Johan Neeskens bezoekt ons voetbalproject in Colombia

25 januari 2022

Voetbalfenomeen Johan Neeskens bezoekt ons project 'Play it for live and future' in Colombia
Op dit moment bezoekt internationaal oud-profvoetballer Johan Neeskens als ambassadeur van WorldCoaches ons project 'Play it for live and future' in Colombia. "Voetbaltrainingen en levenslessen bieden de jongeren structuur en plezier, wat ze kunnen gebruiken voor hun toekomst in voetbal en in het leven," aldus Johan. Lees hoe wij samen met KNVB voetbal inzetten om de situatie van jongeren te verbeteren.

Voetbaltrainingen én levenslessen

De naam zegt het al - 'Play it for live and future' (Speel voor het leven en voor de toekomst). Samen met de KNVB - en met ondersteuning van de Nederlandse Ambassade in Colombia en Signify Foundation - zetten wij de kracht van voetbal in om de situatie van Colombiaanse jongeren te verbeteren. Binnen het project geven wij 75 jongeren psychosociale ondersteuning, voetbaltrainingen, en lessen in levensvaardigheden zoals samenwerken, besluitvaardigheid en zelfvertrouwen. Zo geven we de jongeren alle middelen die zij nodig hebben stappen voorwaarts te zetten - en kinderen in hun gemeenschap te stimuleren hetzelfde te doen.

“Voetbaltrainingen en levenslessen geven de jeugd structuur en vreugde, wat ze kunnen gebruiken voor hun toekomst in voetbal en in het leven"
Johan Neeskens

Rolmodellen binnen de gemeenschap

Na afloop van hun training zullen de jongeren als sportcoaches positieve rolmodellen zijn binnen hun gemeenschap. De voetbaltechnieken en levensvaardigheden die zij hebben opgedaan geven ze - onder onze begeleiding - door aan 300 jongens en meisjes uit de gemeenschappen van Usme en Ciudad Bolívar. Op deze manier is voetbal een middel om vaardigheden te trainen en door te geven - en een effectieve motor van verandering. Dat onderschrijft ook Ernst Noorman, ambassadeur van de Nederlandse Ambassade in Colombia: “voor de Nederlandse overheid zijn cultuur en sport essentieel bij vredesopbouw. In Colombia zijn we betrokken bij initiatieven die de mensenrechten van de gehele bevolking beschermen en bevorderen, ook de rechten van jongeren.”

“Tijdens sporten kan een kind gewoon kind zijn. Het kan letterlijk en figuurlijk een uitweg uit de ellende zijn. Alles is mogelijk"
Vivianne Miedema

De kracht van voetbal volgens Johan Neeskens en Vivianne Miedema

Als ambassadeur van KNVB Worldcoaches zet Johan Neeskens al jaren de sociale en verbindende kracht van het voetbal in om de sociale positie van kinderen in ontwikkelingslanden te verbeteren. “Op een bepaalde leeftijd word je ervan bewust dat je veel kennis en ervaring hebt die je kunt delen met jongeren die houden van voetbal en met degenen die trainers willen worden. Voetbaltrainingen en levenslessen geven de jeugd structuur en vreugde, wat ze kunnen gebruiken voor hun toekomst in voetbal en in het leven”, aldus Johan Neeskens.

Ook onze 'eigen' voetbalfenomeen, War Child-ambassadeur Vivianne Miedema, gelooft in de "helende kracht van voetbal". Ze licht toe: "tijdens sporten kan een kind gewoon kind zijn. Het kan letterlijk en figuurlijk een uitweg uit de ellende zijn. Alles is mogelijk."

Samen met KNVB Worldcoaches zet War Child de kracht van voetbal om de situatie van lokale Colombiaanse jeugd te verbeteren

Colombiaanse jongeren en kinderen leren levenslessen en voetbaltechnieken

Foto: War Child

Vivianne Miedema is ambassadeur voor War Child

Als War Child-ambassadeur gelooft Vivianne Miedema in de kracht van sport

Foto: War Child

Kunst, dans, muziek - en nu ook voetbal

Naast de psychosociale begeleiding en training in levensvaardigheden voor jongeren, organiseren wij kinderbeschermingssessies voor ouders en verzorgers. Zo zetten wij ons in om het belang van inclusieve en beschermende gemeenschappen over te brengen. AnneMarika Smiers, onze landendirecteur in Colombia vertelt: “Na een succesvolle samenwerking in Libanon, ben ik blij ons werk met de KNVB voort te zetten in Colombia. In deze regio zijn veel jongens en meisjes getroffen door het geweld in zowel urbane als rurale context. In ons werk hier maken wij al gebruik van kunst, dans en muziek. We zijn blij om nu ook voetbal in te kunnen zetten om jongeren te steunen in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling."