Oekraïne

Ontmoet Roda (12)

Roda en haar oma ontvluchtten Oekraïne met niets meer dan een paar koffers. Nu woont Roda in een opvangtehuis in Uzhhorod, een stad in het westen van Oekraïne. Hier bieden wij haar psychologische steun, creatieve therapie en onderwijs.

"Ik heb het hier naar mijn zin. Ik heb veel vrienden waarmee ik elke dag avonturen beleef. Maar ik mis mijn puppy; ik mis de zee; ik mis Odesa."

Het leven van Oekraïense kinderen

Het is februari 2022 als de oorlog in Oekraïne uitbreekt. Sindsdien zijn er heftige gevechten aan de gang in het land, waarbij dagelijks burgerslachtoffers vallen. Miljoenen kinderen en families ontvluchtten noodgedwongen hun woonplaats. Velen zoeken hun toevlucht in buurlanden zoals Polen, Roemenië en Moldavië.

Het leven van miljoenen kinderen staat op z’n kop. Velen hebben het geweld van dichtbij meegemaakt. Ze kunnen door de oorlog niet naar school en hebben soms alles achter moeten laten. Het duurt vaak even voordat de psychologische gevolgen van al hun ervaringen zich uiten. Snelle psychosociale steun is van levensbelang.

Wat wij doen

Sinds het losbarsten van de oorlog steunen wij Oekraïense kinderen, in aangrenzende buurlanden en Oekraïne zelf. Op onze veilige plekken kunnen kinderen en hun families na een vaak angstige tijd op adem komen. Hier zetten teams van psychologen en maatschappelijk werkers zich in voor onmiddellijke mentale steun aan deze kinderen: want hoe sneller wij ingrijpen, hoe kleiner de kans dat zij later last houden van hun traumatische ervaringen.

Focus op mentaal welzijn

Kinderen doen mee aan ons TeamUp-programma waar we hen met sport- en spelactiviteiten sociaal en emotioneel ondersteunen. Tijdens de activiteiten kunnen de kinderen de oorlog even vergeten en weer kind zijn. Door het nauwlettend observeren van kinderen tijdens de activiteiten en professionele evaluaties, kunnen onze getrainde TeamUp-begeleiders kinderen die verdere ondersteuning nodig hebben identificeren en doorverwijzen.

Spelen en leren tegelijk

Via ons bekroonde onderwijsprogramma Can't Wait to Learn bieden we Oekraïense kinderen ook noodonderwijs aan. Met een speciale app die bestaat uit een reeks educatieve spellen kunnen kinderen spelenderwijs blijven leren - overal en altijd – in de schuilkelders in Kyiv of in vluchtelingencentra. Samen met het ministerie van onderwijs en onderwijsdeskundigen in Oekraïne creëerden wij een onderwijsprogramma van hoge kwaliteit dat qua context en inhoud aansluit op het Oekraïense curriculum. Zo kunnen kinderen die ontheemd zijn binnen Oekraïne én hun leeftijdsgenoten die het land zijn ontvlucht, leren op een voor hen herkenbare manier.

Steun voor de Roma-gemeenschap

Via lokale partners steunen we ook actief de Roma-gemeenschap door opvanghuizen te financieren, scholen te herbouwen en veilige ruimten voor gezinnen te creëren. De Roma-gemeenschap in Oekraïne is een van de grootste minderheidsgroepen in het land. Al voor de oorlog hadden zij te kampen met discriminatie, armoede en beperkte toegang tot onderwijs en gezondheidszorg. De oorlog heeft hun situatie verergerd.

Oog voor de allerkleinsten

Jonge kinderen blijven door oorlog vaak achter in hun ontwikkeling. Dit heeft grote gevolgen voor hun toekomst. We zorgen dat ook zij de juiste aandacht en ondersteuning krijgen.

Onze projecten

Benieuwd naar onze projecten in Oekraïne? Klik op de locaties hieronder!

Hier werken wij

War Child werkt in Oekraïne

34,644

Deelnemers

7

Partners

3

War Child-projecten

 • Can't Wait to Learn

  Meerdere locaties en in verschillende buurlanden

  Ons tabletprogramma Can't Wait to Learn geeft Oekraïense kinderen, zowel binnen als buiten hun thuisland, de kans om te leren rekenen en schrijven met educatieve spellen op een mobiele app. De digitale spelomgeving is gebaseerd op tekeningen van Oekraïense kinderen - en heeft een aantoonbaar positief effect op hun psychosociale welzijn. Wij hebben dit programma ontwikkeld in samenwerking met het Oekraïense Ministerie van Onderwijs en Wetenschap en de humanitaire organisatie Osvitoria.

 • TeamUp

  Verschillende locaties in Oekraïne en negen opvanglanden

  Gevluchte Oekraïense kinderen leren hun spanning loslaten, emoties een plek geven en hun (zelf)vertrouwen terugwinnen dankzij de gestructureerde sport-, spel- en bewegingsactiviteiten van ons TeamUp-programma. Wij trainen lokale vrijwilligers en partnerorganisaties in Oekraïne en negen landen die Oekraïense kinderen en families opvangen (Moldavië, Polen, Roemenië, Zweden, Duitsland, Cyprus, Nederland, Griekenland en Italië) om de TeamUp-methode in te zetten op scholen en andere veilige plekken.

 • Trainen en steunen van lokale organisaties

  Wij bundelen onze krachten met lokale humanitaire hulporganisaties in Moldavië, Roemenië en Oekraïne. Hier trainen en ondersteunen wij hulpverleners in beschermen van kinderen en het bieden van psychologische eerste hulp.

  Read more

Onze partners in de regio

Logo partner Osvitoria Ukraine

Osvitoria

Osvitoria is een hulporganisatie met als missie de ruim zeven miljoen Oekraïense kinderen die niet naar school kunnen gaan door de oorlog, weer toegang tot goed onderwijs te kunnen geven. Samen met Osvitoria hebben wij voor Oekraïense basisschoolkinderen een Oekraïense versie van ons tabletonderwijsprogramma Can't Wait to Learn ontwikkeld.

Naar website
Logo Ukraine ministry of education and science

Ministry of Education and Science of Ukraine

Samen met het Oekraïense ministerie van Onderwijs en Wetenschap hebben wij een Oekraïense versie van ons tabletonderwijsmethode Can't Wait to Learn ontwikkeld. Dankzij dit programma kunnen gevluchte kinderen in en uit Oekraïne kwaliteitsonderwijs volgen op een speciale onderwijsapp op hun mobiel. De educatieve spellen spiegelen de leefwereld van Oekraïense kinderen en bieden kinderen de kans spelenderwijs hun reken- en taalvaardigheden te verbeteren.

Naar website