Spanning en strijdbaarheid: Patrick Lodiers in Oekraïne

18 september 2023

Patrick Lodiers in Kyiv
565 dagen oorlog. Dat gaf de app aan, die waarschuwt voor het luchtalarm in Oekraïne. Patrick Lodiers, presentator, programmamaker én lid van de Raad van Toezicht van War Child Nederland, bezocht het land afgelopen week. Welke impact heeft de oorlog op Oekraïners? En wat hebben kinderen nodig om traumatische ervaringen achter zich te laten? Dat kwam aan de orde in de gesprekken die Patrick had.

Warm onthaal

Patrick ving 8 maanden lang een Oekraïens gezin op dat op de vlucht was voor de oorlog. Het gezin keerde daarna terug, omdat het in Kyiv een stuk veiliger is geworden. Bij aankomst in Kyiv werd Patrick door het gezin van de trein gehaald, een bijzondere ontmoeting!

Gevolgen voor de toekomst

De oorlog in Oekraïne raakt het onderwijs flink. Uit ontmoetingen op de scholen in Kyiv en in Chernihiv blijkt hoe niet alleen volwassenen in de frontlinies staan. Juist ook kinderen maken vaak traumatische dingen mee. Bijvoorbeeld wanneer hun school is gebombardeerd of doordat ze moeten vluchten voor geweld. Ook in de kelder onder school moeten schuilen is geen kinderspel. Patrick spreekt met leerkrachten over de gevolgen voor de toekomst van kinderen. Ondanks alles wat volwassenen en kinderen meemaken, is het de veerkracht die overheerst.

Bekijk hier de reportage van de reis die Patrick maakte

Mentale hulp

War Child helpt kinderen en hun ouders om traumatische ervaringen te verwerken. Dat gaat stapje voor stapje, zeker in een land waar nog oorlog is. In Oekraïne betekent dat bijvoorbeeld mentale hulp én zorgen dat kinderen kunnen blijven leren.