Malar (17) werkt met een lach en traan naar de advocatuur toe

De bloederige Sri Lankaanse burgeroorlog heeft Malar (17) haar vader ontnomen. Dagelijks ziet ze haar alleenstaande moeder worstelen om de eindjes aan elkaar te knopen. Het maakt haar verdrietig. Ook haar vrienden gaan gebukt onder het gemis van vaders. “Ik wil niet dat mijn vrienden dezelfde pijn voelen, ik blijf daarom altijd bij hen in de buurt”, vertelt Malar terwijl ze een traantje wegpinkt.

Ontmoet Malar uit Sri Lanka

Aan de lange burgeroorlog in Sri Lanka kwam in 2009 eindelijk een eind, maar kinderen worden tot op de dag van vandaag geconfronteerd met de gevolgen. Velen hebben hun zelfvertrouwen, vertrouwen in anderen en hun geloof in een betere toekomst verloren. Door armoede zijn steeds meer kinderen gedwongen op te groeien zonder ouders of verzorgers.

Emoties uiten

Malar is slechts een van de kinderen die dit verdriet moet dragen. Ze heeft oog voor anderen, maar haar eigen verdriet mag niet weggestopt worden. Daarom doet Malar mee met de spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp. Uren vol plezier waarin ze haar emoties leert uiten en zorgeloos kan spelen. Tijdens het parachutespel, waarin kinderen leren samenwerken, zien we dat er achter die traan een hele grote glimlach verschuild gaat.

War Child TeamUp in Sri Lanka

Tijdens TeamUp zijn de ogen op Malar gericht

Foto: Marcel van der Steen

War Child TeamUp in Sri Lanka

Malar leert spelenderwijs haar emoties te uiten

Foto: Marcel van der Steen

Zoals in de film

Malar gaat dan ook niet bij de pakken neerzitten en zit vol toekomstdromen. “Ik kijk veel films over rechtszaken waarin advocaten discussiëren. Dit is een grote inspiratie voor mij. Ik wil rechten gaan studeren om later advocaat te worden.” En hoewel we weten dat het leven lang niet altijd gaat zoals in films, zijn we ervan overtuigd dat het bij Malar aardig in de buurt gaat komen!

“Kinderen die leven met de gevolgen van oorlog ervaren veel stress en zijn depressief. Dit kan leiden tot boosheid en conflict. De activiteiten helpen kinderen sociale contacten te leggen en om te gaan met hun woede. Ze maken nieuwe vrienden en leren conflicten op te lossen"
Robinshan, TeamUp-begeleider Sri Lanka