Arnon Grunberg: "Mijn ouders droegen de Holocaust met zich mee - en gaven dit door"

“Mijn ouders zijn vereenzaamd uit de oorlog gekomen. Bepaalde ervaringen kun je nou eenmaal niet delen.” De ouders van schrijver Arnon Grunberg overleefden de Holocaust. Hun oorlogservaringen van het onderduiken en de concentratiekampen droegen zij elke dag met zich mee. En dat gaven ze, onbewust, door aan hun zoon.

Interview met schrijver Arnon Grunberg

Oorlog wordt vaak van generatie op generatie doorgegeven

Ook als de oorlog is gestopt, laat deze vaak nog onzichtbare littekens achter. Ook in de volgende generaties. “Ik ben als puber zo boos geweest, omdat ik voelde dat mij iets was aangedaan. Ik voelde dat mijn ouders niet leefden zoals ze zouden kunnen leven. En dat ze in elk geval niet leefden zoals ik dacht dat zij zelf en wij als gezin zouden kunnen leven. Ik moest mijzelf redden, de baas worden over mijn eigen leven. Toen ben ik naar een psycholoog en een psychiater gegaan.”

'De kunst is leren spelen met de pijn'

Op dit moment groeien 230 miljoen kinderen op in oorlog. Die oorlog zorgt voor angst, pijn of woede. War Child leert kinderen spelenderwijs omgaan met deze emoties. Door erover te praten of te schrijven krijgen deze emoties een plek. En zo verwoordt Arnon onze missie: “De kunst is niet om de pijn te overwinnen of om ervan te genezen, maar om ermee te leren spelen. Trauma kan een enorme kracht zijn en een bron van mogelijkheden. Om te leren schrijven over trauma, moet je eerst oprecht leren luisteren naar een ander. Luisteren zonder oordeel is zo belangrijk en zo verhelderend. Je leert dan zoveel over het leven. In luisteren en schrijven zit bevrijding en genezing, ook voor oorlogstrauma’s.”

Kinderen zijn sterker dan oorlog

Met creatieve activiteiten, sport en spel, en ook met schrijven en luisteren leert War Child kinderen in oorlog hun heftige ervaringen te verwerken. Als wij er op tijd bij zijn, voorkomen wij dat kinderen hun doorgeven aan een volgende generatie. Want kinderen zijn vaak heel krachtig. Met onze hulp geven ze de oorlog een plek - en overwinnen zij hun oorlog.

Oorlog is erfelijk

Dat oorlog erfelijk is, weten ook Geert Mak, Frédérique Spigt, Eva Weyl, Blaudzun en Leila Prnjavorac als geen ander. Onder regie van documentairemaker Deborah van Dam, vertellen zij in persoonlijke interviews met journalist en filmmaker Natascha van Weezel over de blijvende blijvende impact van oorlog op hun leven om aandacht te vragen voor de bijna 200 miljoen kinderen die nú in oorlog opgroeien.

Kinderen zoals Seif. Met muziek, sport en spel helpen we hem zijn heftige oorlogservaringen te verwerken. “Mijn juf heeft mij geleerd dat het belangrijk is om te praten over mijn gevoelens. Ik vertel haar over hoe ik in mijn nachtmerries door een schaduw naar beneden word gesleurd. Erover praten helpt."

Help jij ons voorkomen dat oorlog van generatie op generatie wordt doorgegeven?