Sri Lanka

Kinderen in Sri Lanka helpen hun toekomst in veiligheid op te bouwen

Cijfers op een rij

  • Bevolking: 20,8 miljoen
  • Kinderen en jongeren onder 18: zes miljoen
  • Kinderen die door het conflict zijn getroffen: 900.000
  • Aantal projecten van War Child in 2017: vier
  • Aantal partners dat onze projecten helpt uitvoeren: drie
  • Aantal deelnemende kinderen: 6.478
  • Aantal deelnemende volwassenen: 1.812

Situatie in Sri Lanka

De burgeroorlog tussen regeringstroepen en gewapende opstandelingen in Sri Lanka duurde 26 jaar en eindigde in mei 2009. Sindsdien herstelt het land langzaam maar zeker van het brute geweld. Meer dan 70.000 mensen verloren tijdens de oorlog hun leven en 800.000 mensen werden gedwongen te vluchten. Tot op de dag van vandaag lopen er rechtszaken wegens misbruik tegen zowel het Sri Lankaanse leger als rebellen van de Tamil Tijgers.

De afgelopen drie jaar heeft de regering belangrijke stappen gezet om het rechtssysteem te verbeteren en bij de vervolging van verdachten van mensenrechtenschendingen. Er wordt een nieuwe grondwet opgesteld om de verzoening te bespoedigen en de regering bouwt aan veiligheid in Sri Lanka, onder andere door demilitarisatie.

Met deze stappen groeit de stabiliteit in Sri Lanka. Sinds 2019 wordt het land door de Wereldbank, 's werelds grootste instituut voor ontwikkelingssamenwerking, geclassificeerd als lage- en middeninkomensland in plaats van lage-inkomensland. Ondanks de voorwaartse beweging zijn er vooral op lokaal niveau nog steeds problemen. Veel belangrijke infrastructuur, zoals scholen en wegen, is nog steeds in verval. Een reeks natuurrampen heeft het proces van wederopbouw vertraagd.

Detection which children need psychosocial support with the community case detection tool in Sri Lanka War Child

Met onze programma's in Sri Lanka zetten wij ons in voor bescherming, veiligheid en het psychosociale welzijn van kinderen

Foto: Marcel van der Steen

Situatie van kinderen

Sri Lankaanse kinderen groeien op met de erfenis van een jarenlange oorlog. Dat is nog dagelijks voelbaar. Met name in het noorden en oosten van het land leefden veel kinderen jaren in armoede in vluchtelingenkampen, voordat ze na het einde van de oorlog terug naar huis konden.

Ondanks dat veel gezinnen weer in hun oude huis wonen, lopen kinderen nog steeds risico’s. Veiligheid is geen garantie voor Sri Lankaanse kinderen. Er zijn bijna geen structuren en instanties voor de bescherming van kinderen. Dit maakt kinderen kwetsbaar voor misbruik: voor velen is het leven nog altijd onveilig. Kinderarbeid onder jonge Sri Lankanen is zeker geen uitzondering: vele kinderen zijn kostwinnaar voor hun gezin. Volgens schattingen van het Kinderfonds van de Verenigde Naties (UNICEF) gaat ongeveer 10 procent van de Sri Lankaanse kinderen niet naar school. In plaats daarvan moeten ze zwaar werk doen.

Seksueel geweld en misbruik van vooral meisjes en jonge vrouwen is een ander groot probleem. Volgens recent onderzoek van UNICEF krijgen elke dag drie tot vijf Sri Lankaanse kinderen te maken met fysiek of seksueel geweld. Ook het aantal kindhuwelijken is een zorg - maar hier zijn weinig gegevens over bekend.

Een ander probleem is dat veel kinderen in Sri Lanka opgroeien zonder ouders of verzorgers. Naar schatting 15.000 kinderen worden momenteel opgevangen door het nationale zorgsysteem. De meeste van hen zijn in de steek gelaten door ouders die naar het buitenland migreerden, op zoek naar werk.

Wat wij doen

War Child is momenteel bezig met het overdragen van onze programma's in Sri Lanka aan lokale partners. In plaats van een kantoor in Sri Lanka, zullen we nieuwe strategische, lokale partners zoeken en investeren in duurzame samenwerkingen.

