Een bijzondere actie: de War Child Bracelet

14 november 2019

Marco Borsato en Bas Verdonk laten de War Child Bracelet zien
Onze ambassadeur Marco Borsato en sieraden-designer Bas Verdonk bundelen hun krachten vanuit een diep verlangen een verschil te maken in het leven van kinderen in oorlog.

Geboren uit vriendschap

Tijdens eerdere samenwerkingen tussen Bas Verdonk en Marco Borsato ontstond het idee voor de War Child Bracelet, een initiatief waarbij verschillende vrienden van War Child de komende jaren eigenhandig unieke bedels zullen ontwerpen. Zij treden in de voetsporen van Marco, die de eerste bedel voor de armband ontwierp die staat in het teken van vrede, liefde en muziek.

Het verhaal achter de armband

De War Child Bracelet verbindt en kan -letterlijk en figuurlijk- een band voor het leven zijn. De geschakelde armband vertelt het aangrijpende verhaal van kinderen in oorlog én symboliseert de kracht van vriendschap.

“Dag in en dag uit vertel ik het verhaal over War Child”, aldus Marco. “Omdat het verteld moet worden. Het gaat om miljoenen kinderen die allemaal een naam hebben maar niet in staat zijn te spreken over het onrecht dat hen wordt aangedaan. Kinderen zijn sterker dan oorlog. Maar alleen met onze steun. Door ze weer te laten spelen, bezig te zijn met muziek, weer vriendjes te laten maken. We kunnen met de juiste aanpak miljoenen kinderen helpen. Een kind hoort niet in de oorlog. Nooit!”

Initiatief vanuit de sieradenbranche voor War Child

Bas vult aan: “wij hebben het in Nederland zo goed, dat lijkt zo vanzelfsprekend voor ons. Maar dat is het niet. De verhalen van Marco raakten mij. Daardoor kwam het idee voor de armband en in no time waren we aan het tekenen. Het is een prachtig initiatief geworden vanuit de sieradenbranche voor War Child”

De Sterling-zilveren schakels van de armband worden onderbroken door drie volledig stalen schakels. Ooit was dit staal onderdeel van een AK47 (machinegeweer, red.) en in beslag genomen in een conflictzone. Nu, omgesmolten tot sieraad, dragen de schakels symbolisch bij aan steun voor kinderen in oorlog. Deze transformatie is dan ook symbolisch. Het laat zien dat kinderen die hebben geleden onder geweld met de juiste steun een mooie toekomst tegemoet gaan.

Marco Borsato en Bas Verdonk laten de War Child Bracelet zien

Bas Verdonk en Marco Borsato omarmen de missie van War Child

Missie omarmen

Aan het bijzondere initiatief doen al ruim 120 mensen mee, inclusief studenten van de vakschool voor goud- en zilversmeden in Schoonhoven. Stuk voor stuk zetten zij zich kosteloos in voor kinderen in oorlog. Ook de 200 juweliers in Nederland en België die de armband zullen aanbieden, verrekenen enkel de materiaalkosten. Voor hen is de verkoop van de War Child-Bracelet geen verdienmodel: de inkoopprijs staat gelijk aan de verkoopprijs. Zo zetten de deelnemende juweliers zich de komende jaren in voor War Child’s missie.

Driekwart van opbrengst rechtstreeks naar steun aan kinderen

”Een eenvoudig en transparant verhaal waarmee wij tienduizenden kinderen gaan helpen. Geweldig om te zien hoe de sieradenbranche zich sluit om dit initiatief voor War Child” zegt Bas Verdonk. Dankzij de eindeloze inzet van alle betrokkenen gaat 74% van de opbrengt rechtstreeks naar de steun aan kinderen die opgroeien in conflictgebieden.

De schakels van de War Child-Bracelet, gemaakt van volledig gerecycled zilver, zijn geproduceerd in Emmen. De bedels worden in Tilburg vervaardigd. Door de productie in z’n geheel in Nederland uit te voeren, kan worden gegarandeerd dat het proces in lijn is met de fairtrade-richtlijnen.

Vanaf eind november is de War Child-Bracelet verkrijgbaar bij juweliers door het hele land.