Venezolaanse kinderen kunnen weer spelen in Colombia - in beeld

De toenemende politieke en economische onrust in Venezuela drijft meer dan 4 miljoen Venezolanen de grens over. Bijna 1.8 miljoen Venezolanen zoeken een betere toekomst in Colombia. Wij vangen ze op!
Boy in Colombia during TeamUp_191211

Een Venezolaanse jongen speelt tijdens een TeamUp sessie om emoties een plek te geven

Foto: War Child

Humanitaire crisis

De hoofdstad Bogotá kent het grootste aantal vluchtelingen. Door het gebrek aan middelen, rechten en toegang tot hulpdiensten lijkt een humanitaire crisis onvermijdelijk. Op verschillende plekken in Colombia, waaronder Bogotá en Maicao, zijn we gestart met onze programma’s die zich richten op bescherming, psychosociale hulp en levensonderhoud.

Collega Peter Schouten over Venezolaanse vluchtelingencrisis

Verwerken door sport en spel

Venezolaanse kinderen die de grens zijn over gevlucht, voelen zich vaak ontheemd, buitengesloten en missen hun gewone leven. Ons programma TeamUp helpt kinderen door middel van sport- en spelactiviteiten weer vrienden maken, emoties uiten en hun ervaringen een plek geven.

War Child Colombia helpt gevluchte Venezolaanse kinderen_190315

In Colombia ondersteunen wij gevluchte kinderen en gezinnen uit Venezuela

Foto: Julio Barrera

Zorgen van je afschudden

Kinderen krijgen de kans om weer plezier te maken en te ontspannen. Even hun hoofd leegmaken en alle zorgen van zich afschudden.

Kinderen maken muziek in Colombia

Muziek, dans en beweging voor kinderen in Colombia

Foto: Julio Barrera

Activiteiten met een doel

Kinderen hebben vooral veel plezier. Maar wat ze niet weten is dat elke activiteit een specifiek doel heeft en is gekoppeld aan een sociaal emotionele thema. Spelenderwijs leren we ze omgaan met stressfactoren zoals pesten, boosheid en angst.

War Child Colombia helpt gevluchte Venezolaanse kinderen_190315

Meisje uit Venezuela doet mee met TeamUp in Colombia

Foto: Julio Barrera

Als het iets teveel wordt

Als je net gevlucht bent en in een onbekende omgeving terecht komt, kan het allemaal iets teveel worden. Kinderen kunnen daarom tijdens de activiteiten een time-out nemen. Onze begeleiders zijn getraind om hiermee om te gaan - en geven de kinderen de aandacht of rust die ze nodig hebben.

Vluchtelingen Colombia Venezuela

Wij bieden psychosociale steun aan gevluchte Venezolaanse kinderen

Foto: Julio Barrera

Kinderen hebben rechten

Naast de activiteiten en de hulp die we bieden in levensonderhoud, maken we kinderen in Colombia bewust van de rechten die ze hebben. Te vaak worden de rechten van gevluchte kinderen genegeerd - denk aan onderwijs, medischezorg en bescherming.

Gevluchte kinderen uit Venezuela in Colombia

Gevluchte kinderen uit Venezuela in Colombia

Foto: Julio Barrera

Onze collega Peter Schouten sprak bij NOS Radio 1 Journaal over de situatie in Colombia, de problemen waarmee Venezolaanse kinderen kampen en hoe wij hen helpen de draad weer op te pakken. Luister het item tussen 09-10 uur vanaf minuut 18.