Acht jaar opgroeien onder IS: hoe nu verder?

15 maart 2019

Syrië

Glurend uit het raam van de tent in Lebanon zit een kind in lockdown vanwege corona
Moet je kinderen van Nederlanders die waren aangesloten bij Islamitische Staat (IS) helpen? Deze vraag hield Nederland de afgelopen maanden bezig. Ja, vinden wij.

Jarenlang onder het regime van IS

Al acht jaar lang kampen kinderen in het kalifaat en de door IS bezette gebieden met geweld, indoctrinatie en bombardementen. Zij groeiden op onder het brute regime. Alles, zelfs hun onderwijsprogramma’s, werden opgesteld door IS. Nog altijd is een gedeelte van het land in handen van IS-strijders. Afgelopen week werden er duizenden kinderen geëvacueerd uit het bezette Baghouz, een stad in het zuidoosten van Syrië. Slechts één op de vier kinderen uit het kalifaat kon terugkeren. Hoe ziet het leven van de kinderen die achtergebleven in bezet Syrië eruit?

Ondergedompeld in oorlog

Journalist Alex Crawford bezocht deze kinderen in het noordoosten van het land. 'De afgelopen paar jaar zijn zij afgezonderd van de rest van de wereld. Deze kinderen weten nauwelijks nog hoe de buitenwereld eruit ziet. Voor hen geen internet, televisie, normaliteit. In plaats daarvan zijn zij volkomen ondergedompeld - bijna verdronken - in oorlog, bloed, overleven en onvoorstelbare dood.'

Een videoverslag over kinderen die opgroeien in het kalifaat: 'Cubs of the caliphate', door Alex Crawford

Geweld doorbreken

Het leven onder IS heeft een diepgaande impact op het leven van kinderen. Kinderen in het kalifaat, maar ook uit de bezette en getroffen gebieden. Virginia Gamba, VN-afgevaardigde benadrukt hoe belangrijk het is dat deze kinderen ontsnappen uit het geweld dat voor hen inmiddels normaal is geworden, niet alleen voor henzelf, maar ook voor de toekomst van hun land: ‘De re-integratie van kinderen is cruciaal voor duurzame vrede en het doorbreken van geweldcycli’.

“Als je nu niet de juiste steun biedt gaat het over tien, twintig jaar weer mis"
Onze collega, Hendrik Jan Harbers werkt met gevluchte Syrische kinderen

Nu de juiste steun, anders gaat het weer mis

Wij weten: onderwijs en psychosociale hulp is essentieel voor de re-integratie van deze kinderen in de maatschappij. Na jaren leven onder het IS regime zijn veel van hen angstig en teruggetrokken geworden, sommigen vertonen agressief gedrag en velen kampen met nachtmerries. Het is van internationaal belang dat niet alleen deze kinderen, maar ook hun leeftijdsgenoten uit de door IS bezette gebieden de kans krijgen hun toekomst op te bouwen. Zoals collega Hendrik Jan het in zijn interview met Deutsche Welle beschrijft: 'Deze kinderen hebben geen woorden nodig, maar daden.'

Om hun vaak verschrikkelijke ervaringen te verwerken heeft deze groep kinderen gespecialiseerde psychosociale hulp nodig. En met (inhaal)onderwijs kunnen de kinderen aan hun toekomst bouwen - een toekomst in vrede. Zij hebben hebben recht op gelijke kansen en mentale steun. Omdat alle kinderen hier recht op hebben, én om te voorkomen dat deze generatie kinderen in toekomstige conflicten een kwetsbare groep is.

“Met de juiste begeleiding en onderwijs vergroot je de kans dat ze opgroeien als gezonde kinderen."
Onze directeur Tjipke Bergsma

Weerbare generatie voor vreedzame toekomst

In veertien landen werken wij met kinderen die het slachtoffer zijn van gewapende conflicten. Omdat alle kinderen recht hebben op onderwijs en bescherming, maar ook om de vicieuze cirkel van geweld te doorbreken. Dat kinderen met de juiste steun de draad weer op kunnen pakken, zien wij dagelijks. Wij versterken hun veerkracht en vertrouwen in zichzelf en anderen zodat kinderen een vreedzame toekomst kunnen opbouwen.