Frédérique inspireert haar klas: 25 leerlingen rennen voor War Child

25 enthousiaste kinderen en één supergemotiveerde juf voor de klas. Dat vormde de basis van het succes waarmee Frédérique Ravelli en de kinderen uit groep 6 van basisschool De Parkiet #goedbezig gingen voor War Child. Ze behandelden het War Child-lespakket én liepen een gesponsorde Avondvierdaagse. Met een mega-opbrengst als resultaat!
Juf Frederique

Juf Frédérique haalde ons lespakket in huis voor haar klas

Foto: Sandra Ruhe

Leerlingen

Ons pakket maakt basisschoolleerlingen bewust van wat wij doen voor kinderen in oorlog

Foto: Sandra Ruhe

Even terug in de tijd

Aan het einde van haar PABO-opleiding liep Frédérique stage op een asielzoekersschool in een azc. Daar kwam ze dagelijks in contact met gevluchte kinderen en hun vaak schrijnende verhalen. Tegelijkertijd zag ze dat kinderen – ondanks oorlog en geweld - veerkrachtig en flexibel zijn. Ze wist het zeker: op een dag wil ik mij weer inzetten voor kinderen in oorlog. Ruim tien jaar geleden begon Frédérique daarom als vrijwilliger bij War Child. Tot op de dag van vandaag geeft ze voorlichting op scholen.

Leerlingen ervaren het zelf

En nu werd het tijd voor haar eigen school en haalde zij ons lespakket in huis. “Op die manier maakte mijn klas kennis met War Child en leeftijdsgenootjes die opgroeien in oorlog. De opdrachten gaan veel over emoties. Zo tekenen kinderen over gebeurtenissen in hun leven en hun gevoel daarbij. Ze mogen dit daarna delen met de klas, maar dat hoeft niet. Zo leren kinderen emoties te benoemen en hoe je deze kunt uiten. Dat is van belang voor álle kinderen, waar je ook opgroeit. De spelmethodes die War Child gebruikt spelen hier op in. En je ziet dat het werkt!” Ze praatte uitvoerig met haar klas over onder meer de oorlog in Oekraïne die net uitgebroken was.

“Kinderen leren hun emoties te benoemen en hoe je deze kunt uiten. Dat is van belang voor álle kinderen, waar je ook opgroeit."
Juf Frédérique, basisschool De Parkiet

Rennen voor War Child

Haar leerlingen raakten zo geïnspireerd dat ze meer wilden doen. “Omdat we als school mee zouden gaan doen aan de Avondvierdaagse, bedacht de klas om hier een sponsoractie aan te koppelen. Via War Child vroeg ik daarom het sponsorlooppakket Rennen voor War Child aan”, vertelt ze. De kinderen lieten zich sponsoren per kilometer of voor het totaal aantal kilometers. Tijdens de Avondvierdaagse zwaaiden verschillende kinderen met de grote vlag van War Child zodat er nóg meer aandacht werd gevraagd voor kinderen in oorlog.

Een resultaat om trots op te zijn

En met succes! De klas haalde maar liefst ruim 1.800 euro op. De leerlingen waren – terecht – supertrots op het resultaat. Frédérique: “Ouders en kinderen uit andere klassen kwamen vragen of we niet nog een keer zo’n actie kunnen houden, maar dan met de hele school. Wie weet volgend jaar!”

“Ouders en kinderen uit andere klassen kwamen vragen of we niet nog een keer zo’n actie kunnen houden, maar dan met de hele school."
Juf Frédérique, basisschool De Parkiet
Juf Frédérique en haar klas

Frédérique en haar leerlingen haalden maar liefst ruim 1.800 euro op

Foto: Sandra Ruhe

#GoedBezig voor War Child

Frédérique en de leerlingen van groep 6 van basisschool De Parkiet zijn #goedbezig voor War Child. Ben jij geïnspireerd geraakt door hun bijzondere initiatief? Kom dan ook in actie op een manier die bij jou past. Vraag je vrienden, familie en collega’s jou te steunen. Want alleen sámen halen we de oorlog uit een kind.