Irak

Irakese kinderen hebben recht op onderwijs, bescherming en psychosociale hulp

Territoriale gevechten

Irak is jarenlang door oorlog geteisterd. Sinds de afzetting van president Saddam Hoessein in 2003 is de situatie in het land instabiel. Regeringsmachten en gewapende groeperingen zoals Islamitische Staat (IS) zijn bezig met heftige territoriale gevechten.

Gevechtsoperaties tegen IS zijn inmiddels beëindigd, maar met name in gebieden waar IS lokale aanhang geniet is het geweld is nog niet verdwenen. Als gevolg van het geweld zijn miljoenen mensen uit hun huizen verdreven, de helft van hen op zoek naar veiligheid buiten de landsgrenzen.

Kinderen als menselijk schild

De armoede in het land groeit. Bijna zeven miljoen Irakezen hebben op dit moment dringend humanitaire hulp nodig - de helft van hen is kind. Deze kinderen lopen dagelijks het risico te worden ontvoerd, seksueel misbruikt, of gedwongen om mee te vechten in gewapende groepen.

Kinderen die opgroeien in gebieden die in de handen van IS zijn of waren hebben vaak verschrikkelijke dingen meegemaakt. Velen hebben fysiek en geestelijk geweld doorstaan en zijn ontvoerd of gebruikt als menselijk schild of kindsoldaat. Deze kinderen hebben psychosociale hulp nodig.

“Wij helpen kinderen omgaan met hun angsten, en laten hen zien dat mensen om hen geven."
Peter Schouten, woordvoerder War Child

Wat wij doen

In Irak ondersteunen wij het werk van War Child UK. Samen werken wij hard om meer kinderen toegang tot onderwijs te geven. In het land waar regelmatig aanvallen op scholen plaatsvinden, kunnen bijna 2,6 miljoen kinderen niet naar school. Velen van hen voelen nog dagelijks stress en onzekerheid door het jarenlange geweld.

Deze kinderen hebben - net zoals alle kinderen - recht op een onbezorgde jeugd. Recht op zorgeloos kunnen spelen en leren. Op onze veilige plekken werken wij met kinderen en hun ouders. We geven workshops over de behoeften van en gevaren voor kinderen, en betrekken ze in creatieve activiteiten. Zo creëren wij een plek waar Irakese gezinnen de oorlog achter zich kunnen laten.