Sri Lanka

Kinderen in Sri Lanka helpen hun toekomst in veiligheid op te bouwen

Cijfers op een rij

  • Bevolking: 20,8 miljoen
  • Kinderen en jongeren onder 18: zes miljoen
  • Kinderen die door het conflict zijn getroffen: 900.000
  • Aantal projecten van War Child in 2017: vier
  • Aantal partners dat onze projecten helpt uitvoeren: drie
  • Aantal deelnemende kinderen: 6.478
  • Aantal deelnemende volwassenen: 1.812

Situatie in Sri Lanka

De burgeroorlog tussen regeringstroepen en gewapende opstandelingen in Sri Lanka duurde 26 jaar en eindigde in mei 2009. Sindsdien herstelt het land langzaam maar zeker van het brute geweld. Meer dan 70.000 mensen verloren tijdens de oorlog hun leven en 800.000 mensen werden gedwongen te vluchten. Tot op de dag van vandaag lopen er rechtszaken wegens misbruik tegen zowel het Sri Lankaanse leger als rebellen van de Tamil Tijgers.

De afgelopen drie jaar heeft de regering belangrijke stappen gezet om het rechtssysteem te verbeteren en bij de vervolging van verdachten van mensenrechtenschendingen. Er wordt een nieuwe grondwet opgesteld om de verzoening te bespoedigen en de regering bouwt aan veiligheid in Sri Lanka, onder andere door demilitarisatie.

Sri Lanka plukt de vruchten van de stabiliteit, maar lokaal zijn er nog altijd problemen. Door de burgeroorlog is de infrastructuur weggevaagd, het herstellen van wegen en scholen is duur en kost veel tijd. Een reeks natuurrampen zorgde voor verdere vertraging van de wederopbouw.

Detection which children need psychosocial support with the community case detection tool in Sri Lanka War Child

Met onze programma's in Sri Lanka zetten wij ons in voor bescherming, veiligheid en het psychosociale welzijn van kinderen

Foto: Marcel van der Steen

Situatie van kinderen

Sri Lankaanse kinderen groeien op met de erfenis van een jarenlange oorlog. Dat is nog dagelijks voelbaar. Met name in het noorden en oosten van het land leefden veel kinderen jaren in armoede in vluchtelingenkampen, voordat ze na het einde van de oorlog terug naar huis konden.

Ondanks dat veel gezinnen weer in hun oude huis wonen, lopen kinderen nog steeds risico’s. Veiligheid is geen garantie voor Sri Lankaanse kinderen. Er zijn bijna geen structuren en instanties voor de bescherming van kinderen. Dit maakt kinderen kwetsbaar voor misbruik: voor velen is het leven nog altijd onveilig. Kinderarbeid onder jonge Sri Lankanen is zeker geen uitzondering: vele kinderen zijn kostwinnaar voor hun gezin. Volgens schattingen van het Kinderfonds van de Verenigde Naties (UNICEF) gaat ongeveer 10 procent van de Sri Lankaanse kinderen niet naar school. In plaats daarvan moeten ze zwaar werk doen.

Seksueel geweld en misbruik van vooral meisjes en jonge vrouwen is een ander groot probleem. Volgens recent onderzoek van UNICEF krijgen elke dag drie tot vijf Sri Lankaanse kinderen te maken met fysiek of seksueel geweld. Ook het aantal kindhuwelijken is een zorg - maar hier zijn weinig gegevens over bekend.

Een ander probleem is dat veel kinderen in Sri Lanka opgroeien zonder ouders of verzorgers. Naar schatting 15.000 kinderen worden momenteel opgevangen door het nationale zorgsysteem. De meeste van hen zijn in de steek gelaten door ouders die naar het buitenland migreerden, op zoek naar werk.

Wat wij doen

War Child is sinds 2010 actief in Sri Lanka. Wij zetten ons in voor de veiligheid en rechten van kinderen in Sri Lanka en helpen ze omgaan met de dagelijkse gevolgen van de oorlog. Wij bieden kinderen en jongeren onderwijs en psychosociale steun. Dit doen wij in samenwerking met overheidsinstanties en lokale organisaties door het hele land.

