Een impact die niet uit te wissen is: het War Child Correctbook

Gegrepen door de economische ongelijkheid in Zuid-Afrika besloot hij acht jaar geleden een sociale onderneming op te starten. En met succes. Sam van Tol (28) zet zich nu in voor beter onderwijs voor kinderen in oorlogsgebieden. Met zijn Correctbook is hij dan ook #goedbezig voor War Child.
Het speciale War Child Correctbook

Sam (l) zet zich sinds 2014 in voor beter onderwijs voor kinderen in ontwikkelingsgebieden

Foto: Sandra Ruhe

Het speciale War Child Correctbook

Onder het motto ‘Make an Impact You Can’t Erase’ lanceerde zijn sociale onderneming een speciale War Child Correctbook

Foto: Sandra Ruhe

Een Correctbook?

Dat is een herbruikbaar schrift dat kinderen op school kunnen gebruiken, inclusief uitwisbaar schrijfmateriaal. Wel zo duurzaam, is de gedachte. “In verschillende Afrikaanse landen zag ik hoe weinig schoolmaterialen er eigenlijk voor handen waren. Dan gaan kinderen misschien wel naar school, maar hebben ze vervolgens niets om op te schrijven. Dus hebben we de Correctbook laten ontwikkelen”, vertelt Sam trots.

Jaarlijks produceert zijn onderneming tweehonderdduizend stuks voor de Europese markt. Van elk verkocht exemplaar gaat een percentage in materialen naar landen als Rwanda, Kenia en Ghana. Ruim vijftigduizend kinderen maken daardoor direct gebruik van dit innovatieve schrift. Sinds vorige maand hebben War Child en Correctbook de handen ineengeslagen. “We willen echt heel graag het onderwijs voor kinderen in oorlogsgebieden verbeteren”, zo legt hij zijn beweegredenen uit.

Een impact die niet uit te wissen is

Onder het motto ‘Make an Impact You Can’t Erase’ lanceerde hij een speciale War Child Correctbook. Een versie voor consumenten en eentje voor de zakelijke markt. Bij die laatste heeft het bedrijf de optie om het eigen logo voorop te plaatsen. Van elke verkochte editie doneert Correctbook 8 euro om kinderen die door oorlog zijn getroffen, wereldwijd te ondersteunen. En dat is hard nodig, zag Sam recent nog in Rwanda.

“Kinderen gaan misschien wel naar school, maar hebben vervolgens niets om op te schrijven. Dus hebben we de Correctbook laten ontwikkelen."
Sam van Tol

Een simpele oplossing

Sam: “Ik was daar in een vluchtelingenkamp dat vol zat met aangeslagen kinderen, vaak zonder ouders en begeleiding ter plaatse. Ze vertelden mij dat ze uit de DR Congo waren gevlucht. Deze kinderen waren totaal onwetend over hun toekomst. Er waren bovendien maar zes klaslokalen voor zeshonderd kinderen.” Om over de aanwezige schoolmaterialen nog maar te zwijgen. En dat terwijl de oplossing vrij simpel is.

Fouten maken mag weer

De impact die een Correctbook heeft, is namelijk enorm. “Uit onderzoek blijkt dat de stress bij kinderen, leraren en ouders naar beneden gaat. Waarom? Omdat ze anders misschien één schriftje en een pen hebben. Daardoor hebben ze het gevoel geen fouten te mogen maken, want ieder stukje papier heeft een waarde. Nu hebben kinderen veel meer plezier in de klas. Nu mag ik weer fouten maken, zei een van de kinderen tegen ons.”

Een samenwerking die naar meer smaakt

“Ik zou heel graag willen dat we met het opgehaalde geld voor War Child ook echt samen een project kunnen opzetten in de nabije toekomst”, vertelt Sam. Want de verhalen uit oorlogsgebieden maken hem naar eigen zeggen alleen maar strijdlustiger. “Uiteindelijk geloof ik in de goedheid van de mens, maar sommigen zijn echt totaal van hun padje af.”

“Ze vertelden mij dat ze uit de DR Congo waren gevlucht. Deze kinderen waren totaal onwetend over hun toekomst"
Sam van Tol
Het Correctbook team

De verhalen uit oorlogsgebieden maakt het Correctbook team alleen maar strijdlustiger

Foto: Sandra Ruhe

#Goedbezig voor War Child

Correctbook is #goedbezig voor War Child. Ben jij geïnspireerd geraakt door hun bijzondere steun? Word Business Friend of kom in actie op een manier die bij jouw onderneming past. Want alleen sámen halen we de oorlog uit een kind.