War Child biedt noodhulp aan getroffen families in Beiroet

14 augustus 2020

Beiroet, Libanon

Na explosies in Beiroet, Libanon doet ons team War Child in Libanon er alles aan de bevolking te helpen
Een week na de explosies is veilig onderdak in Beiroet nog steeds schaars, inwoners komen er maar met moeite aan voedsel en een humanitaire crisis dreigt. De lokale bevolking en noodhulpdiensten hebben de handen ineengeslagen en organiseren een grootschalige schoonmaakoperatie en hulp aan slachtoffers. Ontdek wat onze collega’s in Libanon doen voor getroffen families in Beiroet.

Een stad in shock

De vernietigende impact van de explosies in Beiroet is voelbaar. Meer dan 300.000 duizend mensen zijn dakloos geworden. Op het moment van publicatie van dit nieuwsbericht zijn ruim tweehonderd mensen omgekomen en vijfduizend gewonden, waaronder duizend kinderen. Honderden mensen zijn nog steeds vermist. Schade aan de stadhavens vernietigde naar schatting 120.000 ton aan voedselvoorraden. Volgens UNICEF zijn 100.000 kinderen hun huis kwijtgeraakt; 120 scholen met 55.000 leerlingen zijn zwaar beschadigd.

De inwoners van de stad zijn in shock, maar laten het hoofd niet hangen. Overal in de stad vangen Libanezen overlevenden op, ondersteunen zij noodhulpdiensten en richten gemeenschappelijke keukens op om getroffenen van voedsel te voorzien. "Wat ik me het meest herinner van de eerste paar uur na de explosies, is de vriendelijkheid van de Libanezen", zegt Felicity Brown, onderzoeker bij War Child.

“De apotheker die mijn snijwonden verzorgde, was geduldig en vindingrijk - ook al was hij tegen die tijd uitgeput en waren sommige medische benodigdheden al op."
Felicity Brown, War Child-onderzoeker

Snel ter plaatse

Onze collega's in Beiroet, Libanon, kwamen direct na de explosie in actie. Sindsdien helpen we inwoners waar mogelijk met psychosociale steun, voedsel en medische zorg. Wij ruimen puin op en delen water en kleding uit. Daarbij bieden we onderdak aan mensen die door de explosie hun huis zijn kwijtgeraakt. En beschermen we kinderen zodat ze zich veilig voelen en onderwijs kunnen blijven volgen.

Toch is er nog veel meer werk te doen. Verwacht wordt dat voedsel in Beiroet de komende weken steeds duurder en schaarser zal worden. Veel mensen zullen in de maanden die volgen dakloos blijven – en dat tijdens de corona-pandemie. Bij gebrek aan goede opvang en gezondheidsdiensten is de verwachting dat de herfst en winter een zware tol zal eisen van met name baby’s en jonge kinderen.

War Child team helpt bij schoonmaakactie in Beiroet, Libanon na explosies

De explosies in Beiroet van 4 augustus hebben zware schade toegebracht aan veel huizen in de stad

Foto: War Child

War Child helpt de Libanese bevolking met het opruimen van Beiroet na de explosies

War Child-collega's in Libanon helpen met het opruimen van huizen in Beiroet na de explosies

Foto: War Child

Hulp op de langere termijn

War Child zet zich de komende maanden in voor psychosociale steun aan kinderen en gezinnen in Beiroet, om hen te helpen hun traumatiserende ervaringen te verwerken. Deze steun is een uitbreiding van onze huidige programma’s in Libanon die gericht zijn op hulp aan Syrische vluchtelingen en inspanningen om kinderen en gezinnen te beschermen tegen de gevolgen van Covid-19.

Daarnaast zijn wij vastbesloten om – met de hulp van lokale partners – de inwoners van Beiroet te voorzien in hun urgente humanitaire behoeften. Wij zullen meehelpen met het vinden van onderdak voor ontheemden en bijdragen aan de constructie van tijdelijke, veilige huizen. Ook zullen wij ons inzetten voor de voedselvoorzienig van de mensen die dit het hardst nodig hebben.

Dr. Unni Krishnan, directeur Humanitaire Hulp bij War Child, waarschuwt dat de weg naar herstel lang zal zijn. "Mensen in Libanon worden geconfronteerd met meerdere crises tegelijkertijd”, zegt hij. "Het herstelproces van Beiroet en haar inwoners is geen sprint, maar een marathon.”

“In Beiroet’s complexe humanitaire situatie, waar honderd dingen moeten worden gedaan, is hulp aan getroffen kinderen een goede eerste stap."
Dr. Unni Krishnan, directeur Humanitaire Hulp bij War Child

Steun jij onze noodhulp in Beiroet? Doneer nu - en help kinderen in Beiroet hun leven weer op te bouwen.