Daarnaast doen we ons best het systeem van kinderbescherming te verbeteren, vooral in het noorden en oosten van het land. Ook vinden wij het belangrijk dat kinderen weten dat ook zij een stem hebben bij het nemen van besluiten. In 2017 hielden zes kindervertegenwoordigers een Skype-vergadering met het comité van de Verenigde Naties (VN) voor kinderrechten over problemen van de jeugd in Sri Lanka aan te pakken.

Door samen te werken met plaatselijke, regionale en landelijke organisaties zetten wij ons direct én indirect in voor het welzijn en de veiligheid van kinderen in Sri Lanka. Samen sta je sterker – ook bij het beschermen van Sri Lankaanse jeugd tegen misbruik en seksuele uitbuiting. Deze samenwerkingen zorgen er bovendien voor dat ons werk niet alleen nu, maar ook in de toekomst een positieve invloed heeft op het leven van kinderen.

TeamUp voor kinderen in Sri Lanka - War Child

Wij helpen kinderen en jongeren in Sri Lanka hun toekomst in veiligheid opbouwen

Foto: War Child

Onze projecten

Versterking van preventie en rapportage

Dit initiatief versterkt de preventie en rapportage van (seksueel) geweld tegen vrouwen en meisjes in het noorden van het land.

Opkomen voor rechten en kansen creëren

Met dit project proberen wij een bijdrage te leveren aan de bevordering en bescherming van mensenrechten, en landelijke systemen gericht op de rechten van kinderen te versterken.

Jeugdraad

Met onze jeugdraad in het oosten van Sri Lanka stimuleren wij jongeren zich te organiseren om War Child en onze partners te adviseren. Op deze manier kunnen wij beter op de behoeften van de Sri Lankaanse jeugd in te spelen.

De gemeenschap opbouwen en mentale gezondheidszorg versterken

Hiermee zorgen wij ervoor dat mensen in nood de psychosociale steun krijgen die zij nodig hebben. Alles om de problemen en obstakels waar kinderen in Sri Lanka mee te maken hebben beter te begrijpen en aan te pakken.

Verhalen van kinderen

Een veilige plek om te leren

In het noorden en oosten van Sri Lanka hebben wij kindvriendelijke veilige plekken opgezet. Hier krijgen gevluchte kinderen in vrede en veiligheid onderwijs en kunnen zij meedoen aan activiteiten die hen helpen omgaan met hun oorlogsverleden. Deze plekken zijn hard nodig. Veel kinderen in Sri Lanka kunnen niet naar school, maar worden gedwongen zwaar, vaak illegaal werk te verrichten.

Nirmala is één van de duizenden Sri Lankaanse kinderen die meedoet met de activiteiten op onze veilige plekken. Ze groeide op te midden van geweld en verloor tijdens de oorlog haar vader. "Tijdens de oorlog moesten we vaak uit school vluchten", herinnert ze zich. “In de klas moesten we ons verstoppen onder de tafels. We zagen bommen vallen en hoorden schoten."

“Ik heb geleerd hoe ik kan omgaan met mijn gevoelens. Ik word nog steeds vaak boos door alles wat er gebeurd is, maar nu kan ik alles beter een plek geven."
Nirmala uit Sri Lanka

Nirmala nam deel aan de activiteiten om haar psychosociale te steunen. De activiteiten zijn onderdeel van het programma I DEAL. Daarmee helpen wij kinderen hun zelfvertrouwen en veerkracht weer op te bouwen. "Zo heb ik geleerd hoe ik met mijn emoties kan omgaan", zegt Nirmala. “Ik word nog steeds vaak heel boos door alles wat er gebeurd is, maar nu kan ik alles beter een plek geven.”

Ook denkt Nirmala meer aan haar toekomst. Ze weet wat ze wil worden: gymleraar. “Ik wil mijn vrienden helpen en ik wil dat we allemaal gelukkig en veilig zijn. Daar bid ik voor.”