Nederland

Sport- en spelactiviteiten voor gevluchte kinderen in Nederland

Een veilig onderkomen

Sinds 2015 biedt Nederland een veilig onderkomen aan tienduizenden asielzoekers. Op dit moment wonen er 21.000 vluchtelingen in Nederlandse opvanglocaties. Meer dan 7000 van hen is onder de 18 jaar. De meeste van deze vluchtelingen komen uit Syrië, Afghanistan, Eritrea en Irak. Vluchten uit je thuisland is niet gemakkelijk. Onderweg zijn er maar weinigen die gespaard worden voor gewelddadigheden.

Onzekerheid en stress

De onzekerheid en stress die hierbij komt kijken is voor iedereen moeilijk, maar al helemaal voor kinderen. Na aankomst in een veilige omgeving is dit niet zomaar verdwenen. Een bed, eten en drinken is er vaak wel, maar in de emotionele en sociale behoeften van gevluchte kinderen wordt in opvangcentra niet of onvoldoende voorzien. Hier brengen wij met TeamUp, in samenwerking met Save the Children en UNICEF, verandering in.

TeamUp

Getrainde vrijwilligers organiseren sport- en spelactiviteiten voor gevluchte kinderen

Foto: Julie Hrudova

“Het is 't leukst als wij mogen kiezen wat we gaan doen. Daar word ik heel blij van!"
Evi uit Syrië

Wat wij doen

In 2016 lanceerden wij TeamUp, hét project voor gevluchte kinderen van 6 tot 18 jaar in Nederland. Getrainde vrijwilligers doen samen met de kinderen gestructureerde sport-, spel- en bewegingsactiviteiten. Dit is meer dan alleen een welkome afleiding voor de kinderen: elke activiteit heeft een doel. Kinderen leren bijvoorbeeld omgaan met woede of stress, samenwerken of hoe zij hun zelfvertrouwen kunnen opbouwen.

Alle activiteiten samen geven kinderen houvast, en zij leren omgaan met stressvolle situaties en herinneringen. Kinderen die andere specialistische hulp nodig hebben, verwijzen wij bijtijds door. Zo proberen wij de kans te verkleinen dat gevluchte kinderen op de lange termijn psychosociale problemen ontwikkelen.

Dertig opvangcentra door heel Nederland

Inmiddels weten wij dat de TeamUp-activiteiten een positief effect hebben op het denken en doen van gevluchte kinderen. Op dertig opvangcentra in Nederland helpen wij jaarlijks duizenden kinderen - en dit worden er steeds meer. Daarnaast gaan wij activiteiten organiseren voor gevluchte kinderen op zeventien scholen in Nederland. Ook internationaal groeien we: na succesvolle programma's in Oeganda gaan we aan de slag in Zuid-Soedan, Colombia, Griekenland en de bezette Palestijnse gebieden.