Tien keer sport en spel voor in thuis isolatie

We weten hoe je kinderen in moeilijke tijden kunt steunen. Daarom hebben we onze TeamUp spel- en beweegoefeningen aangepast voor de coronacrisis. Voor alle kinderen van 6 tot en met 11 jaar en hun ouders in Nederland.
TeamUp corona-activiteiten van War Child helpt kinderen de lockdown door

War Child, Save the Children en UNICEF Nederland lanceren TeamUp Thuis voor families in Nederland

Foto: War Child

Hoe helpt TeamUp Thuis?

Als War Child weten wij dat kinderen heel verschillend omgaan met moeilijke situaties. Soms willen ze veel meer knuffelen. Anderen reageren angstig of teruggetrokken, of juist boos en lastig. Dat kinderen enorm veerkrachtig zijn weten wij als geen ander, na 25 jaar ervaring in conflictgebieden. Met extra aandacht, geruststelling, een luisterend oor en liefde kunnen kinderen heel veel aan.

Ook spelen en bewegen kan kinderen goed helpen om moeilijke tijden het hoofd te bieden. Samen met Save the Children en UNICEF Nederland ontwikkelden wij jaren geleden TeamUp voor gevluchte kinderen. Dit succesvolle programma hebben we nu aangepast naar TeamUp Thuis - simpele, veilige en bovenal leuke online oefeningen voor thuis. Speciaal voor kinderen van 6 t/m 11 en hun ouders/verzorgers die door het coronavirus thuis zitten. Doe jij mee met TeamUp Thuis? Onze trainers doen het voor!

(Meer weten over de achtergrond van TeamUp Thuis? Lees hier verder. )

Hoe kun je TeamUp Thuis spelen?

TeamUp Thuis is heel gemakkelijk. Hieronder lees je een korte handleiding op welke manier je de games samen kunt spelen. Liever direct beginnen? Scroll dan door naar het eerste filmpje!

Wanneer?

Elke dag of op een paar vaste dagen in de week. Geef TeamUp een half uur tot een uurtje in je dagelijkse routine, of wanneer je de irritatie en spanning in huis voelt oplopen. Dan zeg je gewoon: ‘Stop! TeamUp!’

Waar?

Overal waar je een beetje plaats hebt. In de woonkamer, op een balkon of in de tuin. Schuif de spullen een beetje aan de kant, zodat niemand zich kan bezeren en je bent klaar voor de start. Voor kinderen of mensen niet willen meedoen, kun je aan de kant een chill-out stoel neerzetten.

Hoe?

Je begint altijd op dezelfde manier. Roep de mensen die TeamUp Thuis willen spelen bij elkaar voor de check-in. Gebruikt hiervoor een afgesproken TeamUp Thuis-signaal of een liedje. Daarna doen we een warm-up, spelen een paar games, en tot slot koelen we samen af voor de check-out.

Er is geen goede of slechte manier om de games te spelen. Het gaat erom dat je samen plezier hebt en ook gevoelens en lastige dingen met elkaar kunt delen. Stel je eigen TeamUp Thuis-halfuurtje samen uit de tien games hieronder.

LET OP: TeamUp Thuis is alléén voor kinderen, ouders en verzorgers die samenwonen. Houd je aan het advies om niet met mensen samen te komen - ook niet voor TeamUp Thuis.

We gaan beginnen: alle TeamUp Thuis activiteiten op een rij

Hieronder zie je in tien korte video’s hoe je de games doet. Kijk ze gerust eerst samen door. Maar je kunt ze ook game voor game spelen. Veel plezier!

1 - CHECK-IN

Geef de TeamUp-yell om iedereen bij elkaar te roepen. Is iedereen er? Geef elkaar een elleboogboks! Laat zien hoe je je voelt: duim omhoog, omlaag of in het midden. Geef elkaar een complimentje.

TeamUp Thuis 01: CHECK-IN

2 - HANDEN WASSEN

Wat is in deze tijd extra belangrijk? Handenwassen-handenwassen-handenwassen!

TeamUp Thuis 02: HANDEN WASSEN

3 - WARMING-UP

Zet een lekker ontspannend muziekje op. Zoek een plekje in de ruimte of ga in een kring staan. Schud je even goed los. Laat je hoofd rollen. Maak je vingers, je handen en je armen los. Rol met je schouders. Draai met je enkels, je benen en je knieën. Draai je heupen los. Laat het schudden langzaam weer tot rust komen. Als je weer helemaal stilstaat, concentreer je je op je lichaam. Wat voel je vandaag in je lichaam?

TeamUp Thuis 03: BODY WARM-UP

4 - STAARTENTIKKERTJE

Pak een handdoekje en stopt 'm in de zijkant van je broek. Zoek de ruimte op en ga op een armlengte afstand tegenover iemand staan. Zet je voeten stevig op de grond - en dan niet meer bewegen! Tel tot drie en probeer de handdoek van elkaar af te pakken. Wie de handdoek te pakken krijgt, krijgt één punt. Na twee punten kun je iets nieuws proberen, bijvoorbeeld door niet meer stil te staan, maar nog steeds met je voeten op de grond door de ruimte te bewegen.

Achtergrond: Dit spel leert je beter met conflicten om te gaan. Je wordt 'aangevallen' en valt anderen aan. Toch moet je rekening houden met elkaar. Je zoekt wel of geen fysiek contact en zoekt grenzen op. Hoe ga je hiermee om?

