Mildred (13) uit Colombia: "Zolang we kunnen leren, is vrede binnen handbereik"

Terwijl volwassenen achter hun bureaus op zoek zijn naar oplossingen voor de tientallen gewapende conflicten wereldwijd, nemen kinderen het heft in eigen handen. Kinderen zoals Mildred, Andrea, Dante en anderen van ons Vredescircus in Colombia. Op creatieve manieren brengen zij hun gemeenschap samen, met theater, dans én wijze woorden.
Colombia_Girls&Boys_Peace-Circus_210323.jpg

Kinderen in conflictgebieden zoals Colombia nemen hun toekomst in eigen handen

Foto: War Child

Colombia_Girls_Peace Circus_210323.jpg

Door optredens met theater, muziek en dans scharen kinderen de lokale gemeenschap achter hun missie

Foto: War Child

Kinderen laten van zich horen

Het is misschien moeilijk te geloven, maar op dit moment woeden er 41 gewapende conflicten. Zestien hiervan zijn officieel bestempeld als 'oorlog'. Ondanks hun vaak lastige situatie, laten jongeren en kinderen in conflictgebieden meer dan ooit van zich horen. Zij komen met nieuwe, creatieve oplossingen voor enkele van 's werelds grootste problemen en versterken de idealen van een vreedzame samenleving. Wat voor ideeën precies? Dat vertellen de kinderen van ons Vredescircus in Colombia je graag.

“Ik denk dat het heel belangrijk is dat kinderen en jongeren over vrede praten. Zo leren we hoe we samen kunnen leven."
Mildred (13) uit Colombia

Vredescircus: een podium voor vrede

Ons Vredescircus in Colombia is een podium waar kinderen en leerkrachten op creatieve manieren samenkomen voor vrede. Door optredens met beeldende kunst, acrobatiek, theater, muziek en dans weten zij de lokale gemeenschap achter hun missie te scharen. Drie jaar lang trekt het Vredescircus van dorp naar dorp om de unieke kunsten en 'vredesvoorstellen' van de kinderen verder te ontwikkelen én te delen.

Tijdens het programma - waarbinnen onder andere thema's als levensvaardigheden en vredesonderwijs worden behandeld - krijgt elk kind de opdracht een obstakel voor vrede in zijn of haar gemeenschap te kiezen. Vervolgens gaan de kinderen aan de slag met het bedenken en uitwerken van creatieve oplossingen, gebaseerd op wat zij onderweg hebben opgedaan.

Vrede? Zo komen we er, volgens Mildred (13) uit Colombia

De impact van tientallen jaren geweld

Eén van de kinderen uit ons Vredescircus is de 13-jarige Mildred. Zij groeide op in de afgelegen Colombiaanse regio Alto Putumuyo, waar de effecten van het 52-jaar durende conflict nog steeds dagelijks voelbaar zijn. Het geweld en de instabiliteit die hand in hand ging met het conflict, heeft een enorme impact gehad op het leven voor plattelandsgemeenschappen in de regio.

Veel gezinnen leven er nog steeds in bittere armoede - hun kinderen zijn gedwongen lange uren op het land te werken. Hierdoor lopen de kinderen het risico gerekruteerd te worden door bendes en gewapende groepen. Vanwege de groeiende uitzichtloosheid door de coronapandemie wordt het voor veel kinderen en jongeren steeds aantrekkelijker om zich aan de sluiten bij deze groepen.

Ondanks de vele uitdagingen waar zij en haar leeftijdsgenoten mee kampen, laat Mildred zich niet uit het veld slaan. Ze droomt ervan haar gemeenschap te verenigen door middel van onderwijs - en het Vredescircus helpt haar daarbij.

Onderwijs als vredestichter

Toen War Child haar regio bereikte, greep Mildred de kans om mee te doen met beide handen aan. Het Vredescircus had haar niet op een beter moment kunnen bezoeken: Mildred houdt enorm van leren en had moeite om positief te blijven toen haar school moest sluiten vanwege de pandemie.

Nu is ze hoopvol over wat er komen gaat - en heeft duidelijke ideeën voor de toekomst: "Ik denk dat het heel belangrijk is dat kinderen en jongeren over vrede praten. Zo leren we hoe we samen kunnen leven." In haar vredesvoorstel beschrijft Mildred de noodzaak dat alle kinderen - waar ze ook opgroeien - toegang hebben tot onderwijs. Mildred: "Mijn droom is dat we allemaal verenigd zijn op school; mijn leraren, mijn vrienden, mijn gemeenschap... Zolang we kunnen leren, is vrede binnen handbereik."

Het Vredescircus is onlangs tot een einde gekomen. Ons team in Colombia onderzoekt momenteel financieringsmogelijkheden, zodat we dit unieke project opnieuw kunnen uitvoeren.