Rap en breakdance als steun in onrustige tijden

21 mei 2021

Colombia

Unrest in Colombia - War Child is using dance, art and music as a calm in the storm
Afgelopen weken gingen tienduizenden Colombianen de straat op om te protesteren. Wat begon als protest tegen belastinghervorming van de regering, mondde snel uit in woede over het toenemende geweld in Colombia, de ongelijkheid, de verwaarlozing, de gevolgen van corona en het politiegeweld, waarbij de jeugd het zwaarst te lijden heeft.

Een harde klap

Bij de protesten zijn tenminste 43 mensen omgekomen en 2387 gewond geraakt. Demonstranten - waaronder veel jongeren - blijven in de grote steden van Colombia de straat opgaan uit protest tegen de hardhandige politieoptredens, dat ook wordt veroordeeld door internationale mensenrechtenorganisaties.

War Child zoekt in Colombia naar creatieve manieren om jongeren te beschermen en vrede te bevorderen, zoals onze projectcoördinator Tomas Lion hieronder uitlegt. Wij zetten ons in om kinderen en jongeren in staat te stellen hun rechten op te eisen en hun talenten te ontplooien - vrij van trauma's en geweld. De toegenomen onrust en het tragische verlies van levens zijn een harde klap. Het initiatief SaludArte - waarbij jongeren in steden hun geestelijke gezondheid in eigen hand nemen is tijdelijk opgeschort. Door het aanhoudende geweld is het te gevaarlijk de straat op te gaan. War Child houdt contact met jongeren en hun families en stuurt bijvoorbeeld Whatsapp-berichten met tips om stress te verminderen.

Unrest in Colombia - War Child is using dance, art and music as a calm in the storm

Spel en beweging helpen jongeren om te gaan met de stress en spanningen van de coronapandemie.

Foto: Cormepaz

Unrest in Colombia - War Child is using dance, art and music as a calm in the storm

War Child wil de stem van jongeren laten horen

Foto: Cormepaz

Teken van solidariteit

War Child is solidair met jongeren die zich gedwongen voelen hun stem te verheffen in tijden van tegenslag. "Mensen vragen waarom zoveel jongeren bij de demonstraties betrokken zijn. Ik antwoord: welk alternatief hebben ze?", zegt rapartiest en projectcoördinator Tomas Lion. Vanwege de coronapandemie is de werkloosheid in een groot deel van het land sterk gestegen en wordt de armoede groter. Het gevolg is dat kinderen en jongeren vaker door criminele bendes en gewapende groeperingen worden gerekruteerd of worden gedwongen voor ze te werken. "De belastinghervorming zou deze risico’s en de hopeloosheid alleen maar hebben vergroot ", zegt Tomas. "Jongeren moesten hun stem wel laten horen, en dat deden ze met goede bedoelingen."

De stem van jongeren laten horen

Lion legt uit: "We blijven ons richten op psychosociale ondersteuning, onderwijs en het laten horen van de stem van de jongeren. We willen deze steun uitbreiden naar ouders en verzorgers. Zij voelen onvoorstelbare stress wanneer hun kinderen de deur uitlopen om deel te nemen aan de demonstraties en gearresteerd kunnen worden of erger".

War Child ontwikkelt ook boodschappen over geestelijke gezondheid en vredesopbouw die de jongeren in onze programma's kunnen uitdragen - op een manier die bij hen past. "Jongeren gebruiken rap, breakdance, muziektheater, graffiti en podcasts als een rustpunt in de storm en een manier om ermee om te gaan", zegt Lion. "Nu is het tijd om deze stemmen te laten horen en hun creatieve uitingen te faciliteren."