TeamUp Thuis 04: STAARTENTIKKERTJE

5 - SPIEGELEN

Zorg voor een rustige sfeer of een chill muziekje. Ga met z'n tweeën tegenover elkaar staan. Strek je handen uit, maar raak elkaar niet aan. Sta met je voeten stevig op de grond en houd je knieën ontspannen. Beweeg je handen. Volg de bewegingen van je maatje zo nauwkeurig mogelijk, alsof je zijn/haar spiegelbeeld bent. Je mag niet praten. De één is de leider, de ander volgt de bewegingen. Na een paar minuten wissel je van rol.

Achtergrond: Deze oefening draait om luisteren zonder te praten, jezelf afstemmen op de ander en leiderschap leren delen.

TeamUp Thuis 05: SPIEGELEN

6 - GEKKE KIP

Zoek een plekje in de ruimte. Steek allemaal je rechterarm omhoog en schud 'm uit terwijl je tot acht telt. Doe daarna hetzelfde met je linkerarm, rechterbeen, linkerbeen en rug. Doe het nog een keer, maar nu in vier tellen. Steeds sneller. Doe het nog een keer, maar nu in twee tellen. Doe het nu in één tel.

Achtergrond: deze activiteit is een goede manier om snel energie te krijgen.

TeamUp Thuis 06: GEKKE KIP

7 - ANNEMARIA KOEKOEK

Spreek een begin- en een eindpunt af in de kamer, de tuin of het balkon. Eén persoon is Annemaria. Die houdt de handen voor het gezicht. De anderen leggen hun hand op het beginpunt. Annemaria zegt: 'Annemariaaaaaaaa.... koekoek!'. Terwijl Annemaria’s stem klinkt, beweegt iedereen naar het eindpunt. Je mag pas beginnen met bewegen als Annemaria begint. Zodra Annemaria klaar is met 'koekoek' zeggen, probeert iedereen zo snel mogelijk te stoppen met bewegen. Annemaria haalt de handen van haar gezicht. Als ze dan nog iemand ziet bewegen, moet diegene terug naar het beginpunt. Geen discussie, Annemaria is de baas! Het doel is stap voor stap bij het eindpunt komen en Annemaria aan te raken. Wie dit lukt, wordt de nieuwe Annemaria.

Achtergrond: Dit spel draait om gezag. Iedereen moet het gezag van Annemaria accepteren. Wat Annemaria zegt, is bepalend. Iedereen moet eerlijk spelen en discussie is niet toegestaan.

TeamUp Thuis 07: ANNEMARIA KOEKOEK

8 - COOLING-DOWN: Lang, klein en breed

Zet een heel rustig muziekje op. Iedereen staat op minimaal een armlengte afstand van elkaar. Ga op je tenen staan en strek je armen zo hoog mogelijk boven je hoofd. Je wordt zo lang als een huis. Nu kniel je, knuffel je knieën en leg je kin op je borst. Je wordt zo klein als een muis. Strek je armen en benen zo wijd mogelijk. Je wordt zo breed als een muur. Houd elke positie 6 tot 8 tellen vast.

Achtergrond: Met de afkoeling bereid je de overgang naar een andere situatie voor. Het lichaam komt tot rust. Het hartritme gaat terug naar een normaal ritme. Ook helpt deze oefening met flexibiliteit en verbetert het de ademhaling.

TeamUp Thuis 08: COOLING-DOWN: LANG, KLEIN EN BREED

9 - CHECK-OUT

Ga op je gemak zitten. Vertel aan iemand wat je het allerleukste vond om te doen. En wat is ook alweer heel belangrijk? Handenwassen-handenwassen-handenwassen!

TeamUp Thuis 09: CHECK-OUT

10 - IETS DRINKEN

Als je klaar bent met de spellen, is het tijd om even uit te rusten. Ga lekker zitten, drink een kop thee, sap of water. Jij kunt er weer even tegenaan!

TeamUp Thuis 10: IETS DRINKEN

Nog niet uitgespeeld? doe dan mee met sessie 2 , 3, 4, 5 en 6.

En... Hoe vond je TeamUp Thuis?

Heel veel kinderen hebben net als jullie al eens de activiteiten van het TeamUp-programma gespeeld. Dat zijn kinderen die al langer in een crisissituatie zitten. Bijvoorbeeld omdat ze op de vlucht zijn voor oorlog, geweld en vervolging. Om die kinderen te ondersteunen hebben War Child, Save the Children en UNICEF Nederland jaren geleden TeamUp opgezet.

TeamUp overal ter wereld

TeamUp werkt wereldwijd met kinderen in Oeganda, Colombia, Sri Lanka en de bezette Palestijnse gebieden. Sinds 2016 doen kinderen in 25 asielzoekerscentra in Nederland mee aan TeamUp. En nu is er TeamUp Thuis voor kinderen overal, die vanwege de coronacrisis niet naar school kunnen en binnenzitten.

Normaal gesproken werkt TeamUp in grotere groepen, de buitenlucht of in grote zalen. Daar zijn we vanwege de coronacrisis mee gestopt. Toch blijven we hard ons best doen om kinderen overal ter wereld, dus ook in Nederland, de mogelijkheid te geven om mee te doen aan TeamUp. Online, via mobiele telefoons of posters.

TeamUp in Oeganda

Maak je je druk over het coronavirus of over de situatie thuis ? Neem dan (gratis) contact op met de Kindertelefoon via 0800-0432 of chat met één van de vrijwilligers.

TeamUp wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor asiel, migratie en integratie.

Logo AMIF - Europese Unie fonds voor asiel, migratie en integratie - partner War Child

het Fonds voor asiel, migratie en integratie (AMIF)

Het AMIF Fonds biedt subsidie voor asiel en opvang, integratie en terugkeer.

naar website