Kinderen en collega's in Libanon kunnen op onze steun rekenen

6 augustus 2020

War Child helpt kinderen in Beiroet, Libanon na de verwoestende explosies in augustus 2020
Wij zijn bedroefd door de explosie in Beiroet. Ons kantoor in Beiroet is tijdelijk gesloten, maar we blijven de kinderen en collega’s die zijn getroffen steunen, zowel rechtstreeks, als in samenwerking met andere organisaties.

De explosie afgelopen dinsdag heeft grote schade aangericht - volgens recente berichten zijn nu maar liefst 300.000 mensen dakloos. Door de economische instabiliteit en de coronacrisis was er al een toename van spanning en onveiligheid in de hoofdstad van het land.

De humanitaire situatie is opnieuw verslechterd, legt onze collega Ahmad Jaber vanuit Libanon uit:

“We worstelden al met de coronacrisis en de grootste economische crisis die het land ooit gekend heeft, en nu dit! De hele stad ligt in puin. Ik weet niet hoe we dit zullen oplossen."
Ahmad Jaber - communicatiemanager War Child Libanon

Er heerst veel stress, iedereen maakt zich zorgen. Ghada Tawbeh, programmamanager van War Child vertelt: “Mijn kinderen sliepen de hele nacht niet - ze bleven me vragen of er oorlog uitbreekt."

“Ik wist niet waar ik zo snel heen moest toen de explosie plaatsvond. Ik hield mijn dochter stevig vast en begon te bidden."
Ghada Tawbeh - programmamanager War Child

Na de enorme klap hebben we ons kantoor in Libanon moeten sluiten en beoordelen we de schade. Onze collega’s zijn ondanks kleine verwondingen veilig, maar hebben - net als veel bewoners van Beiroet- te maken met een trauma dat voortkomt uit deze ervaring. We steunen hen en de getroffen bevolking op alle mogelijke manieren.

Direct hulp bieden

Na de explosie hebben we zo snel mogelijk actie ondernomen om onze eigen collega’s te helpen, en tegelijkertijd- samen met onze mensen ter plaatse- te bepalen waar direct hulp nodig is. Als onderdeel van een speciale werkgroep (Psychological Task Force) bieden we psychosociale steun aan kinderen en zorgverleners die door de enorme explosie zijn getroffen. Daarnaast werken we samen met andere organisaties, zoals het Rode Kruis, en stellen we onze specialistische kennis en middelen beschikbaar.

Naast psychologische steun bekijken we hoe we kunnen helpen in het geven van onderdak. War Child-medewerkers bieden, net als de lokale bevolking en andere hulporganisaties, onderdak aan mensen die door de explosie hun huis zijn kwijtgeraakt. Daarnaast geven we hen voedsel, medische zorg en andere dringende hulp.

De komende weken zullen er naar verwachting ernstige voedseltekorten ontstaan en zullen we meewerken aan voedseldistributie.

Steun ons werk in Libanon

Ons werk om kwetsbare kinderen in Libanon te ondersteunen zal hoe dan ook worden voortgezet. Het essentiële werk dat we doen, is urgenter dan ooit. Zoals altijd hebben we uw steun nodig.

Doneer nu - en zorg dat we snel kunnen handelen tijdens deze noodsituatie.