Wij zijn sinds 2010 actief in Sri Lanka, waar wij ons inzetten voor de veiligheid en rechten van kinderen en hen helpen omgaan met de dagelijkse gevolgen van de voormalige, 26-jarige burgeroorlog. Wij bieden kinderen en jongeren onderwijs en psychosociale steun. Dit doen wij in samenwerking met overheidsinstanties en lokale organisaties door het hele land.

Onze projecten zijn ook bedoeld om de bestaande kinderbeschermingssystemen te helpen versterken - met name in de noordelijke en oostelijke provincies van het land. Ook vinden wij het belangrijk dat kinderen weten dat ook zij een stem hebben in het nemen van besluiten. In 2017 hielden zes kindervertegenwoordigers een Skype-vergadering met het kinderrechtencomité van de Verenigde Naties (VN) over problemen van de jeugd in Sri Lanka aan te pakken. Deze activiteiten worden voortgezet, maar zullen nu worden geleid door lokale organisaties.

Met de overgang naar een middeninkomensland is het voor NGO's die in Sri Lanka actief zijn, steeds moeilijker geworden om financiering te krijgen. Door het stokje over te dragen aan lokale en nationale actoren hopen wij deze uitdagingen te overwinnen en ervoor te zorgen dat onze methodiek niet alleen nu, maar ook in de toekomst een positieve invloed heeft op het leven van kinderen.

TeamUp voor kinderen in Sri Lanka - War Child

Wij helpen kinderen en jongeren in Sri Lanka hun toekomst in veiligheid opbouwen

Foto: War Child

Onze projecten

Versterking van preventie en rapportage

Dit initiatief versterkt de preventie en rapportage van (seksueel) geweld tegen vrouwen en meisjes in het noorden van het land.

Opkomen voor rechten en kansen creëren

Met dit project proberen wij een bijdrage te leveren aan de bevordering en bescherming van mensenrechten, en landelijke systemen gericht op de rechten van kinderen te versterken.

Jeugdraad

Met onze jeugdraad in het oosten van Sri Lanka stimuleren wij jongeren zich te organiseren om War Child en onze partners te adviseren. Op deze manier kunnen wij beter op de behoeften van de Sri Lankaanse jeugd in te spelen.

De gemeenschap opbouwen en mentale gezondheidszorg versterken

Hiermee zorgen wij ervoor dat mensen in nood de psychosociale steun krijgen die zij nodig hebben. Alles om de problemen en obstakels waar kinderen in Sri Lanka mee te maken hebben beter te begrijpen en aan te pakken.

Verhalen van kinderen

Een veilige plek om te leren

In het noorden en oosten van Sri Lanka hebben wij kindvriendelijke veilige plekken opgezet. Hier krijgen gevluchte kinderen in vrede en veiligheid onderwijs en kunnen zij meedoen aan activiteiten die hen helpen omgaan met hun oorlogsverleden. Deze plekken zijn hard nodig. Veel kinderen in Sri Lanka kunnen niet naar school, maar worden gedwongen zwaar, vaak illegaal werk te verrichten.

Nirmala is één van de duizenden Sri Lankaanse kinderen die meedoet met de activiteiten op onze veilige plekken. Ze groeide op te midden van geweld en verloor tijdens de oorlog haar vader. "Tijdens de oorlog moesten we vaak uit school vluchten", herinnert ze zich. “In de klas moesten we ons verstoppen onder de tafels. We zagen bommen vallen en hoorden schoten."

“Ik heb geleerd hoe ik kan omgaan met mijn gevoelens. Ik word nog steeds vaak boos door alles wat er gebeurd is, maar nu kan ik alles beter een plek geven."
Nirmala uit Sri Lanka

Nirmala nam deel aan de activiteiten om haar psychosociale te steunen. De activiteiten zijn onderdeel van het programma I DEAL. Daarmee helpen wij kinderen hun zelfvertrouwen en veerkracht weer op te bouwen. "Zo heb ik geleerd hoe ik met mijn emoties kan omgaan", zegt Nirmala. “Ik word nog steeds vaak heel boos door alles wat er gebeurd is, maar nu kan ik alles beter een plek geven.”

Ook denkt Nirmala meer aan haar toekomst. Ze weet wat ze wil worden: gymleraar. “Ik wil mijn vrienden helpen en ik wil dat we allemaal gelukkig en veilig zijn. Daar bid ik voor.”