloren hebben, zoals ik."
Nyagoa (11) uit Zuid-Soedan
Nyagoa speelt Ludo met haar vrienden

Nyagoa vindt rust in het spelen van Ludo samen met haar nieuwe vrienden Gisma en Nyandeng

Nyagoa leert weer spelen en vertrouwen

Op onze kindvriendelijke veilige plek doet Nyagoa mee aan TeamUp activiteiten, een wetenschappelijk bewezen methode waarin spel en beweging centraal staat. Dit helpt Nyagoa haar haar emoties te uiten en aangrijpende ervaringen te verwerken. Samen met haar nieuwe vriendinnen Gisma en Nyandeng leert ze weer te spelen en te vertrouwen in zichzelf en anderen.

Nyagoa's verhaal is een krachtig bewijs van de veerkracht van kinderen in de meest moeilijke omstandigheden. Geïnspireerd door de steun van War Child droomt Nyagoa er nu van om later zélf humanitair werker te worden. "Ik zie hoe kinderen zoals ik geholpen kunnen worden", zegt ze. "Misschien kan ik hoop geven aan andere kinderen die alles verloren hebben."

Het belang van ons werk in Zuid-Soedan

In Zuid-Soedan hebben we al 23.709 kinderen psychosociale steun en onderwijs kunnen bieden. Daarnaast trainen wij gemeenschapsleiders, leraren en maatschappelijk werkers van de overheid in de bescherming van kinderen. En zorgen we voor bewustwording over hoe familiescheiding kan worden voorkomen en waar kinderen en hun families steun kunnen vinden.