Schuilen is geen kinderspel

"Hoe leg je uit dat de vijand met bommen onze huizen, speeltuinen en scholen verwoest? Dat je als kind voor de zoveelste keer ’s nachts uit bed wordt gehaald, omdat je weer moet schuilen voor het geweld? De angst dat je leven iedere seconde zomaar voorbij kan zijn, blijft slopend. Deze oorlog is onder ieders huid gekropen, als een monster dat je ieder moment kan verslinden."

Onze collega Oleksandra vertelt: "Toen de oorlog in Oekraïne anderhalf jaar geleden losbarstte, moest ik mijn 8-jarige zoon Micha voorbereiden op het ergste. Wat is de veiligste plek in huis? Waar kun je schuilen, wat neem je mee? Ik probeerde het luchtig te houden, maar vanbinnen was ik in paniek. En hij was zo bang. Samen zijn we naar Nederland gevlucht. Door mijn werk voor War Child kan ik me inzetten voor de kinderen die zijn achtergebleven."

De nood is hoog, iedere dag komen er meer kinderen bij die hulp nodig hebben. Wij kunnen hen niet in de steek laten. Hoe eerder kinderen hun traumatische ervaringen een plek kunnen geven, hoe beter. Daarom bieden wij psychosociale steun. En verminderen we hun stress met onze sport- en spelactiviteiten. Ook zorgen we dat ze, zelfs in schuilkelders, spelenderwijs kunnen blijven leren. Help je ons ook mee? Ieder bedrag helpt, groot of klein.

Lees meer

Ik draag bij aan het trainen van lokale begeleiders

Ik geef een kind een jaar lang psychosociale steun

Ik geef een kind sport- en spelmateriaal

Ik steun kinderen in oorlog wereldwijd

Wij registreren jouw gegevens en gaan hier eerlijk mee om. Lees hier waarom.

Ja, ik doe mee

Samen halen we de oorlog uit een kind

1.000

359

War Child-collega Oleksandra is gevlucht uit Oekraïne. Vanuit Nederland zet zij zich in voor kinderen in en uit Oekraïne

“Waar in de speeltuin de bom was gevallen, spelen nu kinderen in het zand - alsof het een zandbak is“

Lees Oleksandra's verhaal

Ruim drie miljoen Oekraïense kinderen moeten al anderhalf jaar schuilen

Achttien maanden geleden viel Rusland Oekraïne binnen. Inmiddels zijn 6,3 miljoen Oekraïners het oorlogsgeweld ontvlucht; de helft van hen is kind. In krantenkoppen worden zij 'oorlogsvluchtelingen' genoemd - en dat zijn ze. Maar ook zóveel meer dan dat. Stuk voor stuk hebben zij hun eigen, unieke verhaal. Zo ook onze Oekraïense collega Oleksandra. In een bijzonder interview vertelt ze hoe zij door haar werk hoop houdt op een betere toekomst - zowel voor haar familie als voor de kinderen van haar land.

“Ik heb met eigen ogen gezien dat schuilen voor geweld absoluut geen kinderspel is"
Oleksandra Yarova, Ukraine Response Specialist bij War Child
Ukrainian children play with War Child facilitator outside a shelter

Ver van huis in Nederland

Elk mogelijk moment speurt Oleksandra nieuwssites af, op zoek naar nieuws over Oekraïne. "Soms voel ik me meer militair toezichthouder," zegt ze schamper. Samen met haar zoontje vluchtte ze naar Nederland. Als onze collega draagt ze bij aan onze programma's voor onderwijs en psychologische eerste hulp aan kinderen binnen en buiten de grenzen van Oekraïne.

"Een paar weken terug bezocht ik een vriendin met haar twee kinderen in Kyiv," vertelt Oleksandra. "De speeltuin waar we elkaar ontmoetten was vorig jaar september gebombardeerd. Toen ik er aankwam, realiseerde ik me wat er mis was. Op de plek waar de bom was gevallen, speelden nu kinderen in de krater, alsof het een zandbak was."

Kinderen in en gevlucht uit Oekraïne kunnen onderwijs blijven volgen dankzij War Child's noodonderwijs-app: Can't Wait to Learn

Hoop doet leven door onderwijs

Niet alleen deze speelplaats in Kyiv heeft een dubbele lading gekregen. Overal worden kelders van scholen gebruikt als schuilkelders - met kinderen ineengedoken naast elkaar in een schemerig verlichte ruimte, wachtend tot het luchtalarm stopt. Dit schetst een somber beeld, maar de werkelijkheid is anders, vertelt Oleksandra. In één van de vele schuilkelders waar wij kinderen ondersteunen, zag ze met eigen ogen onze noodonderwijs-app 'Can't Wait to Learn' tot leven komen.

"Soms zitten kinderen urenlang in de schuilkelders", zegt ze. "De educatieve spelletjes zorgen voor afleiding, troost en plezier bij de kinderen. Het is een simpele maar ongelooflijk effectieve oplossing die een enorme impact kan hebben. Kinderen hebben recht op onderwijs. Ook - juíst - als er in hun land oorlog heerst. Onderwijs geeft kinderen hoop op een betere toekomst."

“Kinderen hebben recht op onderwijs. Ook - juíst - als er in hun land oorlog heerst"
Oleksandra Yarova, Ukraine Response Specialist bij War Child
Met onderwijs en psychosociale eerste hulp geeft War Child kinderen in en gevlucht uit Oekraïne houvast en hoop

De nood blijft hoog. Help ook mee!

De oorlog in Oekraïne blijft onvoorspelbaar, maar wij zorgen dat kinderen op ons kunnen rekenen. Van de eerste noodhulp in buurlanden, naar het uitbouwen van ons werk in Oekraïne zelf. Of kinderen daar zijn gebleven of het land uit gevlucht, we laten ze niet in de steek. Dit geldt ook voor kinderen die opgroeien in andere conflictgebieden, zoals Soedan of Oeganda. Ook voor hen blijft steun hard nodig. We kunnen dit niet alleen.

Deel deze campagne:

Help je ook mee?

War Child steunt gevluchte oorlogskinderen wereldwijd