Zorgplicht voor Nederlandse kinderen van omgekomen jihadisten

12 juni 2019

War Child helpt Syrische kinderen
Twee Nederlandse weeskinderen van omgekomen jihadisten in Syrië zijn deze week naar Nederland teruggehaald. Collega Ernst Suur reageert in het tv-programma Editie NL op de vraag of deze kleuters later zouden kunnen radicaliseren. Maar vooral, wat nu te doen?
“Het zijn onze kinderen en zij hebben er niet voor gekozen om daar te zijn. Deze kinderen hebben recht op bescherming en psychosociale hulp. Structuur en regelmaat zijn voor hen belangrijk."
Ernst Suur, medewerker War Child

Kinderen in het kalifaat

Veel kinderen die opgroeien in oorlogsgebied ontwikkelen gedragsproblemen. Zij hebben last van nachtmerries, plassen in bed of hebben een enorm wantrouwen richting volwassen. Dat geldt ook voor kinderen in het kalifaat.

Zorgplicht voor kinderen

Wij vinden dat Nederland een zorgplicht heeft voor deze kinderen. Net zoals zij die heeft voor de kinderen die in Nederland wonen. Het is belangrijk dat zij – wanneer ze terugkeren naar ons land – op maat gemaakte zorg aangeboden krijgen. Structuur, veiligheid en regelmaat zijn essentieel voor deze groep om zich gezond te ontwikkelen.

“Kinderen die een traumatische ervaring of een conflict meemaken hebben emotionele en psychische steun nodig."
Ernst Suur, medewerker War Child

Kans op radicalisering verkleinen

En wat betreft radicalisering? Als je kinderen ophaalt, goed opvangt en zorg biedt dan hebben ze weer een toekomstperspectief. Doe je dat niet, dan is de kans op radicalisering veel groter. De Nederlandse samenleving is dus ook gebaat bij hun veilige terugkeer.

Enorme veerkracht

Ongeacht de verschrikkelijke ervaringen in het kalifaat, moeten we niet vergeten dat kinderen beschikken over een enorme veerkracht. Dit zien wij dagelijks terug in het werk in de veertien landen waar wij actief zijn. Door de juiste begeleiding pikken zij de draad weer op.

Wij ondersteunen, in samenwerking met Save the Children en UNICEF Nederland, gevluchte kinderen in Nederlandse opvanglocaties en op scholen. Met activiteiten die gebaseerd zijn op gedragsvaardigheden werken zij spelenderwijs aan hun toekomst.