Rawan (14) uit Irak hoopt dat hij naar huis kan

De jarenlange oorlog in Irak liet Mosul in puin achter en miljoenen kinderen werden ontheemd. Hoe zit het nu met de kinderen van Mosul, die dingen hebben gezien die een kind niet hoort te zien? Kinderen zoals Rawan, die al jaren in een vluchtelingenkamp wonen. Op onze Veilige Plekken krijgen zij, naast plezier en afleiding, hulp bij het omgaan met de dagelijkse stress en het verwerken van hun nare ervaringen.
War Child helpt kinderen in Irak weer kind zijn op veilige plekken

Elke week komt Rawan naar onze Veilige Plek in het vluchtelingenkamp. “Op school krijgen we alleen les, hier doen we spellen en andere activiteiten.

Foto: Hanna Noori

Elke week naar de Veilige Plek

In de vluchtelingenkampen in Noord-Irak wonen meer dan een miljoen mensen, op de vlucht geslagen voor de oorlog die hun woonplaats verwoestte. Veel gezinnen kunnen nu geen kant meer op - hun huizen en dorpen zijn met de grond gelijk gemaakt. Rawan* woont in zo'n vluchtelingenkamp. Hij is veertien jaar oud. Vier jaar geleden vluchtte hij met zijn familie hun huis uit. Inmiddels leeft hij al tweeëneenhalf jaar in het kamp.

"Ik woon samen met mijn ouders, vijf broers en twee zussen," vertelt hij. “Ik zit nu in het derde jaar van de middelbare school. Engels vind ik het leukst op school. Ik leer ook veel andere nuttige dingen.” Elke week komt Rawan naar de Veilige Plek van War Child. “Het is anders dan normale school. Er zijn verschillende leeractiviteiten, op school krijgen we alleen les. Hier doen we spellen en andere activiteiten.”

War Child helpt Irakese kinderen in oorlog weer kind zijn op veilige plekken

Rawan woont al tweeëneenhalf jaar in het vluchtelingenkamp in Noord-Irak, samen met zijn ouders, vijf broers en twee zussen

Foto: Hanna Noori

Samen problemen oplossen

Rawan neemt regelmatig deel aan onze I DEAL-sessies op de Veilige Plek. I Deal combineert creatieve activiteiten met spellen en groepsdiscussies, om de veerkracht van kinderen te versterken en hen te leren omgaan met het dagelijks leven in het vluchtelingenkamp.

Hij doet dit jaar voor het eerst mee aan de War Child-activiteiten. Rawan: “We leren er meer over onszelf en over onze vrienden. Wat hen verdrietig maakt en wat hen ongelukkig maakt. Over hoe we erachter komen hoe onze vrienden zich voelen, bijvoorbeeld door hun gezichtsuitdrukkingen. En we krijgen les over hoe we samen onze problemen kunnen oplossen. Bij War Child worden we aangemoedigd met anderen om te gaan en te werken aan een betere toekomst. Ik wil graag dokter worden. Ik wil mijn mensen, de maatschappij en iedereen die ik ken helpen."

“Bij War Child worden we aangemoedigd met anderen om te gaan en te werken aan een betere toekomst."
Rawan
War Child helpt kinderen in Irak weer kind zijn op veilige plekken

Rawan: "Ik wil graag dokter worden. Ik wil mijn mensen, de maatschappij en iedereen die ik ken helpen."

Foto: Hanna Noori

De oorlog in Irak

De Jezidi's in Noord-Irak leden jarenlang onder het bewind van de Islamitische Staat (IS). Honderdduizenden sloegen op de vlucht. Velen van hen wonen nu, net zoals Rawan en zijn familie, in vluchtelingenkampen. Zij kunnen nog steeds niet terug naar huis.

Rawan denkt vaak aan thuis. “Mijn wens is dat Irak beter wordt en dat we terug kunnen naar ons dorp. Ik wil dat we er veilig zijn en dat ons dorp opnieuw wordt opgebouwd. Want alles is verwoest en onze huizen zijn afgebrand." Rawan vindt het leven in het kamp niet heel naar, maar het is niet zoals in zijn dorp. “Daar waren mijn vrienden. En het was er mooier dan hier. Maar zolang het er niet veilig is kunnen we niet terug. Alleen maar naar andere landen.”

“Mijn wens is dat Irak beter wordt en dat we terug kunnen naar ons dorp. (...) Maar zolang het er niet veilig is kunnen we niet terug."
Rawan

Leven in het kamp

Rawan is vastberaden om het beste van zijn situatie te maken. “Ik heb hier vrienden gemaakt en we zijn goed voor elkaar. Ik hou van voetballen. Er zijn geen voetbaltoernooien, maar vaak spelen we toch. Dat vind ik leuk. De mensen hier zijn aardig, zoals in ons dorp. We zijn allemaal buren en vrienden. Ik kende ze eerst niet, maar nu zijn we vrienden."

Hij twijfelt geen moment aan het werk van War Child in het kamp. “Zonder de Veilige Plek van War Child zouden we niets anders kunnen doen dan naar school gaan. En op de Veilige Plek leren we veel meer, bijvoorbeeld Engels spreken. Ik heb mijn vrienden verteld over War Child en gezegd dat ze ook hierheen moeten komen. Ik heb ze verteld hoe goed deze plek is.”

War Child helpt kinderen in Irak weer kind zijn op veilige plekken

Rawan met zijn familie in hun tent. "“Mijn wens is dat Irak beter wordt en dat we terug kunnen naar ons dorp."

Foto: Hanna Noori

War Child helpt kinderen in Irak en wereldwijd weer kind zijn op veilige plekken

Rawan: "Ik heb mijn vrienden verteld over War Child en gezegd dat ze ook hierheen moeten komen. Ik heb ze verteld hoe goed deze plek is.”

Foto: Hanna Noori

Toekomst voor de kinderen van Mosul

Oorlog berooft kinderen van bijna alles. Hun zorgeloze bestaan, vertrouwen en vaak – net zoals Rawan - hun huis, vrienden en familieleden. Terwijl ze hun nare herinneringen en nachtmerries maar niet kwijtraken. Deze kinderen kunnen geen kant op - hun thuis is niet meer.

Op onze Veilige Plekken kunnen zij weer even kind zijn, onbezorgd spelen en leren. Leren over wie ze zijn en wat ze willen. Zo geven wij kinderen hoop en houvast - zodat zij hun toekomst kunnen opbouwen. En hun dromen najagen.

Vóór het einde van het jaar hopen wij 3000 extra kinderen te kunnen helpen op Veilige Plekken. Doe jij mee?

* Voor zijn eigen veiligheid is Rawan's naam veranderd